Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Jubileumi gazdafórum
2010. március 3.

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házában A magyar vidék élni akar! című mezőgazdasági konferenciát. A tanácskozást ezúttal is a Lakitelek Népfőiskola, a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete, a Kárpát-medencei Zöld Fórum Egyesület, valamint a biogazdálkodók közösen szervezték.

A tanácskozás ezúttal három rendkívül fontos témát tűzött napirendjére: a hazai termőföldek, a tanyák, valamint a hungarikumok ügyét, védelmét.

A jubileumi találkozó előadóit és résztvevőit a házigazda Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte.

- A magyar vidék élni akar! Címmel meghirdetett tanácskozás egy olyan sajátos konzultációs fórum, amely ha úgy tetszik egyedi a magyar belpolitikai életben. Egyedi, mivel a gazdák mellett a törvényhozást is segíti, immár rendszeresen, és rendszeres előadókkal. Olyan szakemberekkel, akik átgondoltan, megfelelő szakmai tudással és politikai tapasztalatokkal segítik a mezőgazdaságból élők és az Országgyűlés munkáját - hangsúlyozta köszöntőjében a politikus. Eddig is rendkívül nagy volt a felelősséggel végezte munkáját ez a konzultációs fórum, és ez a felelősség növekedik meg a következő esztendőkben, reményeink szerint kormányzati feladatkörben - szögezte le Lezsák Sándor. Hozzátette: a tanácskozásokat a jövőben is megrendezik, továbbra is negyedévente. Mert szükség van egy olyan helyre, ahol a mezőgazdaságból élők, a mezőgazdasággal foglalkozók eddig ellenzéki szerepkörben és halmozottan hátrányos helyzetben, a jövőben viszont már előnyös helyzetben, ám megnövekedett, és egy másféle felelősséggel, de továbbra is kell hogy ütköztessék a valóságot az elképzelésekkel, tervekkel és lehetőségekkel. Minden találkozó, minden konzultációs forma az országban segít a politikának a valóság megismerésében, és ennek egy sajátos formája a rendszeresség, az állandóság, és az állandóságban meglévő változásnak a lehetősége.

Végezetül Lezsák Sándor kijelentette: reméli, hogy az áprilisi választások eredményeképpen sikerül végre megvalósítani azt a rendszerváltást, amelyet két évtizede reméltek. A Fidesz - KDNP szövetségnek pedig valóra válthatja azt a nemzeti radikális programot, melynek ugyan csak kis, ám meghatározó részét képezik a hungarikumok, a tanyák és a családi gazdálkodások védelmét szolgáló törvények megalkotása.

- Nem a múlttal kívánok, kívánunk foglalkozni ezen a fórumon. Ám ez nem jelenti azt, hogy elfeledkezhetünk arról, ami az elmúlt nyolc évben Magyarországon történt. Nem maradhat szó és következmény nélkül, ami itt végbement - szögezte le bevezetőjében Ángyán József országgyűlési képviselő, utalva azokra a példátlan visszaélésekre, melyek az ország szinte teljes kirablásához vezettek.

A jövőben feladatokról szólva a neves mezőgazdasági szakember kijelentette: első lépésként vissza kell szerezni és újra a közjó szolgálatába állítani az államot. Azt az államot, amelyet kisajátított egy zsákmányra éhes tőkéscsoport, melynek tagjai együttműködve a multinacionális tőkével kirabolták és feldarabolták az országot. A vétkeseket el kell számoltatni, de ez nem lehet boszorkányüldözés. A felelősségrevonás demokratikus viszonyok között kell végbemenjen - szögezte le Ángyán professzor. Kasszát kell készíteni, hogy valós képet kapjunk az ország pénzügyi helyzetéről, melyről az embereket is tájékoztatni kell. Új alapokra kell helyezni a politikát, és mindenki számára láthatóvá tenni az országgyűlési és a kormányzati munkát. Az új államnak új erkölcsi alapokra kell épülnie. Ehhez megbízható, becsületes emberekre van szükség. Olyanokra, akik valóban hitelesíteni tudják az új kormányzat tevékenységét. Ha mindez megvalósul, a következő fórumon már nem arról beszélünk, hogyan kellene végezni a munkát, hanem arról, hogyan lehetne még jobban végezni, folytatni azt, amit elkezdtünk - hangsúlyozta zárszavában a honatya.

„A jelenleg regnáló szocialista-liberális kormány számára egyetlen mozgatórugó vagy szempont létezik: a tőkeáramlás. A termőföldhöz is ilyen szempontból viszonyulnak. Számukra csak az a fontos, hogy a vastag pénztárcájú külföldi tőkéseknek átjátsszák a hazai termőföldet" - hívta fel a fórum résztvevőinek figyelmét Domján Gergely, a MAGOSZ Bács-Kiskun megyei alelnöke. A földértékesítésekből befolyó pénzt aztán a legkülönbözőbb célokra fordítják. Csupa olyanra, amelyből az ország semmit sem profitál.

A tanácskozáson jelen volt Balogh József országgyűlési képviselő is, aki tanyán él, következésképp saját személyes tapasztalataival hatékonyan segítheti a küszöbön álló tanyatörvény megalkotását.

A fórum délutáni részében a házigazda Lezsák Sándor ismertette a készülő hungarikum-törvényt, valamint annak a hungarikum-vetélkedőnek a felhívását, amelyre a Kárpát-medence minden tájáról jelentkezhetnek a diákok, s melynek a Lakitelek Népfőiskola ad otthont.

 

Szász András
kis-kunsag.hu

 


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép