Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
''Közös múlt, közös jövő''
2013. november 19.

Magyarország és Kazahsztán stratégiai partnerként tekint egymásra, az erről szóló megállapodást a kazah elnök jövő évi magyarországi látogatása alkalmával írják alá - mondta Martonyi János külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten, miután kazah kollégájával, Jerlán Idriszovval folytatott megbeszélést.

A Kazah Köztársaság külügyminisztere szerint a magyar-kazah kapcsolatokat a gazdag közös történelem és a dinamikus jelen alapjaira, az ígéretes jövőt szem előtt tartva kell építeni. Jerlan Idriszovot fogadta az Országházban Kövér László házelnök.

Jerlan Idriszov kedden az Országházban, a Magyarország és Kazahsztán: közös múlt, közös jövő című kétnapos tanácskozás megnyitóján kiemelte, országa tartalmas gazdasági kapcsolatokat akar kiépíteni Magyarországgal.

Hatalmas együttműködési lehetőségek rejlenek egyebek mellett a mezőgazdaságban, a közlekedésben, a turizmusban és a gyógyszeriparban. A kétoldalú kapcsolatokat szorosabbra kell fűzni - hangoztatta.

Martonyi János úgy nyilatkozott, hogy Kazahsztán különleges geostratégiai jelentőséggel bír, Magyarország ezért is üdvözli, hogy a kétoldalú kapcsolatok eredményesen fejlődnek, amit jól mutatnak a kereskedelmi adatok és a kazah külügyminiszter látogatása alkalmával aláírt megállapodások is.

Martonyi János hangsúlyozta: a két nép közötti kulturális, történelmi és érzelmi kapcsolatok a lehető legjobb alapot adják az együttműködés további fejlesztéséhez.

Magyarország fontos partnerének tekinti Kazahsztánt a közép-ázsiai régióban, ahogyan Kazahsztánnak is komoly partnere Magyarország Közép-Európában - közölte. Mint mondta, Magyarországnak alapvető érdeke, hogy a Kazahsztán és az EU közötti kapcsolatok is jól alakuljanak, ezért az uniós intézményekben is mindent megtesz, hogy ez az együttműködés előrehaladjon például a kereskedelem, a beruházások és a vízumkönnyítés kérdésében.

Jerlán Idriszov is kiemelte, hogy országa fontos stratégiai, politikai és gazdasági partnerének tartja Magyarországot Európában. A kazah külügyminiszter emlékeztetett, hogy korábban mások mellett Orbán Viktor miniszterelnökkel és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel is egyeztetett, valamint délelőtt részt vett egy történelmi-kulturális témájú konferencián, amelyen arról tanácskoztak, hogy a két nép közös történelmi múltja alapján miként alakíthatják a kétoldalú kapcsolatokat a jövőben.

Úgy vélte, a két ország jól megérti egymást a politikai kérdésekben, és kiváló lehetőségek mutatkoznak a gazdasági és kereskedelmi együttműködésben is, ezért megfelelő eszközökre van szükség, hogy ösztönözzék az együttműködést.

Korábban a két tárcavezető aláírta a két ország külügyminisztériumának közös munkatervét a 2014-2015-ös időszakra. Emellett Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár oktatási és tudományos együttműködési programot, Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a kazah legfőbb ügyészség közötti együttműködési megállapodást írt alá. Együttműködési megállapodást írt alá továbbá Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója és Nurbah Rusztemov budapesti kazah nagykövet a Habar Agency JSC kazah hírügynökség nevében.

Jerlan Idriszov kifejtette: a magyar "büszke, önálló nép", amely nagyon ambiciózus politikai és gazdasági terveket sző a nemzeti érdekeire alapozva. Magyarország belső egységre törekszik, továbbá "nagyon jó, baráti, kiszámítható" kapcsolatokat épít a szomszédjaival, és mindez tiszteletet vált ki Kazahsztánból.

A kazah miniszter azt mondta, bár Magyarország csak nemrégiben vált az EU tagállamává, "mindenképpen oda kell figyelni" az országra, mert az "nem akar az árral sodródni", hanem maga szeretné törni az utat a jövő felé.

Törekvéseinek alapja pedig a jövő nemzedékek iránti elkötelezettség - mondta. Hozzáfűzte: ez a megközelítés hasonló Kazahsztánéhoz, mert az országnak is hasonlóan ambiciózus tervei vannak.

A kazah elnök 2007-ben járt legutóbb Magyarországon, és az ország államfője a jövő év első felében ismét Budapestre látogat.

Jerlan Idriszov kazah külügyminiszter (k) a Magyarország és Kazahsztán: közös múlt, közös jövő címmel megrendezett kétnapos konferencia megnyitóján az Országház Delegációs termében 2013. november 19-én. Mellette jobbról Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke (j2).

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a két nép közötti történelmi rokonság olyan bizalmi tőkét jelent, amelyre sikerrel lehet politikai, gazdasági és kulturális együttműködést alapozni.

Ugyan térben távol van egymástól a két nép, de a lelkükben máig él "a testvériség eszméje" - mondta.Lezsák Sándor emlékeztetett: Magyarország az elsők között, 1991-ben ismerte el a Kazah Köztársaság függetlenségét.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt, hogy Kazahsztán függetlenedése óta először jár Magyarországon az ország külügyminisztere, így ez a látogatás történelmi jelentőségű.

Ráadásul ez alkalommal több olyan egyezményt is aláírnak, amely bővíti a kétoldalú kapcsolatokat - tette hozzá.

Az államtitkár felidézte: két évtizeddel ezelőtt Magyarország a régióban elsőként Kazahsztánban nyitott külképviseletet, és az azóta eltelt években a két ország közötti magas szintű politikai kapcsolatok intenzívek.

A magyar kormány a keleti nyitás stratégiája jegyében kiemelt politikai partnernek tekinti Kazahsztánt, és mindkét ország elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok élénkítése mellett.

Kazahsztán tiszteli országunkat

Jerlán Idriszov hangoztatta: Magyarország fontos tagja az EU-nak, és Kazahsztán tiszteli, amit az ország tesz a belpolitikai és gazdasági reformok megvalósításáért. Meglátása szerint a két ország elsősorban a mezőgazdaságban, a közlekedés fejlesztésében, a gyógyszeriparban és a turizmusban működhetne együtt, ezekre a területekre kell összpontosítani a kapcsolatok élénkítéséhez. Emellett Kazahsztán és Magyarország több nemzetközi kérdésben is kooperálhat - fűzte hozzá.

 

Jerlan Idriszovot fogadta az Országházban Kövér László házelnök

A két ország közös történelmi múltja megkönnyíti a kormány által 2010-ben meghirdetett keleti nyitás politikájának végrehajtását, és Magyarország a jövőben is kész komoly erőfeszítéseket tenni az együttműködés kiszélesítésére - idézi Kövér Lászlót az országgyűlési sajtóiroda MTI-nek küldött közleménye. A házelnök hozzátette: a mostani találkozó beleillik a két ország közötti intenzív kapcsolattartási folyamatba, amelynek részeként nemrég Kazahsztánba látogatott. Kövér László célként fogalmazta meg, hogy a két ország közötti áruforgalom két-három éven belül elérje az egymilliárd dolláros értékhatárt.

A házelnök elismerését fejezte ki Kazahsztánnak az elmúlt években felmutatott eredményeiért, és felajánlotta a magyar szakemberek tudományos, gazdasági és politikai tapasztalatait a további fejlődés elősegítéséhez.

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép