Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Személyes
Képes életrajz
Kispesten születtem, de emlékem csak az Illés utcából van. Ezen a családi képen szüleim, Klári húgom és Lajos bátyám 1953-ban.
Kispesten születtem, de emlékem csak az Illés utcából van. Ezen a családi képen szüleim, Klári húgom és Lajos bátyám 1953-ban.
Kispesten születtem, de emlékem csak az Illés utcából van. Ezen a családi képen szüleim, Klári húgom és Lajos bátyám 1953-ban.
A hetedik kerületi Dob utcába költöztünk, ott nőttem fel, Édesanyám ma is ott él. Ez a kép 1954 karácsonyán készült.
A Kertész utcai általános iskola tablóképe 1958-ból. A középső sorban balról a hatodik vagyok.
Gyereknap a Margitszigeten, 1959-ben.
Nyírtelek, Feslősóskút. Minden vakációt Nagyszüleimnél töltöttünk. A kép 1960 júliusában készült. Kecskepásztor vagyok.
Iskolai szerepjáték:
Iskolai tablókép, Budapest, Kertész utcai általános iskola 5/c osztály, 1961. A felső sorban balról a harmadik vagyok.
A Dob utcai ház gyerekeivel a Klauzál téren, 1961-ben.
A sóskúti laposon szabolcsi barátaimmal, 1963 nyarán.
Több kis sportegyesületben fociztam. Ez a kép Budapesten, a Gergely utcában készült, 1963-ban. A Helyiipar SC igazolt játékosa voltam, itt éppen a Kőbányai Tűzállóval vívott mérkőzés előtt vagyunk. Kikaptunk.
A nyírségi vakáció végén mindig nehéz volt Nagyapámtól a búcsú. Szüleimmel és Klári húgommal 1966-ban a sóskúti ház előtt.
1968. Érettségi tablóképem, Budapest, Madách Imre Gimnázium.
1968. Érettségi tablóképem, Budapest, Madách Imre Gimnázium.
Lajos bátyámmal 1969 nyarán gyalog és autóstoppal bebarangoltuk Szatmár vidékét és a Tiszahátat.
1969 szeptemberében kerültem Bács-Kiskun megyébe, Lakitelekre. Két és fél hónapig orosz nyelvet is tanítottam az általános iskolában.
Édesapám 1970. augusztus 5-én halt meg. Előtte két héttel nem gondoltam, hogy az utolsó fényképet bátyja temetésén én készítem róla. Hiánya ma is nagyon fáj.
A lakiteleki művelődés házban irodalmi színpadot szerveztem. Ez a kép 1970. február 28-án készült a Kalevala előadásáról. A három lány közül a középső Sütő Gabriella, aki a feleségem lett.
Az esküvőnk 1971. április 3-án, Lakiteleken.
Az esküvőnk 1971. április 3-án, Lakiteleken.
1969 novemberétől 5 évig Szikrában, a tanyasi iskolában tanítottam. Ezt a képet 1971 nyarán készítettem diákjaimról, az összevont 5-6. osztályról.
A lakiteleki színjátszó csoportot 1969 szeptemberétől több mint másfél évtizedig vezettem, színdarabokat, irodalmi esteket rendeztem. Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékát többször bemutattuk. Ez a kép 1976-ban készült.
Az Énekes madár rendezése közben.
A lakiteleki színjátszó csoporttal több alkalommal jártunk Lengyelországban, a Felvidéken, Erdélyben. Ez a kép Farkaslakán, Tamási Áron szülőházánál készült 1976-ban, amikor Tamási Gáspár bácsi vendégei voltunk.
A lakiteleki művelődési házban irodalmi esteket szerveztünk. 1976. október 14-én Nagy László volt a vendégünk. A képen Papp Kálmán, Gyöngyösi György, a művelődési ház igazgatója és Tábori Kálmán tanító barátom.
1974 után Lakiteleken, az általános iskolában tanítottam több mint 20 évig nyelvtant, irodalmat és történelmet. Iskolai tabló 1978-ban.
A Fiatal Írók József Attila Körének vezetőivel, Illyés Gyula, Csoóri Sándor és Bíró Zoltán segítségével a politikai tilalom és tűrés határán szerveztük meg a fiatal írók találkozóját 1979-ben, Lakiteleken. Nemzedéki találkozó volt, több mint száz író vitatta meg a korszerű nemzeti önismeret témakörét. A kecskeméti Forrás c. folyóirat címlapja.
A fiatal írók találkozóján, Lakitelek, 1979. május 18.
1979-ben vettünk egy közel száz esztendős, öreg tanyát a falu szélén. A felesleget lebontottuk és Gábor Béla irányításával, rokoni, baráti segítséggel felújítottuk.
Ma is Lakiteleken, a falu szélén, a felújított öreg házban élünk.
Önarckép, 1979. Ez is vers, az életem. Kötetembe nem kerülhetett be.
1980 tavaszán a tiltakozó levelemhez aláírásokat gyűjtöttem. Pócs Péter grafikus barátommal három nap alatt egy piros Trabanttal beautóztuk az országot és negyventöten vállalták kézjegyükkel a levelet. (1. oldal)
1980 tavaszán a tiltakozó levelemhez aláírásokat gyűjtöttem. Pócs Péter grafikus barátommal három nap alatt egy piros Trabanttal beautóztuk az országot és negyventöten vállalták kézjegyükkel a levelet. (2. oldal)
1980 tavaszán a tiltakozó levelemhez aláírásokat gyűjtöttem. Pócs Péter grafikus barátommal három nap alatt egy piros Trabanttal beautóztuk az országot és negyventöten vállalták kézjegyükkel a levelet. (3. oldal)
1980 tavaszán a tiltakozó levelemhez aláírásokat gyűjtöttem. Pócs Péter grafikus barátommal három nap alatt egy piros Trabanttal beautóztuk az országot és negyventöten vállalták kézjegyükkel a levelet. (4. oldal)
Családi kép 1980 nyarán.
1982-83-ban az Írószövetség története címmel emlékidéző sorozatot szerveztem, szerkesztettem Budapesten, az Írószövetség székházában. A képen Tamási Lajos, Márton Gyöngyvér, Elek István és Fekete Gyula. A sorozat félbeszakadt, betiltották.
Feleségem, Levente fiam, Gabriella és Anna leányom 1983 januárjában.
Első verseskötetem 1983-ban jelent meg.
Lakiteleki otthonunkban, 1983. november 6-án. A társas összejövetelen Csoóri Sándor volt a vendégünk.
Író-olvasó találkozó Szegeden, 1983. december 15-én.
Antológia est a lakiteleki művelődési házban 1985. október 22-én. A képen Pap Gábor művészettörténész, Tábori Aranka, Gyöngyösi Gyöngyi és Gulyás Géza, a képzőművészeti kiállítás alkotói.
A lakiteleki iskolában irodalom szakkört és színjátszó csoportot is vezettem, szerveztem. Ez a kép 1986-ban készült, a Csaló az üveghegyen című mesejáték próbáján.
1986 nyarán Tollas Tibor költőnek, a Nemzetőr főszerkesztőjének vakációzó vendégei vagyunk a Földközi-tenger partján, Cavallinoban.
1986 novemberében házunkban ünnepeltük Buda Ferenc ötvenedik születésnapját. A képen többek között Pócs Péter grafikus, Márkus Béla irodalomtörténész, Ratkó József költő, Görömbei András irodalomtörténész, Nagy Gáspár és Dobozi Eszter költők.
Osztálykirándulás 1987-ban.
Mindhárom gyermekemet tanítottam, Levente fiamnak 4 évig osztályfőnöke is voltam.
A házunk udvarán felállított sátor. Az első lakiteleki találkozó, 1987. szeptember 27.
A lakiteleki találkozó megnyitóján köszöntöm a résztvevőket. Az asztalnál a tanácskozást vezető Fekete Gyula és a vitaindító előadást tartó Pozsgay Imre.
Második verseskötetem 1988-ban jelent meg.
Az MDF első bélyegzője 1988. szeptember elsején készült, a helyi postahivatal zárása előtti pillanatokban, mert csak pecséttel volt érvényes az MDF-nek igényelt postafiók. A bélyegző Tábori Róbert barátom leleménye, radírgumiból kivágott betűket ragasztottunk egy fadarabra, a fogantyú pedig egy kiszolgált cipészár nyeléből készült.
Az MDF első bélyegzője 1988. szeptember elsején készült, a helyi postahivatal zárása előtti pillanatokban, mert csak pecséttel volt érvényes az MDF-nek igényelt postafiók. A bélyegző Tábori Róbert barátom leleménye, radírgumiból kivágott betűket ragasztottunk egy fadarabra, a fogantyú pedig egy kiszolgált cipészár nyeléből készült.
1988. szeptember 3, a második lakiteleki találkozó megnyitója a lakiteleki sátorban. Mögöttem Bíró Zoltán, az asztalnál Ratkó József.
Másfél évig lakiteleki otthonunk volt az MDF országos központja. A képen a művelődési házban borítékoljuk az országos gyűlésre szóló meghívókat.
Az MDF első országos gyűlésén, 1989. március 11-én.
Iskolai tabló 1989-ben.
Budapest, Hősök tere, 1989. június 16. A képen Gabi és Anna leányom. Nagy Imre és mártírtásai újratemetésének egyik felelőse és szervezője voltam.
Zalaegerszeg, Hevesi Sándor Színház, 1989 november. A nyolcvan vödör levegő című tragikus komédiám bemutatója után Merő Béla rendezővel és a két szereplővel, Csák Zsuzsával és Borhy Gergellyel.
1989 decemberének végén 143 autóból álló segélyszállítmányt irányítottam, kísértem át Erdélybe, Marosvásárhelyre.
1990. március 25-én, a választás első fordulójának éjszakáján Sinkovits Imre és a bíztató hírek társaságában.
1990. április 8. A választási győzelem éjszakáján bejelentem az eredményt.
Kettesben, otthon, 1990 december végén.
A Lakitelek Alapítvány és a Népfőiskola alapító kuratóriuma: Gálfalvi György író (Marosvásárhely); Gyarmati Dezső olimpiai bajnok, Tollas Tibor költő, a Nemzetőr főszerkesztője (München), Ghéczy Iván közgazdász (Svájc) és a feleségem. Elöl, az asztalnál Birinyi József. A kép 1991. január 16-án, az alapítvány margitszigeti irodájának avatóünnepségén készült.
Tollas Tiborral és Juhász Lászlóval, a Szabad Európa Rádió egykori szerkesztőjével Kárpátalján, a szolyvai haláltábor helyszínén 1991 nyarán.
A Lakitelek Alapítvány helytörténeti pályázatára érkezett kéziratok tömege.
A két legrégebbi munkatársam az Alapítványnál és az MDF-nél: Olajos Csabáné (Csöpike) és Németh Vincéné (Juditka).
Parlament, Felsőház, 1991. november 6. A feleségem köszönti Czirják Gergelyt, a paraszti önéletíró pályázat győztesét. Mögöttük Halász Péter, Kozma Huba és Ghéczy Iván.
1992. július 4. Antall József Lakiteleken.
Szörényi Levente zeneművészete, barátsága, a közös munka maradandó élményem. Az Attila, Isten kardja című rockoperát 1993. augusztus 19-én mutatták be a Margitszigeten.
Szörényi Levente zeneművészete, barátsága, a közös munka maradandó élményem. Az Attila, Isten kardja című rockoperát 1993. augusztus 19-én mutatták be a Margitszigeten.
A család 1994 márciusában.
1996-ban az MDF elnökévé választottak. A Honfoglalás emlékezetére 1100 kilométert kerékpároztam. Ez a kép a Szatmárban készült, 1996. augusztus 13-án.
Csíksomlyó, 1997.
A legendás lengyel rendszerváltó munkásvezér, Lech Walesa lakiteleki otthonunkban, 1997. április 20-án.
Lakitelek, Népfőiskola, 1997. augusztus 16. A Szent István kápolna avatásán, felszentelésén.
Orbán Viktorral, a FIDESZ és az MDF vezetőivel 1998 tavaszán, a két párt választási megállapodásának aláírásakor.
Az MDF tisztújító országos gyűlése, 1999. január 30. Ekkor már tudtam az eredményt: a küldöttek többsége leváltott és Dávid Ibolyát választották meg az MDF új elnökének.
Költő barátaimmal az Ünnepi Könyvhéten, 1999. június 4-én: Agócs Sándor, a lakiteleki Antológia Kiadó vezetője, Nagy Gáspár és Turcsány Péter, a Kráter Könyvkiadó vezetője.
Lakitelek Népfőiskola, 1999. szeptember 24. Borbándi Gyula irodalomtörténész nyolcvanadik születésnapján.
Ötvenedik születésnapomon feleségemmel és a két Édesanyával 1999. október végén.
Édesanyámmal, Édesanyám testvérével, Jolánka nénivel, Klári húgommal és Lajos bátyámmal Nyíregyházán, Nagyszüleim sírjánál 2000 októberében.
Együtt a család, Édesanyám nyolcvanadik születésnapján, a budai görög katolikus templom előtt, 2001 februárjában.
Kossuth Klub, Hazai Műhely és Csengey Dénes Vándoregyetem. A 2001. március 31-én, a Nemzet és Trianon címmel rendezett előadáson készült.
Ez a kép 2001 nyarán készült, házunk teraszán. Édesanyám a 86 éves Szíj Rezsővel beszélget. (Szíj Rezső író, művészettörténész, egykori parasztpárti politikus, 1945-ben nemzetgyűlési képviselő, református lelkész. Tőle tanultam a legtöbbet. 1969-ben néhány hónapig segédmunkásként mellette dolgozhattam az Országos Széchényi Könyvtár kisnyomtatványtárában, aztán Révkomáromtól Pozsonyon át Kassáig látogattuk meg a magyar festőket, grafikusokat, szobrászokat. Házassági tanúnk volt, később gyakori vendég a lakiteleki Művelődési Házban, ma pedig a Népfőiskolán. Hatalmas műveltsége, teremtő tudása, állandó szellemi készenléte, társadalmi érzékenysége, politikai tisztessége számomra ma is megbízható iránytű.)
Családi kép 2002 márciusában.
Kiskunmajsa, 2002. június 29. Az 1956-os kápolna avatásán, szentelésén. Pongrátz Gergely és testvérei, Endre Sándor országgyűlési képviselő és a kápolna tervezője, Csete György.
Lendületben – 2002. augusztus 4. Készülünk a Rozmán Alajos életéről szóló könyv bemutatójára. A képen Pados Róbert, Bő polgármestere, Nagy Alajos, a könyv szerzője, Gyurácz Ferenc irodalomtörténész, Szűcs Lajos országgyűlési képviselő.
Lakitelek, Népfőiskola, 2002. december 1. A Keresztény Európáért c. nemzetközi konferencia tablója.
Anna lányomék a szomszédban építkeztek. Máté unokám jövetele nagy esemény. A képen 2003 tavaszán Bíró Zoltánnal, Gálfalvi Györggyel és az asztalterítővel barátkozik.
Ez a kép 2003. március közepén készült. Szörényi Levente a kicsi Máténak ritmust dobol az asztalon.
A Lakiteleki Népfőiskolát 1990-ben alapítottuk a feleségemmel. A 2003. március 22-én kapott Magyar Örökség Díj rendkívüli erőt adott mindkettőnknek, munkatársainknak és támogatóinknak.
A Lakiteleki Népfőiskolát 1990-ben alapítottuk a feleségemmel. A 2003. március 22-én kapott Magyar Örökség Díj rendkívüli erőt adott mindkettőnknek, munkatársainknak és támogatóinknak.
2003. április 19. Családi kiránduláson Dél-Baranyában, a Tenkes lábánál.
Veránka, az MDF országgyűlési képviselőcsoportjának tanácskozása 2003. június 24-én.
2004. január 13., Botond unokám végre a világon van!
A Mindszenty Társaság alakuló ülése 2004. március 4-én, Veszprémben, az Érseki Palotában.
Otthon, az íróasztalnál Máté unokámmal, 2004 márciusában.
Látogatás Salgótarjánban, a bezárásra ítélt Százszorszép óvodában, 2004. március 10.
Münchenben, Németországban élő magyarok ünnepségén, 2004. március 14-én.
2004. március 22-én, Gyúrón, Levente fiaméknál.
Tisztelgés Teleki Pál emléke előtt. Balatonboglár, 2004. április 3.
Együtt a család, Botond unokáméknál Gyúrón, 2004 júliusában.
Együtt a család, Botond unokáméknál Gyúrón, 2004 júliusában.
Együtt a család, Botond unokáméknál Gyúrón, 2004 júliusában.
Együtt a család, Botond unokáméknál Gyúrón, 2004 júliusában.
Anna leányom férjével és Mátéval, 2004 novemberében.
Sütő Gabriella 33 éve a feleségem (2004. november)
Molnár Máté unokám 2004 novemberében.
Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép