Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
„Költészeted halhatatlan, ez adjon nekünk erőt!" – Serfőző Simon életműve előtt tisztelegtek Miskolcon
2017. október 24.

Miskolcon szerzői esttel ünnepelték Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas író, költő 75. születésnapját kedden a Játékszínben. A művészt többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte.

A költő életműve előtt szerzői esttel tisztelegtek a miskolci Játékszínben. Papp Ferenc városi kulturális főreferens, egyben a szerzői est rendezője és megálmodója köszöntőjében elmondta, Serfőző Simon 75. születésnapja rendkívüli apropó, hogy életművét ünnepeljük.

– Különleges műsorral készülünk, hiszen egy szintén különleges és jelentős személyről van szó. A költő műveiből Dóczy Péter, Kelemen Csaba, Kubik Anna Kossuth-díjas és Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművészek, Dinnyés József daltulajdonos, valamint a Mintha zenekar adnak elő részleteket, a költő verseit hallhatjuk majd megzenésítve – mondta el Papp Ferenc. Köszöntőjében kiemelte, méltóképpen ünneplik ma meg a költő születésnapját és életművét.

Az est főszervezője köszönetet mondott még a megyei közgyűlésnek, a Magyar Írószövetségnek, és Molnár Péter önkormányzati képviselőnek, amiért ez a szerzői est létrejöhetett, majd a város nevében köszöntötte Demeter Ervint, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottját, Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét, Bánné Gál Boglárkát, a megyei közgyűlés alelnökét, Szentmártoni Jánost, a Magyar Írószövetség elnökét, valamint Szakolczay Lajost, Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténészt, irodalom- és művészetkritikust, szerkesztőt.

„Költészeted halhatatlan, ez adjon nekünk erőt!

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédében azt kívánta, legyen ez az újjászületés napja is egyben. – Tudom, hogy lehetetlent kérek, de ma hátha mégis lehetséges lesz. Simon, belőled a szó olyan egyszerűen jött, s jön ma is. Még ma is bennem él annak a tapsviharnak az emléke, mely versedet fogadta Lakiteleken. Költészeted halhatatlan, ez adjon nekünk erőt! Isten éltessen, kedves Simon! – köszöntötte a költőt Lezsák Sándor, aki néhány személyes anekdotát is megosztott a jelenlévőkkel Serfőző Simon és az ő megismerkedésének idejéből.

Serfőző Simon ezer szállal kötődik Miskolchoz. 23 évesen itt kezdte pályáját népművelési felügyelőként. 1968 és 1975 között a Napjaink folyóirat versrovatát vezette, majd pedig szerkesztette a lapot. 1990-től 1993-ig a Holnap főszerkesztője, 1995-től az Újholnap főmunkatársa volt. A Hetek költői csoportosulás tagja. 1993-tól a Felsőmagyarország Kiadó vezetője, közel félezer kötetet jelentetett meg kortárs szerzőktől. 2013-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Az elmúlt években kapott jelentősebb irodalmi díjai: Radnóti-díj, Szabó Lőrinc-díj, Kölcsey-díj, Arany János-díj, Miskolc város irodalmi díja, József Attila-díj.

„Költészeted halhatatlan, ez adjon nekünk erőt!

Birtokosa a Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének, a Balassi Bálint emlékkardnak, a Magyar Érdemrend középkeresztjének és Miskolc város Pro Urbe-díjának.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke szintén köszöntötte a Kossuth-díjas írót születésnapja alkalmából. Kiemelte „építkezés, szolgálat az, amit Serfőző Simon az írásaiban érzékeltet, ezeket pedig a való életben is gyakorolta”, utalva ezzel közéleti tevékenységére.

– Kötelességedet semmi nem homályosította el, értékfenntartó munkásságodra mi, fiatalok is felnézhetünk. Így tehát a nemzedékem nevében is mondok köszönetet neked. Isten éltessen, Simon! – intézte szavait Szentmártoni János a költőhöz.

minap.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Karácsonyi pásztorjáték a lakiteleki templomban
2017. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18.30 Gyarmati Dezső emléktábla avatás Hódmezővásárhelyen
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
A rendszerváltás tudományos feldolgozása c. konferencia
Lakitelek Népfőiskola
2017. december 13-14.
Kölcsey Kör: Atilla fia, Csaba királyfi

Budapest, Polgárok Háza
2017. november 22. 18.00

Meghívó Sass Kálmán mellszobrának avatására
Érmihályfalva (Partium)
2017. november 19.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép