Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Közösségben gondolkodunk az emberről
2011. szeptember 21.

A Nemzeti Fórum Kölcsey Köre pódiumbeszélgetést szervezett szerdán a Polgárok Házában, melynek vendégelőadója volt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára és Gulyás Gergely, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke.

Rétvári Bence előadásában a jövő januárban életbe lépő új alaptörvény céljának nevezte, hogy azzal hosszú távú és kiszámítható jogviszonyt teremtsen a törvényhozás. A kormánynak a visszaélések feltárása és a felelősségre vonás érdekében az a feladata, hogy tekintet nélkül a különböző érdekcsoportokra, valamennyi értékelhető bizonyítékot összegyűjtsön, és azokat elküldje az ügyészségre – mutatott rá Gulyás Gergely beszédében.

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke a fiatal politikusokat méltatva kiemelte: sorsdöntő hetek-hónapok előtt áll hazánk, amelyek jelentősen meg fogják változtatni Magyarországot. Ezzel összefüggésben aláhúzta: e két fiatal politikus reményt ad arra, hogy jól fog működni az ország az elkövetkezendő harminc évben is.

Közösségben gondolkodunk az emberről

 

"A demokrácia tankönyvszerűen nem létezik, azonban léteznek demokráciák"

Rétvári Bence előadásában kifejtette: a sarkalatos törvények fogják kialakítani azt, amit az alaptörvényben lefektettek. „E törvények fogják tartalommal feltölteni az alkotmányban meghatározott elveket” – tette hozzá.

Az államtitkár a kormányzati politikát ért támadásokról szólva elmondta, hogy az ellenzék a parlamenti viták során gyakran azt hangoztatja, hogy a kormányzó pártszövetség visszaél többségével, azonban – szavai szerint - a kétharmados felhatalmazással éppen akkor élnének vissza, ha nem használnák ki annak lehetőségét a jogot és erkölcsöt betartva.

Közösségben gondolkodunk az emberről

Gyakran hangzik el az ellenzéki padsorokból az is, hogy a jelenlegi kormány a jogállamot bontja le intézkedéseivel, ezzel összefüggésben Rétvári kiemelte: a demokrácia tankönyvszerűen nem létezik, azonban léteznek demokráciák. Más a gyakorlat az Egyesült Államokban és más Franciaországban és Nagy Britanniában, mégis mindegyiket jogállamként ismeri el a nemzetek közössége. Az államtitkár példaként említette, hogy az Egyesült Államokban egyértelműen politikai alapon választják a legfelsőbb bíróság tagjait, vagy azt, hogy Franciaországban a köztársasági elnök a parlament megkerülésével alkothat törvényeket. „Ennek ellenére demokráciaként ismerik el ezeket az államokat” – hangsúlyozta.

Ezzel összefüggésben az államtitkár kijelentette: a jövő januárban életbe lépő új alaptörvény célja az, hogy azzal hosszú távú és kiszámítható jogviszonyt teremtsen a törvényhozás. Az önkormányzati törvényről szólva Rétvári elmondta: a fő elv a törvény megalkotása során számukra az, hogy megőrizzék mind a 3200 település önkormányzatát. „Hiszen mi közösségekben gondolkodunk az emberről” – fogalmazott.

 

Gulyás: Mindenkinek el kell számolnia döntéseivel

Az európai demokráciákban nem példa nélküli, hogy egy volt kormányfő ellen ügyészségi eljárás indul – mondta Gulyás Gergely a Gyurcsány-üggyel kapcsolatban.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke ezzel összefüggésben példaként említette a volt horvát és izlandi miniszterelnökök felelősségre vonását, melyek jelenleg zajlanak. Egyértelművé kell tenni, hogy mindenkinek el kell számolnia döntéseivel – hangsúlyozta.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a volt miniszterelnök mentelmi jogának múlt heti felfüggesztésénél kellő alapossággal jártak el, hiszen a döntést megelőzően is éppen emiatt kért be többször is újabb iratokat a mentelmi bizottság.

Közösségben gondolkodunk az emberről

A kormánynak a visszaélések feltárása és a felelősségre vonás érdekében az a feladata, hogy tekintet nélkül a különböző érdekcsoportokra, valamennyi értékelhető bizonyítékot összegyűjtsön, és azokat elküldje az ügyészségre – mondta, hozzáfűzve: hazánkban, sok más európai országgal ellentétben, az ügyészség nincs az igazságügyi tárca alá rendelve, a legfőbb ügyészt pedig senki sem utasíthatja.

„Az ügyészség befolyásolhatósága a nullával egyenlő – húzta alá. Gulyás szavai szerint: a bosszúállást éppen ezen jogállami korlátok teszik lehetetlenné. Az elmúlt nyolc év kormányzati ciklusaival kapcsolatban kiemelte: ha az akkor tapasztalt rombolást büntetlenül végre lehetett hajtani, akkor ki kell dobni a Btk-t.

Közösségben gondolkodunk az emberről

A fideszes képviselő előadásában kitért arra is, hogy 2002-2010 között gyakran a közvagyon felélése, a nemzeti érdek képviseletének mellőzése és a hivatali visszaélés jellemezte a kormányzati politikát.

(Forrás: fidesz.hu)

Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
14:00 Képviselői fogadóóra Bugacon
18:00 Faluszépítő Társaskör 8. összejövetele
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép