Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kiállítás a Nagy-Kurultaj rendezvényen készült fotókból
2011. június 24.

A tavaly Bugacon megrendezett Nagy-Kurultaj elnevezésű hagyományőrző rendezvény fotóiból nyílt kiállítás szerdán Budapesten, az Azerbajdzsáni Nagykövetségen. Az Ősök emlékezete című tárlaton főként hangulatfotókat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Vilayat Guliyevet, Azerbajdzsán budapesti nagykövete beszédében üdvözölte a kiállítás létrejöttét, valamint reményét fejezte ki, hogy a tárlat csak az első lépés a Kurultaj népszerűsítésében. Mint fogalmazott, számos rokon vonást lát Azerbajdzsán és Magyarország történelme között, szerinte a Szovjetunió széthullása előtt mindkét országban egy "idegen, mesterségesen fenntartott ideológia" elnyomásában éltek az emberek. A nagykövet elmondta, tudja, hogy sokan rokon népnek tekintik az azeri és a magyar népet, ám szerinte ennek alátámasztása a tudósok feladata. Bíró András, a Kurultaj szervezője elmondta: a kiállításra főleg hangulatképeket válogattak a 2010-es rendezvényről. Mint fogalmazott, így az is megérezhet valamit a többezer embert megmozgató fesztiválról, aki személyesen nem lehetett jelen.

"A Kurultaj összeköt népeket. Belső-Ázsia egy olyan világát mutatja meg, amely bizonyos szempontból el volt zárva előlünk" - fogalmazott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Az MTI-nek elmondta: idén az Ősök napját rendezik meg Bugacon július 29-től, és mint tavaly a Kurultajon, most is színes program várja az érdeklődőket. "Ópusztaszeren pedig július 15. és 17. között Nyeregszemle lesz, amely egy nagy kárpát-medencei lovastalálkozó lesz" - tette hozzá. Lezsák Sándor szerint ezen rendezvények jelentősége, hogy azokat az ősi magyar hagyományokat hívja elő, amelyek tetten érhetők a magyar népdalokban, néptáncokban, kézművességben is. Felidézte: Simicskó István februárban kezdeményezte, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa a hazaszeretet napjává július 22-ét, a nándorfehérvári diadal napját. "Remélhetőleg valamikor megemlékezünk az Ősök napjáról is, ehhez kellenek az ilyen civil szerveződések" - tette hozzá Lezsák Sándor.

(Forrás: Noplaza.hu)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép