Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Közíró, költő, történész és jogtudós kapta a Bethlen Gábor-díjat
2010. november 15.

Bohumil Dolezal cseh politológus, közíró, Kányádi Sándor költő, valamint Für Lajos történész és Király Tibor jogtudós részesült az idén Bethlen Gábor-díjban, az elismeréseket vasárnap adták át a fővárosban.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke köszöntőjében Pázmány Péter a fejedelemhez intézett szavait idézte: „mert ha nekünk nem fáj, saját nemzetünknek romlása, fogyása, akkor nem tudom kinek fáj”. E gondolat kell hogy foglakoztasson bennünket a Kárpát-medencében, a magyarok földjén – mondta. Létre kell jönnie a nemzeti együttműködésnek és összefogásnak – emelte ki a kormánypárti politikus, hozzátéve: nagyon bízik benne, hogy ez az esemény is erősíti az együttműködést.

Az első díjazottat, Bohumil Dolezalt méltató Kiss Gy. Csaba kurátor azt mondta: a közíró igazi független szellem, aki egyetlen politikai párthoz sem tartozik, de értékeihez nem fér kétség. A kommunista diktatúra idején kezdődött kapcsolata az alapítvánnyal, 1977-ben aláírta a chartát, szövetséges volt a politikai átmenet éveiben, bírálta a bős–nagymarosi erőmű tervét – emelte ki életének néhány fontosabb állomását. A XIX. és XX. század legnemesebb cseh hagyományaiból származik gondolkodása, illúziók nélkül szemléli a cseh politikát és térségünk történéseit. Az elismerésért magyarul köszönetet mondó író úgy fogalmazott: tartós béke csak az igazságosságra, a megbékélésre és a megbocsátásra épülhet, ezért nem elég imádkozni, tenni is kell érte.

Kányádi Sándor költőt Bíró Zoltán kurátor úgy méltatta, hogy a nyolcvanéves költőnek nem kell mentegetőznie sem életműve, sem életfilozófiája, sem élete kisebb-nagyobb fordulói miatt. Úgy szereti anyanyelvét, hogy kiaknázza a benne rejlő lehetőséget a játékra és a vigasztalásra egyaránt. Életműve önmagát jelölte ki a költészet táborában – mutatott rá.

Für Lajos történészt Hende Csaba honvédelmi miniszter méltatta. Kiemelte: egész életét a nemzet szolgálatában élte le, politikusként mindig a köz érdekét szolgálta. Felidézve életútját és kiemelve a honvédelem ügye iránti elkötelezettségét, hangsúlyozta: olyan életpálya áll mögötte, amelyet a nemzet szolgálatában futott végig, s nem kímélte magát. Politikából történő távozása után sem szűnt meg tenni közös dolgainkért – fűzte hozzá. Megfogalmazta azon véleményét is, hogy a rendszerváltozás kormányának teljesítménye a jelenkori értelmezésnél lényegesen jobb értékelést kap majd.

Király Tibor jogtudósról, a negyedik díjazottról Bakos István kurátor mondott méltató szavakat. Kiemelte részvételét az 1993-as felsőoktatási és 1998-as büntetőeljárási törvény kodifikációs előkészületeinél. Hitvallását az 1957–58 védelem és a védő a büntetőügyekben című könyvében fogalmazta meg, amelyben 1956 áldozataiért, hőseiért és védőik jogaiért tört lándzsát. A büntetőeljárás-jog jeles kutatójának fontos szerepe volt  Miskolcon és Debrecenben a jogi kar létrehozásában és újraindításában.

A Bethlen Gábor születésének 430. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Márton Áron-emlékérem kitüntetettje Puskás László görög katolikus pap és a Magyar Katolikus Rádió volt. Tamási Áron-díjban részesült Járfás Ágnes műfordító, Teleki Pál-érdemérmet kapott Pogány Erzsébet alapító-igazgató, a Felvidék Ma (Somorja, Felvidék), Hornyik Miklós közíró (Délvidék) és az Eötvös József Collegium.

(MTI)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
14:00 Képviselői fogadóóra Bugacon
18:00 Faluszépítő Társaskör 8. összejövetele
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép