Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kárpát-medencei Szentimre települések képviselői találkoztak Lakiteleken
2013. augusztus 25.

Kárpát-medence hét, Szent Imre herceg nevét viselő településének képviselői találkoztak szombaton a Lakiteleki Népfőiskolán.

A találkozón a határon túlról, Erdélyből, a Hargita megyei Csíkszentimre, a Bihar megyei Hegyközszentimre, Magyarországról a Heves megyei Mátraszentimre, a Bács-Kiskun megyei Soltszentimre és Imrehegy, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaszentimre, és Budapest városrésze, Pestszentimre települések képviselői vettek részt.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a találkozón úgy fogalmazott: a Szent Imre nevével összekapcsolt települések tulajdonképpen egy „közös erőteret” hoznak létre a Kárpát-medencében.

Emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencei Szentimre települések évente többször is találkoznak egymással és szerveznek olyan közösségi összejöveteleket, ahol a hétköznapok tapasztalatainak átadásával segítik egymást.

A népességmegtartó képesség növelése érdekében tett erőfeszítések, példák átadása rendkívül nagy lehetőség az egész nemzet számára – fűzte hozzá.

Lezsák Sándor kiemelte, hogy a hungarikumtörvény végrehajtása során nyílik alkalom arra, hogy ezeken a településeken a helyi értéktárakat életre segítsék.

Bejelentette: a Népfőiskola egy belső pályázatot hirdet a Szent Imre herceg nevét viselő települések részére, melyen százezer forintot lehet megpályázni annak érdekében, hogy a helyi értéktárat minél hasznosabban hozzák létre

Ezzel a Kárpát-medencei magyar értéktárban helyet kaphatnak és talál még hungarikumesélyes is lesz közöttük – fűzte hozzá.

A Lakiteleki Népfőiskolán a települések polgármesterei, civil egyesületek képviselői számoltak be a legutóbbi találkozó óta, a településükön történt változásokról.

Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere beszámolójában kiemelte: köszönhetően a magyar állampolgárság felvételének „úgy megyünk külföldre, hogy magyarok vagyunk”.

Hangsúlyozta: magyar állampolgárként könnyebben érvényesülnek külföldön, de általános tapasztalat az, hogy pát év után visszatérnek a településükre a fiatalok. Ennek is köszönhető, hogy nőt a székelyföldi településen lakók lélekszáma.

Szavai szerint, a fiatalok náluk házastársként élnek, gyermekeket vállalnak. Ennek a következménye, hogy új óvodát kellett építeni a növekvő gyermeklétszám elhelyezése érdekében.

Elmondta, hogy a településen Népfőiskolai Egyesület alakult és a hungarikumtörvény hatásaként a helyi értékek felmérését is elvégezték.

A romániai politikai helyzetet a magyar nemzetiségűek számára mostohának nevezte, mert megfigyelik azokat a politikai szerepet vállaló polgármestereket, képviselőket, akik felvették a magyar állampolgárságot.

Álmuk a székely autonómia létrehozása, melynek érdekében az erdélyi magyar pártok összefogást sürgette.

Koczúrné Tóth Ibolya, Tiszaszentimre polgármestere a közmunkaprogram sikeréről számolt be. Elmondása szerint sikerült stabilizálni a település anyagi helyzetét és több mint 300 millió forint összegben fejlesztéseket hajtottak végre.

Sikerként értékelte, hogy sikerült 15, a településről korábban elköltözött családot visszahívni, melyhez segítséget jelentett az, hogy az önkormányzat felvásárolta az üresen álló házakat és felújította azokat.

Ismertette a szeptember 13-tól 15-éig a Tiszaszentimrén sorra kerülő Szent Imre herceg nevét viselő települések találkozójának a programját

Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének kezdeményezésére 2007-ben, Szent Imre herceg születésének ezredik évfordulója alkalmából nagyszabású rendezvénysorozatra került sor az Árpád-házi herceg nevét viselő településeken.

Az Országgyűlés alelnökének szervezésében tíz település talált egymásra. A településeken Imre herceget ábrázoló szobrokat állítottak fel.

A beszámolók után Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, a Hungarikum Bizottság titkára, a hungarikumtörvényről tartott előadást, kiemelve a külhoni értékek gyűjtésének lehetőségét és fontosságát.

Horváth Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság Értéktárakért felelős megbízottja a helyi értéktárak létrehozásáról tartott ismertetőt a Szent Imre herceg nevét viselő települések képviselői részére.

A találkozó résztvevői szombaton délután sport, gasztronómiai és kulturális programokon vesznek részt, majd vasárnap délelőtt Lakitelekkel és Tőserdővel ismerkednek.

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép