Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kiosztották a Mindszenty Emlékérmeket
2008. december 20.

Olofsson Placid bencés szerzetes és Schirilla György, a Mindszenty-per egyik védője kapta az idén immár harmadik alkalommal átadott Mindszenty Emlékérmet. Mindszenty József bíboros letartóztatásának 60. évfordulója alkalmából a Terror Házában tartott pénteki emlékülést megelőzően átadták a Mindszenty Társaság kutatói ösztöndíját is.

A 92 éves Olofsson Placid életútja, hitvallása, magyarságtudata méltóvá teszi arra, hogy a bíborosról elnevezett emlékérmet átvehesse - hangzott el a laudációban. A 99 éves Schirilla György a Mindszenty-per egyetlen ma élő védője, a legidősebb ma is praktizáló jogász, ügyvédi tevékenysége elismeréséért kapta az emlékérmet. Mint elhangzott, Schirilla György számos olyan ember ügyvédje volt, akiket vallási okokból üldöztek, 1945 után katolikus papok egész sorát védte perekben. Schirilla Györgyöt érdemi védői tevékenysége miatt 1956-ban törölték az Ügyvédi Kamarából, ahová csak 1990-ben vették vissza.  A díjátadáson nem tudott megjelenni, ezért az emlékérmet lánya vette át.

A Mindszenty Társaság 250 ezer forintos kutatói ösztöndíját Janek István, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa nyerte el pályázatával. Janek István elmondta: kutatási témája Mindszenty Józsefnek a Benes dekrétumok ügyében kifejtett tevékenysége. A bíboros a felvidéki magyarok segítségére sietett, és következetes harcot folytatott a kitelepítések és a lakosságcsere leállításáért - mutatott rá a kutató.

A Mindszenty Társaság 2004. március 5-én alakult Veszprémben Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek, korábbi püspöki székvárosában, püspökké kinevezésének 60. évfordulóján. A társaság céljai közé tartozik a bíboros életművének minél teljesebb körű feldolgozása és megismertetése a hazai és a nemzetközi közvélemény előtt, a Mindszenty kultusz egészséges mértékű ápolása, továbbá a mártír főpap boldoggá avatásának támogatása és elősegítése a Szentszéknél.


Magyar Nemzet

 

 


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép