Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lajstromba veszik a települések különlegességeit
2008. december 4.

Értékmentés, önvédelem és üzlet, abban az értelemben, hogy a termelők megélhetését jelenti. Ha nem ismerjük meg saját értékeinket egy-egy településen, kisebb és nagyobb térségekben, akkor senki sem fog megvédeni bennünket - mondta Bányai Gábor megyei közgyűlési elnök a hungarikumok védelmének fontosságáról.

Ezt példázva elmondta: a megyeházán csak környékbeli ásványvizek kerülnek az asztalra. Erről azon a fórumon beszélt, amit egy rendezvénysorozat részeként tartottak tegnap a bajai városházán.


Kistérségenként rendeznek találkozókat a következő hónapokban, hogy lajstromba vegyék a településekre, tájakra jellemző specialitásokat, amelyek jellemzik az adott területet. Szellemi, természeti, tárgyi értékekre próbálják ráirányítani a figyelmet.


Ennek a munkának az alapja az az országgyűlési határozat, amit ötpárti egyeztetést követően fogadott el a Parlament. Ez egyebek mellett a hagyományos mezőgazdasági termékek és élelmiszerek gyűjteményének bővítését is előirányozta.


- Puskás, gulyás és 1956, ezek alapján azonosítják be Magyarországot a világban - osztotta meg tapasztalatát Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a hallgatósággal. Véleménye szerint mindenki az érdekeit akarja érvényesíteni, az országok között a negyedik világháború zajlik a gazdaságban. Ehhez egyedi, azonosítható termékek, felmutatható értékek kellenek. Ezek brüsszeli elismertetése támogatást is eredményezhet. Hangsúlyozta: szintenként kell meghatározni a helyi, a megyei és a Kárpát-medencei örökséget. A most folyó gyűjtőmunka révén könnyebben lehet majd azokra a kérdésekre válaszolni, hogy hová vinne vendéget, mit mutatna meg büszkeségként az ember.


Imre Károly
, a Megyei Közművelődési Intézet igazgatója szerint az elkészítendő értéktérképeknek hasznosítható, személyes információkat kell tartalmazniuk, ezek a nem feltétlenül anyagi természetű javak segítséget nyújthatnak egy-egy terület fejlődéséhez.


K.T.
Petőfi Népe

 


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép