Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kercaszomor a Legbátrabb Község
2009. február 8.

Kercaszomor lett a Legbátrabb Község. A kis őrségi település ellenállva a trianoni döntésnek, 1920 augusztusában fegyverrel kergette el a megszálló katonákat. Az egykori őrállók utódai tavaly négypárti egyetértéssel kapták meg a Communitas Fortissima címet.

 

A vesztes világháború után 1919. augusztus 12-én a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság katonái elfoglalták a mai Kercaszomor nyugati részét, amely akkor még Szomoróc néven önálló, színmagyar község volt. Egy évvel később, augusztus 1-jén a helyi lakosság a kercai helyőrség Rankay József hadnagy által vezetett katonáival együtt fegyverrel kergette el az újonnan alakult királyság csapatait. A diadal azonban rövid életűnek bizonyult, a megszállók erősítést kaptak, visszaszorították a kercai határőröket, a felkelésben részt vevő szomoróciak egy részét pedig bebörtönözték, mások a szomszéd falvakba menekültek. Az antanthatalmak Határmegállapító Bizottsága viszont éppen a helyi lakosság bátor helytállásának hatására döntött úgy, hogy Szomoróc 1922. február 9-én visszatérhetett az anyaországhoz. A kis vasi településen 1923-tól minden évben megünnepelték február 9-ét a Kerca és Szomoróc határán felállított emlékoszlopnál, valamint az ugyanitt ültetett Tisza István-emlékfáknál.


A térség fideszes parlamenti képviselői a balassagyarmati példa nyomán – ahol a cseh csapatok benyomulásával szemben mutatott hősies helytállásért megkapták a Legbátrabb Város címet – indítványozták az országgyűlésben, hogy Kercaszomor legyen a Legbátrabb Község. Az indítványt 2002 őszén még elutasította a többség.


2008. április 14-én viszont már önálló törvényjavaslatként került az Országgyűlés elé az ügy, immár négypárti támogatással. Az általános vitára október 20-án került sor. V. Németh Zsolt fideszes képviselő terjesztette elő a törvényjavaslatot, a fideszes Bebes István felszólalással érvelt a cím megadása mellett. A kormány részéről Keller László államtitkár felszólalásában nem ellenezte a javaslatot. Október 27-én került sor a zárószavazásra. Ekkor már Gyenesei István miniszter is a támogatásáról biztosította az ügyet.


Az Országgyűlés végül egy ellenszavazattal, tartózkodás nélkül törvénybe iktatta: Kercaszomor a Legbátrabb Község – Communitas Fortissima – cím birtokosa. A községi önkormányzat képviselő-testülete és a falu egész lakossága örömmel fogadta a hírt, hiszen már régóta szerették volna méltóképpen megörökíteni az utókor számára apáik és nagyapáik nevezetes tettét.


Az átadási ünnepség február 7-én, szombaton ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét a református templomban, ahol igét hirdet Balog Zoltán református lelkész, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke. Ezután koszorúzás lesz a szomoróci haranglábnál, ahol megemlékező beszédet mond Bebes István fideszes országgyűlési képviselő. A Communitas Fortissima cím jelképes átadásaát a Faluházban tartják meg, itt ünnepi beszédet mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A falu megújult zászlaját V. Németh Zsolt, a választókörzet fideszes képviselője adja át.


Pálffy Lajos
Magyar Nemzet

 


Képtár


Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép