Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kimentek a doberdói harctérre
2016. július 12.

A Lakitelek Népfőiskola, a lakiteleki Eötvös József Általános Iskola és a Keresztény Élet című hetilap szerkesztősége által meghirdetett történelmi vetélkedők helyezést elérő csapatai a sikeres szereplésük jutalmaként az első világháború egyik legvéresebb hadszínterét, az Isonzó folyó vidékét kereshették fel egy zarándoklat keretében az elmúlt héten.

Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor, a zarándoklat vezetője elmondta, hogy a 10 legjobb eredményt elérő csapat és felkészítő tanáraik számára szerették volna közelebb hozni a magyar történelemben meghatározó jelentőségű események helyszíneit. A zarándoklattal emléket szerettek volna állítani az első világháború hőseinek és hősi halottainak.

A zarándokcsoportot a Doberdón fogadta Mara Cernic, Gorizia provincia (tartomány) alelnöke, aki az ott zajló első világháborúval kapcsolatos értékőrző munkát állította mondandója középpontjába. A kisebbségi, szlovén nemzetiségű politikus méltatta a térségben működő olasz és magyarországi civil szervezetek együttműködését, amely a történelmi emlékek gondozásában, megismertetésében, új emlékművek, emlékhelyek létrehozásában, közös programokban, kiállításokban ölt testet.

A zarándoklat szakmai programjának összeállítása önmagában is egy olasz és egy magyar egyesület, együttműködésének eredménye. A magyar részről a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület elnöke: Murányi Gábor és Csáki Béla az egyesület tagja volt a program szakmai vezetője, kísérője. A szegedi Meritum Egyesület tagsága egy évtizede járja az első világháború harctereit. Ennek keretében kerültek kapcsolatba olasz partnerükkel, a Gruppo Speleologico Carsico szervezetével, amely San Martino del Carso központtal magyar szempontból is fontos értékmentő és ismeretterjesztő munkát végez.

A diákok a zarándoklat során felkereshették az Isonzó felső folyása mentén a száz évvel ezelőtti magashegyi harcok helyszínét, a Kolovrat hegyet, ahol a helyreállított olasz állások találhatóak, míg az egykori Caporetto, a mai Kobarid, továbbá Tolminvilágháborús múzeumában a száz évvel ezelőtt használt haditechnikai eszközökkel, fegyverekkel és a magashegyi harc legfontosabb kellékeivel találkozhattak.

A szervezők egy teljes napot szenteltek a Doberdó megismerésének és a nevezetességek bejárásának. A Szent Mihály hegy magyar szempontból kiemelt fontosságú, hiszen a magyarországi kiegészítésű 20. honvéd hadosztály véres harcainak helyszíne. A fennsíkot védve nagyváradi, debreceni, budapesti és székesfehérvári ezredek harcoltak itt, a védők többsége mindvégig magyar volt. A csapat koszorút helyezett el a csúcson található olasz-magyar emlékműnél.

San Martino del Carso volt a Doberdón folyó harcok másik emblematikus helyszíne. A diákcsoport ellátogatott a cs. és kir. szegedi 46. gyalogezred egykori ezredparancsnokságának helyszínére és a Templomdombra is, ahol a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred itteni emlékművénél szintén letették az emlékezés koszorúját.

A zarándoklat során a diákok eljutottak Vizintinibe is, ahol koszorút helyeztek el a 2009-ben felavatott Magyar Kápolna falán, amelyet még az itt állomásozó magyar katonák kezdtek el építeni, befejezésére pedig csak kilencven évvel később került sor. A csoport itt előadást hallhatott a temetésekről, a front egészségügyi viszonyairól, valamint a háborús mindennapokról. A cerjei kilátó szlovén területen, a Fajti Hrib nevű hegyen kínál rendkívüli kilátást az Isonzó front déli szakaszára. A zarándokok számára a táj szépsége, a remek kilátás mellett azért is fontos volt ez a helyszín, mert sokak számára itt vált világossá a Doberdó stratégiai jelentősége és a védelemben betöltött kulcsfontosságú szerepe. A csoport tagjait lenyűgözte a Redipuglia-ban található olasz világháborús emlékhely monumentalitása, ahol több, mint százezer olasz katona alussza örök álmát. A nagy síremlékkel szemben a Szent Illés hegyen a száz évvel ezelőtt zajló harcok során itt használt ágyúk többsége adott bepillantást a korabeli haditechnikai eszközök sokszínűségébe. A diákok a túra zárásaként Fogliano-ban, a doberdói harcok osztrák-magyar halottainak gyűjtőtemetőjében zárta a napot.

Kimentek a doberdói harctérre

Az Isonzó vidéke és ezen belül is a Doberdó a magyar történelem emblematikus helyszíne, a magyar katonák tízezrei harcoltak itt. A lakiteleki vetélkedők győztes csapatai rövid itteni tartózkodásuk alatt megismerhették az egykori harcok, valamint a magyar katonák hősi helytállásának helyszínét.

Csáki Béla

A zarándoklatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Lakiteleki Népfőiskola támogatta.

Kimentek a doberdói harctérre

Kimentek a doberdói harctérre

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

A zarándoklat résztvevői:

Csáki Béla, Murányi Gábor, Németh Szilvia, Olajos Balázs, Dr. Olajos Éva, Olajos Ilona, Olajos István, Olajos Istvánné.

 

Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium (Budapest):

Dauner Domonkos Pál, Kuluncsics Réka Katalin, Meszleny Zsófia, Ónody Péter, Szentkirályi-Tóth Kata, Simonkay Márton (tanár).

 

Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola (Tatabánya):

Kovács Mária Alexandra, Mezei Bence, Varga Réka Antónia,

Mátraháziné Domján Erzsébet (tanár).

 

Kalocsai Eperföldi Általános Iskola (Kalocsa):

Busa Barbara, Cselik Lea, Tóth Laura, Gillichné Fejes Zsuzsa (tanár).

 

Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, AMI és Kollégium (Szeged):

Koncz Máté, Lázár Domonkos, Téglás Borbála, Kiss Ágostonné (tanár).

 

Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Szakképző Iskola (Nagykanizsa):

Árva Mihály, Jakab Péter, Németh Ádám, Farkas Tünde (tanár).

 

Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium (Csíkszereda):

Ferencz Attila-Norbert, Ferencz Imre-György, Gál Mátyás, Szakács-Erőss Gergő,

Zöld Ildikó (tanár).

 

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola (Mór):

Kertész Dániel, Rieder Bianka, Ruff Boglárka, Wagensommer-Bernáth Rita (tanár).

 

Szent Imre Katolikus Gimnázium (Nyíregyháza):

Kovács András Milán, Pálffy Szilárd, Popovics Kinga, Hollósy Tibor (tanár).

 

Tompa Mihály Református Gimnázium (Rimaszombat):

Bálint Krisztina, Illés Bernadett Mária, Nagy Veronika, Majercsik Mária (tanár).

 

A zarándoklat vezetője:

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke.

 

Kimentünk a doberdói harctérre - Lezsák Sándornak köszönettel:

Kimentek a doberdói harctérre

(Nagyításhoz kattintson a képre!)


Képtár


Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar koncertje Lakiteleken
2019. augusztus 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép