Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Kurultáj, megnyitó

Tisztelettel és rokoni szeretettel köszöntöm vendégeinket itt Bugacon, azon a vendéglátó helyszínen, amely emlékeztet azokra az eurázsiai tájakra, amelyeken egykor a magyarság ősei és testvérnépei éltek.

Több mint ezer esztendő eltelt azóta, hogy mi magyarok, a rokoni, testvéri népek köréből kiszakadva, hazát foglaltunk Európa szívében, a Kárpát-medencében.

Volt idő – az Árpád-házi királyok és a Hunyadiak alatt – amikor a magyarság erős európai hatalom birtokosa volt, és amikor a magyar állam megtörhetetlen erőt jelentett a germán vagy szláv hódító törekvések ellenében. Megviseltek bennünket olyan idők is, amikor leigáztak bennünket, amikor be akartak olvasztani és meg akarták semmisíteni édes anyanyelvünket, kultúránkat, éltető ősi hagyományainkat és a nyugati nagyhatalmak gyalázatos trianoni döntésével 1920-ban még országunkat is.

Mindezt túléltük.

Voltak idők – és ennek ma is megvannak a nyomai és következményei – amikor a magyarság gyökereit akarták elpusztítani a tudatunkban, megtagadtatni velünk a turáni népekkel való rokonságot és vele származástudatunkat, legszebb legendáinkat, a csodaszarvas, a fehér ló fia, a Turul közös emlékezetét, a sztyeppei kultúrkör emlékeit, még élő hagyományait mondákban, zenében, táncban, tárgyi néprajzi elemekben. Születtek hamis elméletek, dogmák, jól fizető tudományos fokozatok melyek jegyében múltunktól akartak megfosztani bennünket, és bár ezek a törekvések ma is léteznek, egyre inkább háttérbe szorulnak.

Mi magyarok itt a Kárpát-medencében gyakran éreztük magunkat magányosnak idegen népek között, sokszor éreztük és mondtuk: egyedül vagyunk. Most – úgy érzem – együtt mondhatjuk: nem vagyunk egyedül. Alighanem ez az érzés a legnagyobb hozadéka ennek a találkozásnak, az eddigieknek és a jövőbeli újabb és újabb találkozóknak.

Tisztelt Kurultáj! Kedves rokoni gyülekezet!

Kívánom, hogy ez a bugaci nagy találkozás legyen emlékezetes valamennyi jelenlévő számára és vigyék hírét amerre járnak, hogy régi, nagyon régi alapokon új összetartozás és együttérzés bontakozik egyre teljesebben Közép-Európától Japánig azok között, akik valaha egy nagy közös kultúra keretében együtt indultak a történelem szerteágazó útjain. S ha utak és sorsok el is váltak, el is távolodtak egymástól, most újra találkoznak, és új reményt adnak népeinknek a helytálláshoz, önazonosságunk és öntudatunk újjáépítéséhez, az egyre bonyolultabb és egyre elidegenítőbb világban.

Köszönet ezért a találkozóért a tudós és lelkes szervezőknek, a házigazdáknak, vendégeinknek és különösen a távoli tájakról - fáradságot, áldozatot is vállalva – ideérkezett társainknak, testvérnépeink képviselőinek, akik jó remények szerint lélekben feltöltődve, közös öntudatunkkal gazdagodva térnek vissza hazájukba.

Most pedig csendesedjünk el.

Emlékezzünk a közös múltunkra, emlékezzünk a régvoltakra, őseinkre, Attilára, Csaba királyfira, Álmosra, Árpádra, Baján kagánra, Madjar babára, Karcag batirra, az Ősök Sátrában emlékezzünk Bene vitézre, neves és névtelen elődeinkre.

Emlékezzünk az együtt töltött időkre, rokonokra, testvérnépekre, emlékezzünk a régvoltakra és köszöntsük a méltó utódokat, a jelenvalókat, akik ma is védelmezik hazájukat, hagyományaikat.

A magyar Országgyűlés nevében is köszöntöm tisztelettel a török-hun tudatú népek képviselőit, Kazakisztán, Üzbegisztán, Törökország, Azerbajdzsán, Kirgízia, Türkmenisztán, Ujgurisztán, Baskíria, Tatársztán, Csuvasföld, Tuva,  Karacsáj-Balkárföld, Dagesztán, Csecsenföld, Jakutia, Mongólia, Gagauzia és Bulgária küldöttségét, vezetőiket.

Köszöntöm szeretettel a magyar hagyományőrzőket, akik a Hargitától a Délvidékig vannak jelen a bugaci nagy Kurultájon.

Vigyék a hírt: mi magyarok voltunk, vagyunk és leszünk, a rokoni, testvéri szálakat, kapcsolatokat erősítjük, a regéket, mondákat, az ősök kézműves mozdulatait, tudását, énekeit, tánclépésit megőrizzük, fiainknak, lányainknak továbbadjuk.

Így legyen!

Lezsák Sándor

Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép