Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Interjú Lezsák Sándorral


Lezsák Sándor:- Nem lesz új párt, mi, kizártak, függetlenné vált volt MDF-s képviselők elsősorban a Dávid munkacsoporttól vagyunk függetlenek. Mindamellett a független képviselőcsoportot hozunk létre, kevesebb jogosítvánnyal, mint egy frakció, de együtt tartjuk azokat az embereket, akik együvé szerveződtek másfél évtizede, és elsősorban arra összpontosítunk, hogy sikeres legyen a népszavazás. Egyetlen anyaországi magyar sem taszíthatja el magától azt a lehetőséget, hogyha már van népszavazás, akkor mondjunk igent az érdekünkben, de a saját érdekünkben is. Nem lehet, hogy hazugságok és rágalmak megtévesszék a tömegeket, és az sem lehet, hogy a bizonytalanság tartsa távol a szavazópolgárokat, és az sem lehet, hogy ezt az esélyt, ezt a nagy lehetőséget elszalasszuk. Két igennel kell részt vennünk, hiszen kettős állampolgárság mellett a kórház-privatizációt is elutasítjuk, ahogy tettük ezt az elmúlt másfél évtizedben. Megdöbbentett a Magyar Demokrata Fórum Dávid-féle vezetésének a bejelentése, hogy nem fog voksolni december 5-én a kórház-privatizációval kapcsolatos kérdésre. Vagyis támogatja a kórház-privatizációt; ez ellentétes az eddigi szakmai állásfoglalásokkal. Éppen most hívott Fehér doktor, aki az MDF egészségpolitikai szakkollégiumának a vezetője, és fölháborodottan jelezte, hogy velük semmiféle egyeztetés nem történt, illetve az orvostársadalom megütközéssel fogadta Dávid Ibolya bejelentését.- Lezsák Sándor jól hallhatóan mindig MDF-ben gondolkodik és fogalmaz. Mi lesz a jövő?

- Független képviselőként dolgozom, ugyanakkor erős is függésben, kötésben vagyok a Tisza-menti, Félegyháza környéki, Kecskemét környéki településekkel, a választókerületemmel. Ezekben a hetekben a népszavazás mellett összpontosítanom kell a költségvetésre, hiszen az MDF-nek ez a válsága azért nem téríthet el bennünket, hogy akár független képviselőként is megfogalmazzuk a gazdálkodók, a kisiskolák érdekeit, illetve felemeljük szavunkat a Volán-járatok megszüntetése, a vasútvonalak megszüntetése, egyáltalán az önkormányzatokkal kapcsolatos valóban fölháborító költségvetési tételek miatt. Az, hogy hat hónap múlva miután letelik a büntetésünk - hiszen büntetésben leszünk fél évig, kevesebb jogosítvánnyal rendelkezünk ott a parlamentben - május 8-án telik le, éppen a Győzelem napján, úgyhogy ez számunkra egy másfajta győzelem lesz. Bár még egy ilyen győzelem, nem marad több katonánk, szoktam fogalmazni, azért keserű élménnyel párosul ez - de vélhetően akkor frakcióként jelenünk meg, egy egyesületet tervezünk, amelyben egyben tartjuk a független képviselőtársainkat, és nyilvánvaló, ebben az egyesületben tudjuk megfogalmazni azokat a politikai célokat, törekvéseket, amelyeket kiűztek a Magyar Demokrata Fórum Dávid-féle vezetésével.- Miért nem akar egy új pártot alapítani?


- Pártot alapítani csak egyszer lehet. Másrészt ott van a MDF tagsága, amelyik egyre jobban érzi, hogy tulajdonképpen csúszdára került az MDF, és éppen most ez a népszavazás, ahol egy ilyen nem-igenes bizonytalan hozzáállással, úgy gondolom, hogy fölébreszti az MDF lelkiismeretét és tagságát. Bekerül a jogtörténetbe a pártelnök asszony, volt igazságügy-miniszter, Dávid Ibolya, éppen azzal fog bekerülni, hogy a kollektív bűnösség elvét visszahozta a gyakorlatba azzal, hogy szervezeteket oszlatott föl. Azt, hogy hogyan élték meg ezt Sárospatakon az egyszerű MDF-tagok, hogyan élték meg a II. kerületiek, azt nagyon nehéz visszaadni annak, aki ezt nem élte meg. Jogtalannak mondta ki a bíróság első fokon... a napokban Sárospatakon jártam és érzékeltem, hogy bár van valamiféle elégtétel, de keserűséggel együtt, mert közben tönkretettek valamit. Karriervágyból, tönkretettek rosszhiszeműségből, rossz politikai ritmusérzékkel és rossz politikai döntésekkel.- A jogszabályok szerint az MDF a Lezsák Sándor által helyesnek tartott útra csak úgy térhet vissza, hogyha az elnök asszonyt, illetve a jelenlegi pártvezetőséget az arra hivatott MDF-es szervezet leváltja. Nem olyan régen erősítették meg.

- Igen. Egy piramis van, amelynek a legfelső részében ott van a pártelnök asszony, alatta az MDF országos elnöksége száz százalékban a pártelnök asszony mellett áll. Aztán az Országos Választmány, amelyik hetvenkét-hetvenöt százalékban áll a pártelnök asszony mellett. A megyei választmányok már inkább olyan ötven-ötvenöt százalék. És én úgy érzékelem, hogy a tagság huszonöt-harminc százaléka ha egyetért a pártelnök asszonnyal. Abban is bízom, hogy egy belső mozgás fogja végül is kivetni magából azt a vezetést, amelyet a pártelnökasszony megvalósít, de nincs illúzióm, pontosan tudom azt, hogy ez egy nagyon nehéz folyamat lesz. Én úgy vélem azért, hogy akár egy új egyesületünk, akár azok a szerveződések, amelyeket tapasztalni az országban, adnak majd lehetőséget arra, hogy a tagság véleményt nyilvánítson.- Közeledik a 2006-os választások kampányidőszakának kezdete. Egy egyesületre nem lehet szavazni. Nem tart-e attól Lezsák Sándor, hogy az MDF-es szavazók nagy része egyszerűen kedvét veszti és otthon marad?


- Én most mindenkit arra kérek, hogy ne lépjen ki, mert a belső zavar, bizonytalanság, az kockáztatja még akár a népszavazásnak a sikerét is. És most mindennél fontosabb, ha úgy tetszik, még az MDF-nél is fontosabb, hogy kapjanak útlevelet, a Kárpát-medencében a magyarok, és nemet tudjunk mondani a kórház-privatizációra. De ezt követően lesz elegendő idő higgadtan, nyugodtan végiggondolják a dávidi politikának a kiúttalanságát és azt, hogy milyen erőt szolgál ez; mert meggyőződésem, hogy a célja az, hogy elszigeteljék a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséget, hogy az állandó vádaskodásokkal, rágalmakkal, sértegetéssel elbizonytalanítsák az embereket. Hat hónap elmúltán kialakul a cselekvésnek az a lehetősége, amellyel vagy visszatérve az MDF eredeti céljaihoz, vagy pedig abból az egyesületből esetleg egy frakciópárt jön létre. Ez a néhány hónap elegendő lesz arra, hogy egy kicsit alaposabban fölmérjük a lehetőségünket és bebizonyosodjon az, hogy tulajdonképpen a Dávid munkacsoportnak mi a célja.- A Dávid Ibolya-féle munkacsoport minden nyilatkozatban azt mondja erre, hogy most lett végre rend az MDF-en belül. Ön szerint most kezdődik az igazi viszály?

- Ez a fajta rend ez nagyon veszélyes rend, mert miféle rend az, ahol koncepciós perekkel zárnak ki embereket? Én végigültem a fegyelmi tárgyalásomat hétfőn kilenctől fél tizenegyig. Tudtam, hogy készen az ítélet, bár azt nem gondoltam, hogy végül is sms-ben fogják majd telefonon elküldeni. Egyszerűen néztem magam elé, hogy hova jutott ez az MDF? Mindenképpen fellebbezni fogok, hiszen az ember addig küzdjön a maga igazáért, amíg arra lehetősége van. Soha nem szabad föladni. Deák Ferenc fogalmazta, hogy tudok én remény nélkül is küzdeni. Hát sok reményem ugyan nincsen, de igenis kell, hogy színt valljanak. Tehát akik most a Dávid munkacsoportot szolgálják, álljanak ki, és mondják a szemembe, és ha fellebbezek, akkor utána megint mondják az érveket, indokokat. Nincs igazán indok arra, hogy akár engem, akár másokat azért, mert másképpen gondolkodunk egy tisztújító folyamatban, azért, mert megfogalmaztunk programot, azért, mert kiálltunk Sárospatak vagy a II. kerület mellett, ezért kellene engem eltávolítani a Magyar Demokrata Fórumból.- A mostani beszélgetés folytatása ezek szerint jövőre május 8-át követően lehetséges?

- Igen, pünkösd hete lesz, ha jól tudom, Mariazellbe szervezek egy zarándokutat a Mindszenty Társasággal együtt. De akkor bízom abban, hogy már nem független képviselőként.

 

Haeffler András
Vasárnapi Újság

 

Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép