Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Kuriózum a Lakiteleki Népfőiskola most induló képzése
2016. szeptember 30.

Nemzeti italuk a zöld tea, az étkezések – ahogy az elmúlt évszázadokban – úgy ma is a földön törökülésben zajlanak, az étlapon pedig a közismert csirke és kacsa mellett a galamb is megtalálható. Ez csak egy töredéke a többezer éves Üzbegisztán hagyományainak, amellyel ma már az „iskolapadban” ismerkedhetünk meg.

Nem elírás az előbbi mondat. A Lakitelek Népfőiskola kihelyezett tagozataként, valamint a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány támogatásával indult tanfolyamokon nem csak a keleti nyelvek elsajátítására van lehetőség, a „diákok” betekintést nyerhetnek az adott ország kultúrájába, megismerkedhetnek szokásaikkal és hagyományaikkal is.

Számomra nem is volt kérdés, hogy jelentkezem a kurzusra – meséli Renáta, aki az ELTE arab-török szakán végzett. Így már érthető honnét ered a keleti nyelvek iránti vonzalma. Hozzáteszi azt is, számára a nyelv kiválasztása volt a legnagyobb kihívás. A baskír és az üzbég között hezitált, de végül utóbbi győzött. A döntő érv az volt, hogy rengeteg nyelvtanulást segítő hang-és írott anyag van fent az interneten üzbégül, amely a későbbiekben is sokat segíthet számára a tanulásban.

Renátának nem okoz nehézséget az üzbég nyelv elsajátítása, bár az, hogy beszél törökül, mindenképp sokat segít neki ebben. „Sok a hasonlóság a két nyelv között, az üzbég nyelvtana azonban lényegesen egyszerűbb. A pontos kiejtéssel viszont már vannak gondok. Az akadályok leküzdésére viszont hatalmas segítség, hogy anyagnyelvi oktatók tanítanak, ami további előnnyel jár.” – teszi hozzá Renáta.

A tökéletes kiejtés mellett rengeteg plusz információhoz jutunk, sokszor az ő élettörténetükön át nyerünk bepillantást a különböző régiók múltjába, mindennapjaiba, szokásaiba, tradícióiba. Ez pedig olyasmi, amit nem lehet sem könyvből, sem máshonnan elsajátítani.” – osztja meg személyes tapasztalatát.

A Lakitelek Népfőiskola kihelyezett tagozataként, valamint a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány támogatásával indult tanfolyamokon nem csak üzbégül tanulhat az ember. A választható nyelvek közt megtalálható még az azeri, baskír, belarusz, grúz, kazah, kirgiz, tatár, türkmén, ujgur is. Mivel ezeket a nyelveket nem oktatják intézményi keretek között Magyarországon, a 4 hónapos tanfolyam jó lehetőség bárki számára, hogy ez idő alatt alapszintű kommunikációs készségre tegyen szert. 2016. november 14-től kedvezményes nyelvi és országismereti tanfolyam indul, kezdő szinten azeri, baskír, belarusz, grúz, kazah, kirgiz, tatár, türkmén, ujgur és üzbég nyelvből. Az alapozó képzés időtartalma 32 óra, a képzést anyanyelvi előadók bevonásával, kis létszámú csoportokban szervezik. A képzés alapgondolata is az volt, hogy ezek a manapság egzotikusnak számító nyelvek és kultúrák elérhető közelségbe kerüljenek, anyanyelvi előadók segítségével.

„Éppen ebben látom ennek a tanfolyamnak az egyik fő feladatát: nem csak egyszerűen átadni a diákoknak a belarusz nyelv ismereteit, hanem megtanítani nekik ennek a tudásnak a használatát is. Másik – nem kevésbé fontos – feladat megismertetni a diákokat a hazámmal a belarusz nép kultúrájával és tradícióival.” – mondja Larisza, aki szerint a nyelv kulturális kód egy-egy néphez, nemzethez. Mindig jó hangulatban telnek a belarusz oktató órái.

„Mi nagyon sokat nevetünk. Például legutóbbi alkalommal új szavakat tanultunk, az állatok témakörben. Egyetlen diáknak sem jutott eszébe, hogy lesz magyarul barszuk (барсук)… Nézték a képet, néztek egymásra és csak nevettek, de senki nem tudta megmondani melyik állat az. Nagyon vicces szituáció volt, habár a megoldás igen egyszerű: borz.”

A tanfolyam iránt érdeklődők október 17-ig adhatják be jelentkezésüket a lakitelki Népfőiskolán, az oktatáson való aktív részvétel feltétele pedig az angol vagy az orosz nyelv ismerete.

pestisracok.hu

 

A részletek megtekintéséhez kattintson ide!


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép