Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Közkinccsé teszik a hungarikumokat
2015. szeptember 8.

Szombaton lesz a Magyar Értékek Napja a budapesti Szent István téren – Kézművesek, gyerekprogramok várnak mindenkit.

A megyei és települési értéktárak örömünnepe lesz a magyar értékek napja – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a fővárosi Szent István téren szombaton megrendezendő programról a tegnapi beharangozó sajtótájékoztatón. A Bazilika előtt kézművessátrak is lesznek, gyerekprogramok és zenés-táncos fellépések is várják az érdeklődőket, este pedig Sebestyén Márta ad koncertet.

 Közkinccsé teszik a hungarikumokat

Lezsák Sándor, Hoppál Péter és Pesti Imre a sajtótájékoztatón
(Fotó: Varga Imre)

Második alkalommal rendezik meg a magyar értékek napját a helyi értékek, a hungarikumok jegyében: szombaton a budapesti Szent István téren várják az érdeklődőket, jelképeként annak a fontos, értékfeltáró folyamatnak, amely a hungarikumtörvénnyel kezdődött.

A Nemzeti Művelődési Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége közös rendezvényének tegnapi beharangozó sajtótájékoztatóján a program fővédnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt: minden megyében található megyei értéktár, országszerte mintegy hatszáz településen van helyi értéktár is, ezek nagy ünnepe lesz az összejövetel. Hangsúlyozta: fontos, hogy a jövőben is megtalálják a támogatásnak azt a formáját, amely a legkisebb településeken élők értékteremtését, tudásának átadását segíti. Meglátása szerint a magyarság és a kereszténység ünnepévé szerveződhet a magyar értékek napja.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Kárpát-medence összefogásának is nevezte az eseményt. „Unikális értékeink feltárása, betagozása és megőrzése a cél, vagyis nemzeti kincseinket a hungarikumok országos rendszerébe építeni. Nemcsak nemzeti értékeink megóvása, de a közösségi lét hiányának kezelése is feladatunk” – mutatott rá. Szavai szerint a hungarikumtörvény lehetőséget és esélyt ad arra, hogy a 21. század eszközeivel tudjuk feldolgozni és közkinccsé tenni értékeinket. Mint mondta, ezt a programot szolgálja a kulturális alapellátás gondolata is: egyrészt az értékek feltárása, dokumentálása és továbbadása ügyét, másrészt azt, hogy az értékek ne csak egy szűk réteg kiváltságai legyenek. „A kulturális alapellátással esélyt szeretnénk adni a minőségibb életre azoknak az embereknek, akiknek eddig nem volt módjuk kultúránk mélyebb megismerésére. Hiszünk abban, hogy a jövő a kistelepülések erejében van: a falu közösségében, a valamely értéket létrehozó közösségben, a családban, tágabb értelemben pedig a nemzetben” – fogalmazott.

Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke beszédében úgy fogalmazott: Budapest invitálja a vidéket, hogy közösen vonultassák fel értékeinket. „Minden településnek megvannak azok a szellemi hagyományai, amelyeket érdemes továbbadni. Minden azon alapul, hogy megtaláljuk azokat, akikre jövőt lehet építeni” – mondta.

Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csupán tárgyakat és szellemi alkotásokat mutatnak be a rendezvényen, hiszen a különböző kézművessátrakban és pavilonokban ott lesznek az alkotók is. Hangsúlyozta, a határon túli termékek nem elkülönülve, hanem tájegységekkel közösen lesznek bemutatva, ahogyan az egykor összetartozott.

Szombaton kiállítják a Magyar Értékek Vándortérképét és Vándorkódexét is, a szimbólumértékű kódex és térkép 2013-ban a magyar értékek napjáról indult világjáró útra. A rendezvényen a gyerekeket játszóház, szabadtéri játékok, ismeretterjesztő foglalkozások szórakoztatják, lesz magyaragár-bemutató és táncház, fellép mások mellett a Kecskemét Táncegyüttes, a Balassagyarmati Dalegylet, Radics Tibor tárogatóművész és a Somogy Táncegyüttes. Az este hat órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, valamint a Hunyadi Véndiák kórus közös hangversenye lesz a Szent István-bazilikában.

Szilléry Éva

(Forrás: www.MagyarHírlap.hu)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép