Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kiállítással és gálával ünnepelték a nemzeti értékeket Veszprémben
2015. június 25.

Nemzeti értékeket felvonultató összművészeti kiállítás nyílt csütörtökön a Veszprémi Petőfi Színházban, ezt követően pedig gálaműsort rendeztek a hazai értékek jegyében.

A rendezvényt megnyitó Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke elmondta, hogy a testület csütörtöki döntése alapján hungarikum lett a Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat, valamint Neumann János számítástechnikai munkássága is.

A magyar nemzeti értéktár is újabb elemekkel gazdagodott: az 1100 éve magyarok által lakott őrségi táj és a szalafői népi műemlék együttes, valamint a magyar tanya mint életforma, mint fogalom is annak része lett, így 126–ra emelkedett a kiemelkedő nemzeti értékek és 50–re nőtt a hungarikumok száma – fűzte hozzá.

Fazekas Sándor úgy fogalmazott, hogy a hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei és általuk elfeledett dolgok elevenednek meg és válnak a hétköznapok részeivé. Minden egyes érték egy becses kincs, amely túlélte a történelem viharait, pusztításait – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Veszprém megyei értékőrzés példa értékű, ezt mutatja az összművészeti kiállítás komoly repertoárja is.

Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány elnöke, a rendezvény szervezője elmondta, hogy az összművészeti tárlaton a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak munkái mellett az alsóörsi és a paloznaki csipkeműhely tagjainak alkotásai is láthatók, és a Magyar Fotóművészek Szövetsége senior alkotócsoportjának vándorkiállítása is Veszprémbe érkezett.

A veszprémi Méretes Szabóság által készített ruhák, valamint az Ajka Kristály és a Herendi Porcelánmanufaktúra remekei közül is megcsodálható néhány darab - tette hozzá.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója azt mondta: látva a számos "kincset", bízik abban, hogy, a magyar színházakban évtizedek óta működő társulati rendszer a közeljövőben szintén a védett értékek közé tartozhat majd, tovább emelve a magyar színházak elismertségét.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a helyi közösségek munkájának fontosságát hangsúlyozta. Mint fogalmazott, ez jelenti a "piramis alapját", melynek csúcsán a hungarikumok állnak, így járulnak hozzá nemzeti önbizalmunk erősítéséhez.

Kiállítással és gálával ünnepelték a nemzeti értékeket Veszprémben

A kiállításmegnyitót követő Nemzeti Érték Gála műsorában a program szerint szerepelt a Veszprém megyei származású Kubik Anna színművész, a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ több diákja, valamint a veszprémi teátrum társulatának határon túlról érkezett tagjai. A gálán az operett, a néptánc és a népzene műfajából is kaphatott ízelítőt a közönség.

(Forrás: MTI)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép