Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kiáltani csak hangosan szabad a nemzet, a kultúra ügyében
2009. január 22.

Kecskemétről érkezik a Kiáltás, mely alcíme szerint üzenet az utódoknak. Mészáros László és Szőcs Géza szerkesztésében félszáz nemzeti elkötelezettségű értelmiségi érzelmeivel és nézeteivel szembesülhetünk, hittel megélt gondolataikat fogalmazzák meg nemzetről, hazáról, nemzeti jelképekről.

Olyan gondolatokkal találkozunk, melyek a maguk egyszeriségében is egyből a szívig, az észig hatolnak. Idézhetnék bárhonnan, de az antológiában szereplő szerzők is idéznek, Kölcseytől, Németh Lászlótól, Illyés Gyulától, Márai Sándortól, Ady Endrétől, olyan klasszikusoktól, akik műveikkel a szépség, eszméikkel a nemzet ügyét szolgálták mindhalálig.


"Egész világért, egész emberiségért halni: azt Isten teheté: ember meghal háznépéért, ember meghal hazájáért: halandó szív többet meg nem bír" – idézi Kölcsey Ferencet lapunk munkatársa, Bíró Zoltán. (Egy rövid zárójel erejéig: több mint örvendetes, hogy az antológiában számos szerző szerepel írásával, aki lapunk hasábjain is rendre felbukkan akár szerzőként, akár művészi rangja, teljesítménye okán: Kubik Anna, Eperjes Károly, Cseke Péter.) Mintha Kölcsey gondolatait szőné tovább Gróh Gáspár, amikor így ír A nemzet: feladat című esszéjében: "Halandó ember a világot nem válthatja meg, úgy általában nem is segíthet rajta, arra azonban képes lehet, hogy egyes dolgokban valamicskét javítson rajta."


Papp Lajos
a gyógyítónk, ezért is fogalmazhat kőkeményen: "Akiben egyáltalán felmerül a nemzethalál lehetősége, az a tudatalatti program szerinti nemzethalálért tesz." Lezsák Sándor a Szent Koronát ért támadásokra válaszol hasonló keménységgel, de Makovecz Imre érvei ellen se lehet szava senkinek: "Úgy vélem, hogy nekünk, élő magyar embereknek, az a feladatunk, hogy nem törődve koholt, nacionalizmussal vádoló ellenségeinkkel, a széttépett Kárpát-medencében eget és földet összekössünk, s ebbe a magatartásba ebbe a misszióba hívjuk vissza korábbi nemzettársainkat, a szlovák, horvát, szerb, ruszin, román népet, a magyar cigányságot, s mindenkit, akivel együtt élünk egy évezrede Európa szívében."

2009-01-22_2.jpg


Erős, meghatározó és megtartó erejű gondolatok tárháza a kötet, melynek olyan erős pillérei vannak, mint például Andrásfalvy Bertalan, Bayer Zsolt, Bogár László, Czakó Gábor, Csete György, Jankovics Marcell, Jókai Anna, Szabad György, Tőkéczki László és még sokan mások. Sokan… jó ezt leírni.Harmadik Évezred

sorozat: Kiáltás
Magyar Múzsa Könyvek,
Kecskemét, 2008
276 oldal,
ármegjelölés nélkül
A borítón Kádasi Laura grafikája

 

Magyar Hírlap

 


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép