Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
„Költészeted halhatatlan, ez adjon nekünk erőt!" – Serfőző Simon életműve előtt tisztelegtek Miskolcon
2017. október 24.

Miskolcon szerzői esttel ünnepelték Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas író, költő 75. születésnapját kedden a Játékszínben. A művészt többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte.

A költő életműve előtt szerzői esttel tisztelegtek a miskolci Játékszínben. Papp Ferenc városi kulturális főreferens, egyben a szerzői est rendezője és megálmodója köszöntőjében elmondta, Serfőző Simon 75. születésnapja rendkívüli apropó, hogy életművét ünnepeljük.

– Különleges műsorral készülünk, hiszen egy szintén különleges és jelentős személyről van szó. A költő műveiből Dóczy Péter, Kelemen Csaba, Kubik Anna Kossuth-díjas és Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművészek, Dinnyés József daltulajdonos, valamint a Mintha zenekar adnak elő részleteket, a költő verseit hallhatjuk majd megzenésítve – mondta el Papp Ferenc. Köszöntőjében kiemelte, méltóképpen ünneplik ma meg a költő születésnapját és életművét.

Az est főszervezője köszönetet mondott még a megyei közgyűlésnek, a Magyar Írószövetségnek, és Molnár Péter önkormányzati képviselőnek, amiért ez a szerzői est létrejöhetett, majd a város nevében köszöntötte Demeter Ervint, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottját, Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét, Bánné Gál Boglárkát, a megyei közgyűlés alelnökét, Szentmártoni Jánost, a Magyar Írószövetség elnökét, valamint Szakolczay Lajost, Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténészt, irodalom- és művészetkritikust, szerkesztőt.

„Költészeted halhatatlan, ez adjon nekünk erőt!

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédében azt kívánta, legyen ez az újjászületés napja is egyben. – Tudom, hogy lehetetlent kérek, de ma hátha mégis lehetséges lesz. Simon, belőled a szó olyan egyszerűen jött, s jön ma is. Még ma is bennem él annak a tapsviharnak az emléke, mely versedet fogadta Lakiteleken. Költészeted halhatatlan, ez adjon nekünk erőt! Isten éltessen, kedves Simon! – köszöntötte a költőt Lezsák Sándor, aki néhány személyes anekdotát is megosztott a jelenlévőkkel Serfőző Simon és az ő megismerkedésének idejéből.

Serfőző Simon ezer szállal kötődik Miskolchoz. 23 évesen itt kezdte pályáját népművelési felügyelőként. 1968 és 1975 között a Napjaink folyóirat versrovatát vezette, majd pedig szerkesztette a lapot. 1990-től 1993-ig a Holnap főszerkesztője, 1995-től az Újholnap főmunkatársa volt. A Hetek költői csoportosulás tagja. 1993-tól a Felsőmagyarország Kiadó vezetője, közel félezer kötetet jelentetett meg kortárs szerzőktől. 2013-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Az elmúlt években kapott jelentősebb irodalmi díjai: Radnóti-díj, Szabó Lőrinc-díj, Kölcsey-díj, Arany János-díj, Miskolc város irodalmi díja, József Attila-díj.

„Költészeted halhatatlan, ez adjon nekünk erőt!

Birtokosa a Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének, a Balassi Bálint emlékkardnak, a Magyar Érdemrend középkeresztjének és Miskolc város Pro Urbe-díjának.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke szintén köszöntötte a Kossuth-díjas írót születésnapja alkalmából. Kiemelte „építkezés, szolgálat az, amit Serfőző Simon az írásaiban érzékeltet, ezeket pedig a való életben is gyakorolta”, utalva ezzel közéleti tevékenységére.

– Kötelességedet semmi nem homályosította el, értékfenntartó munkásságodra mi, fiatalok is felnézhetünk. Így tehát a nemzedékem nevében is mondok köszönetet neked. Isten éltessen, Simon! – intézte szavait Szentmártoni János a költőhöz.

minap.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép