Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kulcskérdés a tanyák megtartása
2012. november 8.

Röszke - Tanyatörvény készül Magyarországon a vidék fejlesztése érdekében – hangzott el Röszkén, ahol a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete fennállásának 15. évfordulója alkalmából rendeztek falu- és tanyagondnoki konferenciát öt megye szakemberei részvételével.

– Alapelvünk, hogy a vidék nem arra való, hogy nyersanyagot termeljen az élelmiszeriparnak, hanem arra, hogy biztonságos, nyugodt otthona legyen az embernek – jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tegnap a röszkei művelődési házban, ahol az idén 15 éves Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete rendezett falu- és tanyagondnoki konferenciát. Polgármesterek, jegyzők, intézményvezetők, falu- és tanyagondnokok vettek részt a rendezvényen öt megyéből, néhányan a határon túlról érkeztek.

Lezsák Sándor szerint a klebelsbergi életmű megteremtett valamit, amit később elpusztítottak. Az iskolák, települések összevonása is a tanyák elnéptelenedéséhez vezet – vélekedett az alelnök. Elmondta, hogy a kormány két és fél éve költségvetési tételként jeleníti meg a tanyákra fordított pénzösszeget, amely egyelőre nem túl magas. Lezsák röviden beszélt a készülő tanyatörvényről is, amely „elsősorban azoknak kell, hogy lehetőséget adjon, akik gazdálkodási formaként élik meg a tanyát". Úgy gondolja, ez egyfajta vidékfejlesztő törvény, amely olyan kérdésekre hivatott választ adni, mint például a megtermelt termékek hatékony piacra juttatása.

Öt megye (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest), 158 település, 247 falu- és tanyagondnoki szolgálat tartozik a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének működési területéhez. Csongrád megyében mintegy 80 falu, illetve tanyagondnokság segíti a vidéken élők mindennapjait. – Egy szolgálat állami normatívája az idén 1 millió 996 ezer 500 forint, tudomásunk szerint jövőre is ennyi marad. Ez a pénz körülbelül kétharmad részben elég volt a költségek fedezésére, amíg az üzemanyag ára nem ment az egekbe. Ma a tényleges költségek mintegy felére elegendő, a többit a települési önkormányzatok teszik hozzá – tájékoztatott Csörszné Zelenák Katalin, az egyesület ügyvezetője.

A konferencia résztvevőit Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere és B. Nagy László köszöntötte. Csongrád megye kormánymegbízottja szerint országos viszonylatban nem állunk rosszul a tanyagondnokságokat illetően. Gazdasági szempontból a tanyai élet akkor lesz rentábilis, ha a vásárló tudatáig eljut: fontos, hogy a helyben termelt árut fogyassza – fejtette ki B. Nagy László.

A kisfalvak és a tanyák jövője címmel tartott előadást Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere. Mint mondta, a tanya hungarikum, a kezelése pedig nemzetstratégiai kérdés.

– Úgy tűnik, mintha belső Trianont idéznénk elő azáltal, hogy hagyjuk a tanyavilágot elnéptelenedni – fogalmazott Nógrádi, aki szerint a fejlesztéspolitikának is szemléletet kell váltania, hogy megtalálja az egyszerű embert. Sok kicsi pályázat, néhány százezer forintos fejlesztés összeadódva országfejlesztéssé válhat – mutatott rá Mórahalom polgármestere. Beszélt még a munkanélküliség, az élelmiszer-önrendelkezés kérdéséről, és arról, hogy a tanyai életformát a fiatal családok számára is vonzóvá lehet tenni, hiszen ma már a városon kívül is elérhetők ugyanazok a technológiák, amelyek a sűrűn lakott területeken.


Emlékezés Kemény Bertalanra

Kemény Bertalan, az öt éve elhunyt településtervező érdemeit méltatta előadásában Duró Annamária tanyakutató. „Berci bácsinak" – sokan így ismerik – köszönhető a falugondnokságok születése, amely az 1980-as években zajlott. A tanyagondnokságok csak az 1990-es évek második felében indultak el civil kezdeményezésre, kormányzati támogatással.

(Forrás: Délmagyar.hu)

AZ eseményen készült fotókat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép