Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Interaktív kiállítás a kolostorok kincseiről
2013. január 20.

Nagy érdeklődés mellett nyitották meg január 18-án, pénteken, a Cifrapalotában azt az interaktív régészeti kiállítást, amely az egykori bugaci kolostor működésének korába, azaz a 12. századba, illetve a 13. század elejére viszi vissza a látogatót.

Interaktív kiállítás a kolostorok kincseiről

A kiállítást Rosta Szabolcs, a kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója rendezte, a fővédnök Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke. Megnyitóbeszédében dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke a kolostorok világát idézte meg, majd Rosta Szabolcs beszélt arról a korról, amelynek tárgyi emlékei most a kiállítótermekben sorakoznak.

Interaktív kiállítás a kolostorok kincseiről

Mint a múzeumigazgató elmondta, egy rendkívül izgalmas korszakról van szó, amelynek nemzetközi vonatkozásai közül a zarándoklatok, vagy a keresztes hadjáratok hazánkat is érintették. Az egykori Kecskeméti pusztákon tatár- és törökdúlások után, évszázadok elteltével homoklepel fedte be e korszak nyomait. Magyarország egyik legfényesebb időszaka a 11. századi polgárháborúkat lezáró Szent Lászlói konszolidációval kezdődött, s annak 1241-42-ben a minden képzeletet felülmúló pusztulást hozó tatárjárás vetett véget. A mongol apokalipszis és a későbbi évszázadok rombolásai folytán kevés írásos emlékünk maradt, így ezt a kort főként a régészek ásója segítségével ismerhetjük meg.

Interaktív kiállítás a kolostorok kincseiről

Mindamellett Kecskemét leginkább ismert és meglehetősen áttételes kötődése ehhez az időszakhoz nem éppen a legszokványosabb, hiszen az egy későbbi irodalmi műnek, a Bánk bánnak köszönhető. Katona József szülővárosában keltezett nagy nemzeti drámája éppen a 13. század elején játszódik. Ráadásul a főszereplők közül mind II. András, mind Gertrudis síremlékét (ciszterci) kolostorban helyezték el (Egres és Pilisszentkereszt).

Ha az okleveles említéseket nézzük csupán, alig maradt emléke Péter és Pál monostorának, amelyek a mai Bugac határában álltak. Legkorábban 1219-ben említik a Shung-ban fekvő (Csongrád megye) Péterit, amely a Becse-Gergely nemzetség monostora volt, s a híradásból mindössze annyit tudunk meg, hogy ekkor élén apát állt. Nem tudjuk, hogy mely szerzetesrendhez tartozott a kolostor, a jelenlegi elképzelések szerint a bencés vagy az ágostonos rend tűnik leginkább valószínűnek.

Bár az alapítás körülményeiről nem maradt fenn írásos emlék, Pétermonostora jelenleg is tartó régészeti feltárása szerint a monumentális, háromhajós apátsági templom és a tőle északra elhelyezkedő kolostor felépítésére a 12. század közepén, valamikor 1140-1150 körül került sor. A század végéről vagy a 13. század legelejéről származhatnak azok a kőfaragványok is, melyek kifejezetten igényes kivitelezésűek és a monostor gazdagságáról árulkodnak, csakúgy, mint a gazdagon aranyozott tárgyi emlékek, a limoges-i típusú kegytárgyak, amelyek különösen a 13. század első felében voltak népszerűek az országban.

Interaktív kiállítás a kolostorok kincseiről

A Kecskemétre vezető főút mellé épített monostor, illetve a köré szerveződött gazdag település, s tágabban az egész régió sorsát megpecsételte az 1241-42-es tatárjárás, amely végzetesen megakasztotta az Alföld településszerkezetének fejlődését. A becslések szerint akár 90 százalékos is lehetett az emberveszteség ezeken a síkvidéki részeken. Az üres Homokhátsági területekre a keleti eredetű, nomád kunokat költöztette be IV. Béla király. Az elhagyatottá vált kolostor templomának kőanyagát az új lakosok módszeresen kitermelték és értékesítették. Hasonló sors jutott a kolostornak is, amelynek néhány helyiségében istállót, vagy műhelyt rendeztek be végleges elbontásuk előtt. Ebből adódóan a régészeti leletanyag jellege is gyökeresen megváltozik a 13. század közepe utáni rétegekben. A kolostor maradványai közt nomád típusú, kun kengyelek és fegyverek bukkannak fel.

A 14-15. századi kun település és kisméretű plébániatemploma már csak árnyéka a tatár előtti gazdag kolostor környéki szinte városias életnek.

Interaktív kiállítás a kolostorok kincseiről

A kiállítás különleges digitális installáció segítségével igyekszik színesebbé varázsolni a bemutatott gazdag régészeti anyagot. A tárlathoz kísérőprogramok is kapcsolódnak, melynek keretében történeti, numizmatikai, művészettörténeti előadások, valamint múzeumpedagógia programok közül válogathatnak az érdeklődők:

A Kolostorok kincsei című időszaki kiállításhoz kapcsolódó előadásokat heti egy alkalommal rendezik meg:

 • Árpád-kori magyar pénztörténet
 • Külföldi pénzek az Árpád-kori Magyarországon
 • Kereskedelem, pénzgazdálkodás és pénzügyi politika az Árpád-kori Magyarországon
 • Árpád-kori falusi életmód és gazdálkodás
 • Kecskemét és környéke az Árpád-korban
 • A magyarországi romanika művészete I-III.
 • A Magyar Szent Korona
 • A limoges-i beágyazott zománc emlékei Európában és Magyarországon a XII-XIII. században
 • A ciszterci rend és művészeti emlékei

Előadók: Székely György, ifj. Gyergyádesz László

A múzeumpedagógiai programokon a 12-13-dik századi kolostori élet érdekességeit, a szerzetesek mindennapi feladatait, szokásait dolgozzák fel kézműves foglalkozások és szituációs játékok segítségével. A programsorozat igényes és élményekben gazdag tanulási valamint kikapcsolódási lehetőséget kínál az 5-18 éves korig tartó korosztály számára:

Választható múzeumpedagógiai foglalkozások:

 • Iniciáléfestés vagy pecsétes oklevél-készítés
 • Papírmakett-készítés
 • Gyertyamártás
 • Falkép-tervezés
 • Mozaik-készítés
 • Zabkása-készítés
 • Kincsvadászat
 • Időutazás a kora középkorban – Szituációs játékok
 • Keresd a Kisvakondot!

A felnőtt vendégeket tárlatvezetésekkel és szakmai vezetéssel várják.

A kiállítás 2013. június 30-áig látogatható.

Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye

 • 6000, Kecskemét, Rákóczi út 1.
 • Tárlatvezetésekre való bejelentkezés: Bencsik Orsolya
 • Tel: 76/480-776, E-mail: cifrapalota.kecskemet@gmail.com
 • Múzeumpedagógiai foglalkozásokra való bejelentkezés: Merinu Éva
 • Tel: 30/406-5260, 76/481-350, E-mail: cifrapalota.muzped@gmail.com

(Forrás: Kis-Kunság.hu)


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
10:30 Mindszenty Emlékérem átadás
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép