Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kampánykörúton Lezsák Sándorral
2014. március 25.

Vállalkozások és cégek képviselői fogtak össze, hogy fellendítsék Kiskunfélegyháza gazdaságát, és munkahelyeket teremtsenek. Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke Széles Gábor nagyvállalkozó társaságában találkozott tegnap a lokálpatriótákkal.

Száz kilométer átmérőjű az ország egyik legnagyobb választókerülete, a Bács-Kiskun megyei négyes számú, ahol a Fidesz színeiben Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke indul a jövő vasárnapi parlamenti választáson. Tegnapi kampánykörútján elkísérte Széles Gábor nagyvállalkozó, az Echo Televízió és a Magyar Hírlap tulajdonosa, valamint Stefka István, lapunk főszerkesztője is. A Sarlós Boldogasszony katolikus templom melletti utcácskában, a Fidesz-irodában találkozunk, majd ide érkezett meg a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület (KGME) néhány tagja, és elnöke, Csányi József is. Gyors megbeszélés következett a kampány állásáról, kiderül, a megyében és a választókörben jól áll a Fidesz.

Kampánykörúton Lezsák Sándorral

Csányi József, Horváth Viktória, Lezsák Sándor és Széles Gábor az üzemlátogatáson
(Fotó: Horváth Péter Gyula)

Lezsák Sándor negyven éve él Bács-Kiskun megyében, Lakiteleken, Radnótitól merítve azt mondja, „nekem nem térkép e táj, és nem statisztikai adat”. A következő ciklusban célja, hogy több erkölcsi és anyagi megbecsülést kapjanak munkájukért a lelkészek és a pedagógusok, az élet biztonságosabbá tétele érdekében pedig javítaná a rendőrség, a polgárőrség, a mentők, a tűzoltók és a katasztrófavédelem működési feltéte­leit. Fontosnak tarja többek között a házi segítségnyújtó rendszer kiépítését, és mivel a környéken sokan élnek a földből, támogatná a tanyasi és családi gazdaságokat.

A kerülethez huszonnégy település, köztük három város tartozik, ezek központja a harmincezer lelket számláló Kiskunfélegyháza. A térségben itt a legalacsonyabb a munkanélküliség. A megbeszélésen kiderül, a lokálpatrióta egyesületet egy évvel ezelőtt tizenhárom helyi vállalkozás alapította, ma már huszonöt helyi és környékbeli cég a tagja. Kettő kivételével teljes egészében magyar tulajdonban vannak. Nem botladozó gazdasági társaságok, ezt jelzi, hogy éves forgalmuk eléri a százötvenmilliárd forintot, s négyezer embernek adnak munkát. A fejlesztéseknek köszönhetően tavaly száz új és tartós munkahelyet hoztak létre.

Meglehetősen szokatlan szövetkezést látunk itt, hiszen különböző területeken működő cégekről van szó, amelyek azonban néha egymás konkurensei is. Vezetőik azonban hajlandók és akarnak időt, energiát és pénzt áldozni egy közös célra.

Kampánykörúton Lezsák Sándorral

Széles Gábor, Lezsák Sándor és Csányi József
(Fotó: Horváth Péter Gyula)

A közös cél ez esetben a Mária Terézia által mezővárosi rangra emelt Kiskunfélegyháza és környékének fejlesztése. Mert Félegyháza jobb sorsra érdemes – mondja Csányi József. A szervezet célja, miként az nevéből is kitűnik, hogy erősítse a helyi gazdaságot. A helyi ez esetben nemcsak a várost, de annak környékét is jelenti. Mindehhez országos és nemzetközi kapcsolataik is vannak. Kézenfekvő: az egyesület egyik tagja belga, a másik pedig német többségi tulajdonú cég vezetője.

A tiszteletbeli elnök Lezsák Sándor. A személyes szimpátia mellett cseppet sem titkolt szempont, hogy a városfejlesztő társaság szeretné az alelnök úr kapcsolatrendszerének előnyeit is használni a település érdekében.
Már az elején fontos megjegyezni: Kiskunfélegyháza cseppet sem unalmas kisváros, a főterén álló Petőfi Sándor-szobrot 1916-ban a közeledő front miatt Segesvárról menekítették Budapestre, majd hosszú vita után onnan Kiskunfélegyházára.

Délután már a város szélén, egy könnyűszerkezetes házelemeket készítő vállalat gyártósora mellett beszélgetünk. Az emeleten a lokálpat­rióták, az egyesület tagjai, akikkel Széles Gábor azért találkozik, hogy megossza velük tapasztalatait. A nagyvállalkozó szerint a város, a térség jövője nagymértékben függ attól, hogy a cégek mennyire képesek együttműködni, segíteni egymást, és kicserélni az információikat. Segítségükre van Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár is. A fő téma az 1928-ban épült, de jó ideje használaton kívüli Fürdőszálló, amely a város egyik vonzereje lehetne.

Kiskunfélegyházán találtak egy 51 Celsius-fokos termálforrást, amely 1994-ben kiváló minőségű besorolást kapott, rehabilitációra, wellnessre egyaránt alkalmas, de jelenleg a nyolcvan százaléka kárba megy. A forrás és a köréje tervezett szolgáltatások komoly vonzerőt jelenthetnének a városnak. Széles Gábor tapasztalatai szerint növelni kellene a tervezett szobaszámot – erre a szomszédos iskola épülete alkalmas –, és az igények, célok különbözősége miatt, érdemes különválasztani a wellness- és a rehabilitációs részleget.


Röviden

• A volt közpénzügyi államtitkárnak, Keller Lászlónak adja ki a képviselői helyéről lemondott Simon Gábor mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A törvény szerint ha az országos listán megválasztott képviselő „kiesik”, a helyére a jelölőszervezet – ebben az esetben a MSZP – harminc napon belül jelentheti be a mandátumot szerző jelöltet (aki szerepelt a párt országos listáján 2010-ben) az NVB-nél. Az MSZP azonban nem élt a lehetőséggel, ezért az NVB a pártlistán soron következő politikusnak adja ki a mandátumot. Keller László 2013-ban kilépett az MSZP-ből, az idei országgyűlési választáson függetlenként indul.

• Az Index hírportál szerint Zsigó Róbert fideszes képviselő, bajai polgármester párhuzamosan kapott támogatást utazásaihoz a parlamenttől és Baja városától. Az önkormányzat erre reagálva azt közölte, hogy nemcsak a polgármester használta a hivatali autót, azt egyéb önkormányzati feladatokba is bevonták. Zsigó Róbert ráadásul munkaidőn kívül, hétvégén és ünnepnapokon is ellátta polgármesteri feladatait. Az MSZP a mentelmi bizottság előtt akarja tisztázni az ügyet.

• Az április 6-i országgyűlési választások nem lesznek sem szabadok, sem tisztességesek, mert a kormánypártok olyan helyzetet idéznek elő, amelyben a legelemibb tisztesség és szabadság feltételei is súlyosan sérülnek – jelentette ki Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke Nyíregyházán.

• „Krokodilbőr kell legyen Molnár Zsolt képén, hogy most nyilatkozattételi kötelezettséget vezetne arról, a képviselők rendelkeznek-e a magyaron kívül más állampolgársággal” – mondta Novák Előd, a Jobbik alelnöke, emlékeztetve arra, hogy ezt 2012-ben ők kezdeményezték, de a szocialisták antiszemita lépésnek tartották a javaslatot.

(BR)

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Akadálymentes nap a Népfőiskolán
2019. június 29.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép