Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Közös jövőkép is kell az új többségnek
2008. szeptember 7.

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum Egyesület elnöke nyitotta meg az MDF-ből kizárt képviselők által alapított ellenzéki szervezet harmadik országos gyűlését pénteken a Lakiteleki Népfőiskolán. A megnyitón többek között felszólalt Vízi E. Szilveszter is, aki az egyre súlyosabb orvoshiányra hívta föl a figyelmet.

Politikai üldözöttnek nevezte magát bevezetőjében Lezsák Sándor, utalva arra, hogy kizárták az MDF-ből. „De a remény hal meg utoljára” - mondta, kijelentve, hogy bízik abban, hogy egyszer volt pártja még visszatér a rendszerváltó párt alapításának gyökereihez. Az országgyűlés fideszes alelnöke a népszavazással létrejött új többségről beszélt, akinek utat és programot kell mutatni.

„Ne csak közös ellenfele, hanem közös jövőképe legyen az új többségnek” - fűzte hozzá az országgyűlési képviselő. A polgári szövetség valamennyi résztvevője közös feladatának nevezte, hogy „tegyen le az asztalra egy olyan programot”, ami kivezeti az országot a jelenlegi válságból, és alapja lesz a jelenlegi kormány leváltása után egy „hosszan tartó kormányzati folyamatnak”.

Glatz Ferenc, az MTA volt elnöke a tudomány és a politika rendszerváltás utáni kapcsolatáról beszélt. „Libaként tocsogunk a pocsolyában” - mondta derültséget kiváltva hallgatóságból. Addig, amíg az akadémiai szférában végrehajtották a racionalizálást, az egyetemi szféra ellenállt, s így szétaprózódott a magyar felsőoktatási rendszer - szögezte le az akadémikus. Hozzátette: a többpártrendszer több politikát hozott be az egyetemi rendszerbe, mint az egypártrendszer. A felsőoktatás fejlesztéséhez felhasznált magántőkét, a PPP-programot nemzeti öngyilkosságnak nevezte, mely a költségvetést évtizedekre eladósítja. A rendszerváltás egyik nagy deficitjének nevezte, hogy a felsőfokú oktatási rendszert nem lehet racionalizálni. Véleménye szerint a Kárpát-medencében élő magyarságnak közös kultúrpolitikára van szüksége.

Vizi E. Szilveszter akadémikus kiemelte: az Európai Unióban felismerték, hogy a kutatás fejlesztésre a nemzeti jövedelem három százalékát kell fordítani, mert különben a térség lemarad az USA és az ázsiai országok versenyében. Az egészségügyi reformról szólva hangsúlyozta: az „nem reform, hanem káosz”. Kulcskérdésnek nevezte a prevenció teljes hiányát, és az egyre nagyobb orvoshiányt.

Pálinkás József, az MTA jelenlegi elnöke előadásában kifejtette: az Akadémiának a nemzeti stratégiai kérdésekben akkor is megoldási javaslatot kell adnia, amikor nem kérik. „Az Akadémiától aktív közéletiséget, a kutatásban nemzetközi színvonalat kérek” - tette hozzá.

A Nemzeti Fórum Egyesület országos gyűlésének második napján Csatári Bálint geográfus, majd Széles Gábor vállalkozó szólal fel, aztán pedig 17 szekcióban folytatják a munkát.

 

mno.hu


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép