Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
''Isten szolgája'' - konferencia a Parlamentben Mindszenty József bíboros életéről
2012. november 3.
Mindszenty Emlékérem átadás egyik kitüntetettje a Hittel a Nemzetért Alapítvány.A laudációt Dr. Horváth Béla a Mindszenty Társaság tagja mondta el a Országház főrendiházi termében.

Dr. Horváth Attila


Tisztelt Elnök Úr, Konferencia részvevők!

Kedves Vendégek!

XVI. Benedek pápa által meghirdetett Hit Évében érdemes tekintetünket a főváros XVI. kerületének hívő közösségére vetnünk, hiszen Rákosszentmihályon már régóta kiváló közösség segíti a plébánia áldozatos munkáját.

Amikor a Budapest-Esztergom Főegyházmegye és néhai dr. Fülöp Dezső atya egy leromlott állagú és üresen álló épületben l997-ben létrehozta a Néri Szent Fülöp Általános Iskolát, a plébánia közössége, illetve az első évben beiratkozó 167 tanuló szülei megalapították a Kovász Egyesületet. Az egyesület segítséget nyújtott az épület felújításához, szervezte az iskola programjait, jótékonysági rendezvényeket szervezett.

Valós történet ez, mint amiről Lukács evangélista írt, s a héten olvashattuk, hallhattuk az evangéliumi részt, idézem: „Ahhoz hasonlít, ahogyan a mustármagból kifejlődik a növény. Amikor elvetik, ez a mag minden más magnál kisebb, de mire felnövekszik, már nagyobb lesz az összes többi kerti veteménynél. Olyan nagy ágakat növeszt, hogy az égi madarak is fészket rakhatnak az árnyékában.”

Amikor a mosolygós szentről, Róma apostoláról, Néri Szent Fülöpről elnevezett iskola tornaterme, tantermei elkészültek, a szülők közösségi élete is már nagyszerűen működött, akkor született meg az az ötlet, hogy a templom előtti téren fel kellene állítani Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobrát és előadásokkal, konferenciákkal kellene bemutatni a mártír bíboros életművét, ezzel is segítve a boldoggá avatás előkészítését.

E nagyszabású feladat végrehajtására hozták létre a „Hittel a Nemzetért Alapítványt”.

Elnöke – Dr. Horváth Attila, alapítója – Hargitai György, a kuratórium tagjai – Kratohwill Ottóné, Mireisz Tibor és Petrovics Sándor.

Két éven keresztül járták az országot, közel félszáz előadást tartottak Mindszenty József életéről. Még Münchenbe és Bécsbe is, a Pázmaneum Collegiumba is eljutottak. A program általában két részből állt: egy az életművet bemutató irodalmi műsorból, amelyet képek és eredeti filmfelvételek színesítettek, illetve Dr. Horváth Attila jogtörténész előadásából, amely a koncepciós perről, illetve Mindszenty bíboros XX. századi jelentőségéről szólt.

Dr. Krajsovszky Gábor szerkesztésében kiadtak egy könyvet is „Legyőzetve is Ő győzött” címmel, amely tematikus szerkesztésben közöl részleteket Mindszenty József írásaiból, beszédeiből, köztük olyan írásokat is, amelyek egyébként nehezen hozzáférhetőek.

Az előadásokon részt vevő hallgatóság adományiból gyűjtötték össze a szobor árát. Az első közadakozásból létrejövő, köztéren felállítandó, egész alakos bronz szobor felállításának minél előbbi elkezdését nagyban elősegítette, hogy a XVI. kerületi önkormányzat, Kovács Péter polgármester úr vezetésével a költségek 50%-át magára vállalta.

Így kerülhetett sor három évvel ezelőtt, 2009. október 25-én Mindszenty József hercegprímás Domonkos Béla érdi szobrászművész által készített szobrának felszentelésére.

A „Hittel a Nemzetért Alapítvány” elnöke, Dr. Horváth Attila szakértőként közreműködött Koltay Gábor: „A fehér vértanú” című dokumentumfilmjében. Így önként adódott az együttműködés lehetősége: Koltay Gábor vállalta a szoboravatási ünnep megrendezését és a film befejező része azt a jelenetet mutatja be, ahogy Dr. Erdő Péter Bíboros Úr megáldja Mindszenty bíboros szobrát.

Az Alapítvány azóta sem tétlenkedik. Továbbra is elmennek előadásokat tartani, eleget tesznek valamennyi meghívásnak. Minden évben két konferenciát szerveznek: az egyiket tavasszal, a másikat ősszel. Ilyenkor előadások hangzanak el Mindszenty József bíboros életművétől, illetve minden évben kitüntetnek valakit, aki Mindszenty József szellemében dolgozik az egyházért és a magyar nemzetért.

Azaz ott cseng a fülünkben: „Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van." Mt 10,32

Az Alapítvány emellett részt vállal Rákosszentmihály közösségének építésében is. A hagyományok erősítése érdekében Szilasi Alex zongoraművészt felkérték, hogy komponálja meg Rákosszentmihály himnuszát, emellett szakértőkkel elkészíttették szűkebb pátriájuk zászlóját és címerét. Minden évben megszervezik a rákosszentmihályi búcsút, jótékonysági bált, ennek révén 100.000 forinttal tudták támogatni a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola akadálymentesítését. Szervezik a ”Szentmihályi Estéket”, ahol kiváló tudósok tartanak nagy érdeklődésre számot tartó előadásokat.

A „Hittel a Nemzetért Alapítvány” 4 főből áll, és meg kell említeni az alapító Hargitai Györgyöt is, hiszen az Ő anyagi és erkölcsi segítsége nélkül nem tudtak volna ilyen gördülékenyen elindulni.

Tiszteletbeli tag: Dr. Krajsovszky Gábor, a már említett „Legyőzetve is Ő győzött” című könyv szerzője.


További segítőik:

 • Kovács Péter polgármester,
 • SzatmáryLászló,
 • Kratohwil Zita
 • Kovács Balázs
 • Dr.Herman Edit
 • Miklós Béla
 • Szőke István
 • Ifj. Szőke István
 • Solymoskövi Péter
 • Rezsabek Gyula
 • Káli István.

Mindezek alapján a „Hittel a Nemzetért Alapítvány” méltó a Mindszenty Emlékérem átvételére!

Dr. Horváth Béla
Budapest, 2012. november 03. Országház Főrendiház terem


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép