Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kercaszomor a Legbátrabb Község
2009. február 8.

Kercaszomor lett a Legbátrabb Község. A kis őrségi település ellenállva a trianoni döntésnek, 1920 augusztusában fegyverrel kergette el a megszálló katonákat. Az egykori őrállók utódai tavaly négypárti egyetértéssel kapták meg a Communitas Fortissima címet.

 

A vesztes világháború után 1919. augusztus 12-én a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság katonái elfoglalták a mai Kercaszomor nyugati részét, amely akkor még Szomoróc néven önálló, színmagyar község volt. Egy évvel később, augusztus 1-jén a helyi lakosság a kercai helyőrség Rankay József hadnagy által vezetett katonáival együtt fegyverrel kergette el az újonnan alakult királyság csapatait. A diadal azonban rövid életűnek bizonyult, a megszállók erősítést kaptak, visszaszorították a kercai határőröket, a felkelésben részt vevő szomoróciak egy részét pedig bebörtönözték, mások a szomszéd falvakba menekültek. Az antanthatalmak Határmegállapító Bizottsága viszont éppen a helyi lakosság bátor helytállásának hatására döntött úgy, hogy Szomoróc 1922. február 9-én visszatérhetett az anyaországhoz. A kis vasi településen 1923-tól minden évben megünnepelték február 9-ét a Kerca és Szomoróc határán felállított emlékoszlopnál, valamint az ugyanitt ültetett Tisza István-emlékfáknál.


A térség fideszes parlamenti képviselői a balassagyarmati példa nyomán – ahol a cseh csapatok benyomulásával szemben mutatott hősies helytállásért megkapták a Legbátrabb Város címet – indítványozták az országgyűlésben, hogy Kercaszomor legyen a Legbátrabb Község. Az indítványt 2002 őszén még elutasította a többség.


2008. április 14-én viszont már önálló törvényjavaslatként került az Országgyűlés elé az ügy, immár négypárti támogatással. Az általános vitára október 20-án került sor. V. Németh Zsolt fideszes képviselő terjesztette elő a törvényjavaslatot, a fideszes Bebes István felszólalással érvelt a cím megadása mellett. A kormány részéről Keller László államtitkár felszólalásában nem ellenezte a javaslatot. Október 27-én került sor a zárószavazásra. Ekkor már Gyenesei István miniszter is a támogatásáról biztosította az ügyet.


Az Országgyűlés végül egy ellenszavazattal, tartózkodás nélkül törvénybe iktatta: Kercaszomor a Legbátrabb Község – Communitas Fortissima – cím birtokosa. A községi önkormányzat képviselő-testülete és a falu egész lakossága örömmel fogadta a hírt, hiszen már régóta szerették volna méltóképpen megörökíteni az utókor számára apáik és nagyapáik nevezetes tettét.


Az átadási ünnepség február 7-én, szombaton ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét a református templomban, ahol igét hirdet Balog Zoltán református lelkész, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke. Ezután koszorúzás lesz a szomoróci haranglábnál, ahol megemlékező beszédet mond Bebes István fideszes országgyűlési képviselő. A Communitas Fortissima cím jelképes átadásaát a Faluházban tartják meg, itt ünnepi beszédet mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A falu megújult zászlaját V. Németh Zsolt, a választókörzet fideszes képviselője adja át.


Pálffy Lajos
Magyar Nemzet

 


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép