Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kiosztották a Mindszenty Emlékérmeket
2008. december 20.

Olofsson Placid bencés szerzetes és Schirilla György, a Mindszenty-per egyik védője kapta az idén immár harmadik alkalommal átadott Mindszenty Emlékérmet. Mindszenty József bíboros letartóztatásának 60. évfordulója alkalmából a Terror Házában tartott pénteki emlékülést megelőzően átadták a Mindszenty Társaság kutatói ösztöndíját is.

A 92 éves Olofsson Placid életútja, hitvallása, magyarságtudata méltóvá teszi arra, hogy a bíborosról elnevezett emlékérmet átvehesse - hangzott el a laudációban. A 99 éves Schirilla György a Mindszenty-per egyetlen ma élő védője, a legidősebb ma is praktizáló jogász, ügyvédi tevékenysége elismeréséért kapta az emlékérmet. Mint elhangzott, Schirilla György számos olyan ember ügyvédje volt, akiket vallási okokból üldöztek, 1945 után katolikus papok egész sorát védte perekben. Schirilla Györgyöt érdemi védői tevékenysége miatt 1956-ban törölték az Ügyvédi Kamarából, ahová csak 1990-ben vették vissza.  A díjátadáson nem tudott megjelenni, ezért az emlékérmet lánya vette át.

A Mindszenty Társaság 250 ezer forintos kutatói ösztöndíját Janek István, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa nyerte el pályázatával. Janek István elmondta: kutatási témája Mindszenty Józsefnek a Benes dekrétumok ügyében kifejtett tevékenysége. A bíboros a felvidéki magyarok segítségére sietett, és következetes harcot folytatott a kitelepítések és a lakosságcsere leállításáért - mutatott rá a kutató.

A Mindszenty Társaság 2004. március 5-én alakult Veszprémben Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek, korábbi püspöki székvárosában, püspökké kinevezésének 60. évfordulóján. A társaság céljai közé tartozik a bíboros életművének minél teljesebb körű feldolgozása és megismertetése a hazai és a nemzetközi közvélemény előtt, a Mindszenty kultusz egészséges mértékű ápolása, továbbá a mártír főpap boldoggá avatásának támogatása és elősegítése a Szentszéknél.


Magyar Nemzet

 

 


Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép