Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lakitelek büszke és tragikus oldalai
2012. szeptember 25.

Huszonöt éve, 1987. szeptember 27-én tartották meg az első lakiteleki találkozót Lezsák Sándor kertjében. Az Országgyűlés alelnöke, volt MDF-es, jelenleg fideszes képviselő erre emlékezett tegnap napirend előtti felszólalásában.

Lakitelek büszke és tragikus oldalai

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke felidézte, hogy huszonöt évvel ezelőtt több mint száznyolcvan résztvevővel tartották meg az első lakiteleki találkozót (Fotó: Horváth Péter Gyula)

„Sok társammal együtt meggyőződésem, hogy a lakiteleki első és második találkozó fordulópontja lett Magyarország 1956 utáni történetének” – mondta a parlamentben Lezsák Sándor, a lakiteleki találkozó főszervezője. Felidézte, hogy huszonöt éve több mint száznyolcvan résztvevővel tartották meg a tanácskozást. Ezután indították el azt a politikai mozgalmat, amely a Magyar Demokrata Fórum nevet kapta.  Felhívta a figyelmet, hogy az a fiatal politikusgeneráció, amely a parlament falai között ül, bátran tekintheti magáénak a lakiteleki sátrat.

Saját nemzedéke ilyen követendő példájaként az 1943-as szárszói találkozót, a népi mozgalom eszmecseréjét és az 1956-os forradalmat és szabadságharcot tartotta. Mint mondta, az MDF e két örökség jegyében indult útjára Lakiteleken, nem függetlenül a nemzetközi eseményektől, de önálló demokratikus és nemzeti programmal.

Hozzátette: ha az elmúlt huszonöt év nem is tölthet el bennünket büszkeséggel, de az biztos, hogy Magyarország ember- és a nemzetellenes diktatúra felszámolásában kezdeményező volt Európában.

Szerinte azt a lakiteleki sátrat ma már nem lehet újra felállítani, az a huszonöt évvel ezelőtti esemény egyszeri volt és megismételhetetlen. Elmondta, az eredeti sátrat kis darabokra vágták, és darabjait szétosztják azok között, akik jelen voltak a sátorban, akik hűek maradtak a lakiteleki nyilatkozathoz. Lezsák Sándor azoknak a képviselőknek is adott belőle, akik tavaly áprilisban megszavazták az új alaptörvényt. Ezt azzal indokolta, hogy 1987-ben Lakiteleken a magyarság esélyeiről, jövőjéről fogalmaztak meg politikai programot. A kétharmados parlamenti többség által szentesített új alkotmány most új esélyt ad mindazoknak a magyaroknak, akik a szabadság és tulajdon védelmében végre birtokba akarják venni hazájukat. Hangsúlyozta, azok, akiket ez a szándék ösztönöz a cselekvésre az országban, a parlamentben és a kormányzatban, erőt tudnak meríteni a történelmi kezdetekből a folytatáshoz.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter hozzászólásában azt mondta a lakiteleki találkozóról, hogy az nagyon szép magyar történet volt, s nem nélkülözte a tragikus és büszke vonulatokat sem. A miniszter több közéleti szereplő nevét is felsorolta azok közül, akik részt vettek a találkozón.

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép