Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kötetben az alkotmány
2009. április 23.

Az Országház könyvtárába került a Magyar Történeti Alkotmány. A Zétényi Zsolt szerkesztette testes, gyönyörű kiadványt Kelemen András, Lezsák Sándor és Makovecz Imre mutatta be a Parlament Gobelin Termében.

Mint arról lapunk beszámolt, elkészült a Magyarországért Egyesület gondozásában az a kiadvány, amely Magyarország ősi alkotmányát ismerteti, összegezi a róla szóló legfontosabb, legkarakteresebb gondolatokat.


Kelemen András, az egyesület elnöke elmondta: a jelenlegi, "hivatalos" alkotmány is rendelkezik az ellenállás jogáról, ám 2006 őszén kiderült: a nemzet nem gyakorolhatja ezt a jogát, amely egyben kötelessége is lenne. Üdvözölte Zétényi Zsolt óriási munkáját, elősorolva mindazok nevét, akik részt vállaltak a könyv megjelenésében, akár mint szakmai ellenőrök, akár mint a költségek előteremtői.


Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében Illyés szavait idézte, aki szerint "A múlt nincs magától." A múltat nem végképp eltörölni kell, ellenkezőleg: vissza kell hódítani, s ezért lehet a könyv megjelenésének napja ünnep és számvetés.


Zétényi Zsolt szerint a végtelen múltról és a végtelen jövőről sok beszéd hangzott már el, ez a könyv a tényeket sorolja, célja, hogy az anyag, a matéria kézbe vehető legyen. Hozzátette: külön öröm, hogy a Gobelin Teremben volt a bemutató.


A könyv bemutatja az alkotmányos jelentőségű tényeket, fogalomtár, illetve szó- és kifejezésgyűjtemény adja a gerincét, irodalomjegyzék és terjedelmes angol nyelvű összefoglaló egészíti ki.


Makovecz Imre szerint a történeti alkotmányban megjelenik a népszellem mint evidencia és különös valóság. Makovecz visszautalt a Hősök terén összegyűlt 250 ezer ember óhajára, akiknek elegük lett az áljogászkodásból, jelenlétükkel támogatták az előre hozott választások szükségességét. Lapunknak elmondta: ez a könyv a tudomány eszközeivel is kifejezi: a mai közállapotokból elég volt. Hatékony most is, de valódi ereje akkor derül majd ki, ha elértünk a választásokig, a győzelemig.


Ambrus János, az Országgyűlés könyvtárának főigazgatója ígéretet tett arra, hogy a könyv jó helyre kerül, olyan könyvek társaságában lesz, amelyeknek szemlélete és fontossága rokon a Történeti Alkotmánnyal.


Hermányos Mária, a könyv szerkesztő-tervezője nemcsak "szépségfelelőse" volt a kiadványnak, de egyik elindítója is annak a gondolatnak, hogy a bilincsbe verő esztendő – 2002 – után sürgetős ennek a könyvnek a megjelentetése. Kijelentette: egy alkotmány, amely ilyen mértékben sérti "legálisan" a nemzet alapvető jogait, nem lehet a törvénykezés jogalapja. Egyesületük azért küzd, hogy ne az utcán ütközzenek egymással az eszmék és ideológiák: a lelkekben kell az öntudatot újraéleszteni.


Apáti Miklós
Magyar Hírlap

 


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép