Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Köszöntő a Szent Márton és Európa című konferencián
2016. november 10.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntő beszéde elhangzott a Szent Márton és Európa című konferencián, az Országházban, 2016. november 10-én.

 

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Szent Márton, a 13. apostol születésének 1700-adik évében tisztelettel köszöntöm Eminenciás Főtisztelendő Erdő Péter bíboros urat, Excellenciás Nuncius atyát, Püspök urakat, Érsek atyát, Főtisztelendő atyákat, egyházi és világi vezetőket, kedves vendégeinket.

A rendkívül gazdag, sokrétű, példamutatóan szerkesztett és rendezett Szent Márton Emlékév tartalmi sokszínűsége e tudós gyülekezetben engem most önmérsékletre int, és köszöntő mondandómat mindössze egyetlen területre, a világi közélet, szolgálat, a politika, a parlamenti munka, a politikusi magatartásra irányítom.

Minden történet, legenda Szent Márton egyszerű életmódját és alázatos tartását hangsúlyozza.

Amikor püspök volt, akkor is egy egyszerű szerzetesi cellában élt, a közemberek öltözetét viselte, maga pucolta a cipőit és nem a püspöki katedra magasából lenézve fogadta a látogatóit, hanem egy egyszerű zsámolyon ülve. Alázatos és szerény volt, de nem futamodott meg a feladatok elől.

Egy hittudósunk, Bodnár Dániel írja: „Az a nagyszerű a szentek életében, hogy miközben ezer szállal kötődnek a saját korukhoz, mégis képesek voltak valami örök érvényűt létrehozni.”

Valóban, Szent Márton élete példát ad a maiaknak is arról, hogyan lehet alázatosnak és határozottnak lenni egy személyben, hogyan lehetünk részesei a hatalomnak és egyben emberközelben maradni, hogyan lehetünk mértékletesek és szerények, és egyben tiszteletet parancsolók.

Ez ma sem könnyebb feladat, mint Szent Márton idején.

Ez a mi korparancsunk és hitvallásunk, mert itt a Parlamentben, országunk házában is dicsértessék a Jézus Krisztust, akihez úgy fohászkodunk, hogy politikai, történelmi fagyok idején itt a Parlamentben is, a keresztény magyar nemzetünk házában is didergő testünkre terítse reánk Szent Márton püspökünk a fényes köpenyét.

Ámen.

Lezsák Sándor

 

(Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke köszöntő beszéde elhangzott a Szent Márton és Európa című konferencián, a Parlamentben, 2016. november 10-én.)


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép