Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Konferencia Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére
2017. október 27.

Emlékkonferenciát rendeztek Boldog Batthyány-Strattmann László tiszteletére október 27-én, pénteken a kecskeméti Városháza Dísztermében. A Kalocsa-Kecskeméti Társszékesegyházban, a Nagytemplomban a konferenciát megelőzően 8 órakor megemlékező szentmisét tartottak, a Barátok Együttes közreműködésével.

A konferenciát a Kodály Iskola Aurin leánykarának műsora nyitotta meg, Durányik László, Csokonai-díjas karnagy vezényletével. Ezután egy Boldog Batthyány-Strattmann László munkásságához kapcsolódó filmösszeállítást láthattak a vendégek, Tokovics Tamás jóvoltából.

A rangos eseményre Batthyány-Strattmann László leszármazottai: unokája, Batthyány Ádám, valamint dédunokái, Batthyány Boldizsár és Kata is ellátogattak.

Elsőként Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, Batthyány-Strattmann László nagyszerű ember volt, aki életével példát mutatott mindannyiunknak, s azt is megmutatta, nem egzisztenciális kérdés a hit és a jó lélek.

Konferencia Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére

Lévai Jánosné képviselő, az esemény szervezője megnyitóbeszédében elmondta, a konferencia célja, hogy Kecskeméten is jobban megismerhessék Batthyány-Strattmann László életét és gyógyító munkásságát: az orvost és az embert.

– Elsősorban a fiataloknak volna fontos megismerniük ezt a gazdag életutat, hogy keresztényibb és emberibb életet éljenek – tette hozzá.

Ezt követően nyolc előadás következett. Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, Batthyány-Schmidt Margit, a Batthyány Családi ÖrökségAlapítvány elnöke, dr. Latorcai Csaba államtitkár, dr. Csókay András idegsebész, Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke, dr. Svébis Mihály, főigazgató-főorvos, valamint Móricz Péter, a Körmend Múzeum intézményegység-vezetője tartottak prezentációt.

Konferencia Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére

A délutánt közös ima zárta, Finta József, Szabó István és Feczák László vezetésével.

Dr. Batthyány-Strattmann László (1870–1931) korának egyik legmeghatározóbb alakja volt. Hercegi rangúként polgári foglalkozást választott magának. Diplomás orvosként kórházépítésbe is kezdett. 1902-ben Köpcsényben nyitotta meg Magyarország első, korszerű, huszonnégy személyes vidéki kórházát, amelynek hamarosan akkora lett a forgalma, hogy a MÁV különvonatot indított odáig. Receptjeit és a  a felírt szemüveget a gyógyszerészek és a látszerészek ingyen beváltották, majd a jólelkű doktor minden hónap végén rendezte a számlákat. Vagyonának nagy részét a szegények gyógyítására adományozta.

hiros.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Karácsonyi pásztorjáték a lakiteleki templomban
2017. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18.30 Gyarmati Dezső emléktábla avatás Hódmezővásárhelyen
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
A rendszerváltás tudományos feldolgozása c. konferencia
Lakitelek Népfőiskola
2017. december 13-14.
Kölcsey Kör: Atilla fia, Csaba királyfi

Budapest, Polgárok Háza
2017. november 22. 18.00

Meghívó Sass Kálmán mellszobrának avatására
Érmihályfalva (Partium)
2017. november 19.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép