Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Keskeny Ernő: Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett
2014. május 18.

Magyarország a Szovjetunió felbomlása óta mindig támogatta Ukrajnát a függetlenségében, a jelenlegi válságban is kiáll területi integritása és szuverenitása mellett mondta a Külügyminisztérium főosztályvezetője vasárnap Lakiteleken, a Keleti Nyitás Kollégiumának hallgatói előtt tartott előadásában.

Keskeny Ernő hangsúlyozta: Magyarország azért támogatja Ukrajnát, mert a legnagyobb szomszédja, amellyel jelentős gazdasági kapcsolatai vannak, a kereskedelmi forgalom értéke 2013-ban meghaladta a 4 milliárd eurót, jelentős magyar aktívummal.

Keskeny Ernő: Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett

A főosztályvezető kiemelte, hogy a magyar kormány alkotmányos felelősségéből adódóan kiáll a kárpátaljai magyar kisebbség mellett. A jelenlegi helyzetet árnyaltan kell értékelni, és Magyarország azt szeretné, ha olyan új Ukrajna születne, amely különösen odafigyel a nemzeti kisebbségekre, köztük a magyar kisebbség ügyére - mondta. Hozzátette: "A magyar kormány mindenképp támogatja a nemzeti önrendelkezést, és adott esetben akár az autonómiát is, ha a helyi magyarok ezt megfogalmazzák".

Keskeny Ernő emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormánynak az elmúlt négy évben is az volt a politikai alapelve, hogy "a mindenkori helyi magyar közösség mondja meg, milyen szervezeti keretek között képzeli el a jövőjét, mit kíván képviselni".

Tóth István beregszászi főkonzul előadásában hangsúlyozta: Kárpátalján a nemzetiségek békés együttélésének komoly hagyománya van, ezért az ukrajnai konfliktus "sem vetítődik rá teljes egészében" a magyarok által is lakott országrészre.

Szólt arról, hogy a magyar kormánynak az utóbbi négy esztendőben több olyan intézkedése volt, amely politikailag és anyagilag is jelentős támogatást biztosított a kárpátaljai magyar kisebbségnek. Az intézkedések között említette a kettős állampolgárság felvételének lehetőségét, amely véleménye szerint nagyon helyesen együtt jár a szavazati jog gyakorlásával is.

Szavai szerint ennek az lett az eredménye, hogy a kárpátaljai magyarok jelentős számban vettek részt az április 6-i az országgyűlési választáson. A magyar fiatalok jövője és a szülőföldön maradás érdekében tett fontos és nagy eredménynek nevezte a főkonzul, hogy a beregszászi magyar főiskola magyar állami támogatás révén fenn tudja magát tartani - mondta.

Tóth István beszámolt arról, hogy a magyar kormány a keleti partnerség alapján szintén komoly anyagi támogatást biztosított, melynek köszönhetően kicserélték az összes kárpátaljai magyar iskola nyílászáróit.

A főkonzul fontosnak nevezte Orbán Viktor miniszterelnöknek a múlt szombati újraválasztása után tartott beszédében mondott szavait, amelyekkel kiállt a kisebbségek önrendelkezési jogának biztosítása mellett, ezt - mint mondta - a kárpátaljai magyarok nagyon kedvezően fogadták.

A Lakiteleki Népfőiskolán 2013 márciusában kezdődött, két és fél évig tartó Keleti Nyitás Kollégiuma azt a fiatal értelmiséget szólítja meg, amely érdeklődik Oroszország, valamint Közép-Ázsia országainak kultúrája, gazdasága és politikája iránt.

(Forrás: Hirado.hu)


Képtár


Kurultaj a bugaci pusztában
2018. augusztus 11.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép