Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Közös gondolkodás a nemzeti önismeretről Lakiteleken
2008. június 30.

Óriási érdeklődés mellett, tudósok, politikusok, művészek, egyházi méltóságok és gazdasági szakemberek közreműködésével kedden kezdődik az Európa Szabadegyetem. Mit gondolunk önmagunkról, és mit gondol a világ rólunk? – ismét elhangzik a kérdés Lakiteleken, az Európa Szabadegyetemen.

1979 májusában Lezsák Sándor hasonló gondolat jegyében szervezte meg a fiatal írók találkozóját. Akkor olyan személyiségek adtak igazodási pontot egy elnyomó, diktatórikus rendszerben a nemzeti önismerethez, mint Csoóri Sándor, Bíró Zoltán és Illyés Gyula. Milyen kép néz vissza ma a tükörből? "Képalkotásunkat számos élmény befolyásolja. A kettős állampolgárságról tartott népszavazás és az elmúlt húsz év tapasztalataival együtt élesen megmutatja, hogyan értékeljük magunkat" - válaszolt a Magyar Hírlapnak Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője. Meghatározza a képalkotást a megtévesztéssel hatalomba került kormányfő három fő bűne is: saját nemzete ellen kampányolt a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson, elmondta az eltorzított valóságról az őszödi beszédet, illetve nem felejthetjük el az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján kipattant eseményeket sem. Lezsák Sándor szerint "gyalázatos volt, ahogyan vaskordonokkal védték a magyaroktól a külföldi vendégeket, akik elismerésük jeléül utaztak október 23-án Budapestre. A nagyvilágban bennünket 1956-tal mérnek ma is."

Ilyen előzmények után kezdődik Lakiteleken kedden a közös gondolkodás arról, melyek azok az erőforrások, amelyekre alapozva elindulhat az ország a felfelé ívelő pályán. Olyan mozaikokból építkezhet a nemzet énképének megalkotásakor, mint például a hungarikumok, amelyeket Simicskó Istvánnak, a KDNP országgyűlési képviselőjének köszönhetően már országgyűlési határozat rögzít. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke mellett Andrásfalvy Bertalan a magyarságkép torzulásairól tart előadást, Bíró Zoltán irodalomtörténész a harmadik útról beszél majd. Mit jelent kereszténynek és keresztény magyarnak lenni? - Lezsák Sándor szerint ez is egy olyan eleme lehet önértékelésünknek, amelyről közösen kell gondolkodnunk. A közös hit mint búvópatak van jelen életünkben, a kérdés csak az, hogyan tud a felszínre törni és megfelelni az erkölcsi megújulás egyre fokozódó igényének. Ebben a gondolatkörben Bábel Balázs, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke ad útmutatást. A nemzet énképének megalkotásában közreműködik még előadásával többek között Lányi András, Fekete Gyula és Széles Gábor.
kalocsa-kecskeméti érsek,


Sándor Csilla
Magyar Hírlap


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép