Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lakitelek önismerete
2009. május 21.

Ma délben találkoznak Lakiteleken azok az értelmiségiek - írók, költők, politikusok, szociológusok -, akik harminc évvel ezelőtt úgynevezett fiatal írókként azért gyűltek össze ugyanott, hogy a korszerű nemzeti önismeretről cseréljenek eszmét. ("Eszmét nem cserélek!" - mondta egy alkalommal Pete György barátom, némi éllel és sok kedéllyel.)

Ugyanerre az alkalomra – mára – időzítették a szervezők egy különleges kiadvány megjelenését. Jó hosszú címe van: Fiatal írók találkozója – Lakitelek, 1979–2009. Lényegében három részből áll: az 1979-esek hosszabb-rövidebb értekezései, vélekedései, emlékezései a Lezsák Sándor szervezésében létrejött lakiteleki találkozóról. Függelékként elolvasható a kecskeméti Forrás szeptemberi számában közölt összefoglaló, mellékletként pedig egy CD-t is kap az érdeklődő, Illyés Gyula eredeti hangjával. S hogy még érdekesebb legyen a könyv, sok mai és régebbi fotó is látható, továbbá azok a jegyzetfoszlányok, amelyeket Lezsák őrzött meg az előkészületekről, a programról, olvashatjuk beszédének vázlatát, s ámulhatunk azon a szervezőerőn, ami a fiatal tanáremberben már akkor megmutatkozott.

Igen, és van benne vers is, Tóth Erzsébet írta, a Hitelben jelent meg 1989 októberében, versben beszélve el, mit jelentett neki Lakitelek, Lezsák, Illyés, Csoóri személye, s azt is elénekeli, mi történt a következő években: "mi ugyanott vagyunk / csak a rendőröknek kell mindég költözködni".
A belső, szellemi rendőrséggel kapcsolatosan Lezsák elmeséli, mekkorát volt kénytelen blöffölni. Idézet következik:

– Ördögh Szilveszter, a Fiatal Írók József Attila Körének vezetője részletes beszámolót készített a találkozó előkészületeiről, de már a monológ kezdetén Dobozy Imre megakasztotta:
– Mi is lesz a találkozó témája? Önismeret?
– Igen, a nemzeti önismeret – erősítette föl a címet Ördögh Szilveszter.

– Nemzeti önismeret? Fog ez menni? Nem inkább szocialista önismeret? – nézett Dobozy Agárdi Péterékre.
Súlyos csönd volt. Ma sem tudom, honnan vettem a bátorságot, talán a jó Isten súgott, mert megszólaltam:
– De Illyés Gyula ezt a címet javasolta. Beszéljünk a nemzeti önismeretről, a nemzettudatról. A korszerű nemzeti önismeretről.

A csönd még súlyosabb lett. Dobozy csodálkozva felém fordult, szinte kiesett az elnöki pozícióból. Megint író volt, a csodálkozása rádöbbenés.

– A Gyula ezt mondta?
– Igen. Illyés Gyula ragaszkodik ehhez a címhez. Vita a korszerű nemzeti önismeretről. Erről akar beszélni.
Idézet vége.

Természetesen nem Illyés agyából pattant ki a találkozó témájának címe. De már felsorakozott egy új nemzedék, amelynek – aránylag – fontos volt az egészséges nemzeti önismeret, amiből származtatható a nemzeti öntudat. Fontos volt, annak ellenére, hogy az akkori párt- és állami vezetés az irodalommal kapcsolatban a "nemzeti" szótól legalább annyira irtózott, mint az ördög a tömjénfüsttől.
A most megjelent kiadványban az "ellenoldali" megszólalók közt Agárdi Péter elismeri Lezsák s ezzel Lakitelek történelmi igazságát.

Ha Illyés ma élne, megdöbbenve nézhetne szét szerte honában, látván, mennyien nem akarnak vele szóba állni. Ez fáj. Nagyon fáj.


Apáti Miklós
Magyar Hírlap

 


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép