Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lajstromba veszik a települések különlegességeit
2008. december 4.

Értékmentés, önvédelem és üzlet, abban az értelemben, hogy a termelők megélhetését jelenti. Ha nem ismerjük meg saját értékeinket egy-egy településen, kisebb és nagyobb térségekben, akkor senki sem fog megvédeni bennünket - mondta Bányai Gábor megyei közgyűlési elnök a hungarikumok védelmének fontosságáról.

Ezt példázva elmondta: a megyeházán csak környékbeli ásványvizek kerülnek az asztalra. Erről azon a fórumon beszélt, amit egy rendezvénysorozat részeként tartottak tegnap a bajai városházán.


Kistérségenként rendeznek találkozókat a következő hónapokban, hogy lajstromba vegyék a településekre, tájakra jellemző specialitásokat, amelyek jellemzik az adott területet. Szellemi, természeti, tárgyi értékekre próbálják ráirányítani a figyelmet.


Ennek a munkának az alapja az az országgyűlési határozat, amit ötpárti egyeztetést követően fogadott el a Parlament. Ez egyebek mellett a hagyományos mezőgazdasági termékek és élelmiszerek gyűjteményének bővítését is előirányozta.


- Puskás, gulyás és 1956, ezek alapján azonosítják be Magyarországot a világban - osztotta meg tapasztalatát Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a hallgatósággal. Véleménye szerint mindenki az érdekeit akarja érvényesíteni, az országok között a negyedik világháború zajlik a gazdaságban. Ehhez egyedi, azonosítható termékek, felmutatható értékek kellenek. Ezek brüsszeli elismertetése támogatást is eredményezhet. Hangsúlyozta: szintenként kell meghatározni a helyi, a megyei és a Kárpát-medencei örökséget. A most folyó gyűjtőmunka révén könnyebben lehet majd azokra a kérdésekre válaszolni, hogy hová vinne vendéget, mit mutatna meg büszkeségként az ember.


Imre Károly
, a Megyei Közművelődési Intézet igazgatója szerint az elkészítendő értéktérképeknek hasznosítható, személyes információkat kell tartalmazniuk, ezek a nem feltétlenül anyagi természetű javak segítséget nyújthatnak egy-egy terület fejlődéséhez.


K.T.
Petőfi Népe

 


Képtár


A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép