Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Konferencia Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére
2017. október 27.

Emlékkonferenciát rendeztek Boldog Batthyány-Strattmann László tiszteletére október 27-én, pénteken a kecskeméti Városháza Dísztermében. A Kalocsa-Kecskeméti Társszékesegyházban, a Nagytemplomban a konferenciát megelőzően 8 órakor megemlékező szentmisét tartottak, a Barátok Együttes közreműködésével.

A konferenciát a Kodály Iskola Aurin leánykarának műsora nyitotta meg, Durányik László, Csokonai-díjas karnagy vezényletével. Ezután egy Boldog Batthyány-Strattmann László munkásságához kapcsolódó filmösszeállítást láthattak a vendégek, Tokovics Tamás jóvoltából.

A rangos eseményre Batthyány-Strattmann László leszármazottai: unokája, Batthyány Ádám, valamint dédunokái, Batthyány Boldizsár és Kata is ellátogattak.

Elsőként Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, Batthyány-Strattmann László nagyszerű ember volt, aki életével példát mutatott mindannyiunknak, s azt is megmutatta, nem egzisztenciális kérdés a hit és a jó lélek.

Konferencia Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére

Lévai Jánosné képviselő, az esemény szervezője megnyitóbeszédében elmondta, a konferencia célja, hogy Kecskeméten is jobban megismerhessék Batthyány-Strattmann László életét és gyógyító munkásságát: az orvost és az embert.

– Elsősorban a fiataloknak volna fontos megismerniük ezt a gazdag életutat, hogy keresztényibb és emberibb életet éljenek – tette hozzá.

Ezt követően nyolc előadás következett. Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, Batthyány-Schmidt Margit, a Batthyány Családi ÖrökségAlapítvány elnöke, dr. Latorcai Csaba államtitkár, dr. Csókay András idegsebész, Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke, dr. Svébis Mihály, főigazgató-főorvos, valamint Móricz Péter, a Körmend Múzeum intézményegység-vezetője tartottak prezentációt.

Konferencia Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére

A délutánt közös ima zárta, Finta József, Szabó István és Feczák László vezetésével.

Dr. Batthyány-Strattmann László (1870–1931) korának egyik legmeghatározóbb alakja volt. Hercegi rangúként polgári foglalkozást választott magának. Diplomás orvosként kórházépítésbe is kezdett. 1902-ben Köpcsényben nyitotta meg Magyarország első, korszerű, huszonnégy személyes vidéki kórházát, amelynek hamarosan akkora lett a forgalma, hogy a MÁV különvonatot indított odáig. Receptjeit és a  a felírt szemüveget a gyógyszerészek és a látszerészek ingyen beváltották, majd a jólelkű doktor minden hónap végén rendezte a számlákat. Vagyonának nagy részét a szegények gyógyítására adományozta.

hiros.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép