Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kötetbe foglalják a Kurultáj előadásait
2016. augusztus 13.

Közös kötetbe foglalják a Kurultájon, a rokontudatú népek hagyományőrző rendezvényén szombaton és vasárnap elhangzó tudományos értekezéseket - tájékoztatta az eseményt szervező Magyar Turáni Alapítvány kommunikációs vezetője az MTI-t szombaton.

Szakács Árpád elmondta, a Kurultáj szervezésekor kiemelt szempont volt, hogy a magyarság őstörténetével kapcsolatos legújabb kutatásokat a tudományos hitelesség talaján mutassák be. Hangsúlyozta, kifejezetten olyan előadókat kértek fel, akik a saját szakterületükön már bizonyítottak, de fontosnak tartották, hogy fiatal kutatók is előadási lehetőséget kapjanak.

A rendezvényen Angela Marcantonio, a római La Sapienzia egyetem nyelvésze az uráli nyelvcsalád állapotáról és a magyar nyelv eredetéről tartott előadást. A professzor szerint a hivatalos finnugor-uráli elmélet megalapozottságához hiányzik a kellő számú és mélységű lexikai vagy morfológiai szintű bizonyíték. A nyelvcsaládhoz tartozáshoz sokkal több hasonlóságra és megfelelésre lenne szükség a magyar és a finn, vagy a magyar és a szamojéd nyelv között - jegyezte meg. Hozzátette: kétségtelen, hogy létezik hasonlóság, de mindössze tipológiai szinten, ez viszont nem mérvadó, hiszen a török és a magyar, valamint a török és a finn nyelvek között is vannak azonosságok. A professzor hangsúlyozta, a magyar nyelv az eurázsiai tipológiai övezeten belül egyedülállónak tekinthető. A hasonlóságokat keresve más nyelvekkel pedig megállapítható, hogy több azonosságban osztozik a török nyelvvel, mint a finnel vagy a szamojéddal.

Kötetbe foglalják a Kurultáj előadásait

Lezsák Sándor író, az Országgyűlés alelnöke Nemzetben gondolkodni, a nemzetért cselekedni című előadásában hangsúlyozta, a Kurultáj erkölcs és összetartó erő, a rokontudatú népek bizalmi tőkéje, valamint az ősök iránti tisztelet. Hozzátette: folyamatosan kell azonban keresni azokat az építőelemeket, amelyekkel tovább erősíthető a rokontudat.

A cselekvő nemzetpolitika a gyakorlatban a hétköznapok apró munkáját jelenti - fogalmazott, kifejtve, hogy a budapesti Szent Imre-gimnáziumban a lakiteleki Népfőiskola olyan ország- és nyelvismertető kurzust indított, ahol egyebek mellett a tatár vagy kirgiz nyelvvel lehet megismerkedni. A tervek között szerepel az is, hogy valamennyi, vagyis a 27 hun és török tudatú nemzet nyelvét, országát és területét ismertető programot is elindítanak a budapesti gimnáziumban - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a lakiteleki Népfőiskolán évek óta műfordítói táborokat szerveznek. A Németh László nevét viselő táborban kis műhelyekben, professzorok vezetésével az adott ország nyelvét jól ismerő magyar egyetemisták és külföldi diákok közösen fejleszthetik tovább nyelvtudásukat és szerezhetnek újabb ismereteket.

Lezsák Sándor örömét fejezte ki, hogy sok fiatal vesz részt a Kurultájon, így a lehető legautentikusabb helyen és módon találkozhatnak a magyarság őstörténetével, a múlttal.

A Kurultáj, Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye vasárnap estig tart Bugacon.

(Forrás: MTI)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép