Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lakitelekre kerülnek a diákereklyék
2012. április 30.

„Idén áprilistól a Lakiteleki Népfőiskola Emigrációs Gyűjteménye állandó kiállításába kerül a magyar emigráció Alma Materének, a híres Burg Kastl-i gimnáziumnak a szellemi és tárgyi hagyatéka.”

„Idén áprilistól a Lakiteleki Népfőiskola Emigrációs Gyűjteménye állandó kiállításába kerül a magyar emigráció Alma Materének, a híres Burg Kastl-i gimnáziumnak a szellemi és tárgyi hagyatéka.” – mondta lapunknak Fedor Alíz.

A Burg Kastl Alumni Egyesület alelnöke hangsúlyozta, a hajdani diákok, akiket 1958-tól a németországi középkori apátságba küldtek tanulni a menekült szülők, mára Magyarország nagyköveteivé, „védőbástyáivá és hírvivőivé” váltak, éljenek bárhol is a világban.

„A mára felnőtt nebulók kiterjedt hálózatukat, ismeretségeiket önzetlenül állították és állítják a nemzet szolgálatába. Mindezt szépen bizonyítja, hogy 2010-ben megkapták a Magyar Örökség-díjat, és kormányzati szinten fogadták képviselőiket az Országházban, ahol a világtalálkozójukat is tartották” – hangoztatta Fedor Alíz.

Többnapos, ünnepi rendezvénysorozaton nyitották meg tegnap Lakiteleken a Burg Kastl-emlék­gyűj­teményt, amely a 2006-ban sajnálatosan megszűnt alma mater és hallgatóinak fennmaradt tablóit, újságjait, évkönyveit és egyéb relikviáit tartalmazza. „Fontos megjegyezni, hogy a rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, a parlament alelnöke, aki személyesen is az ügyünk mellé állt, és első kérésre biztosította a helyet a kollekciónak” – hangoztatta Fedor Alíz.

A gimnázium több ezer kötetes könyvtára ugyanakkor nem kerül Lakitelekre, mert azt a határon túli magyar középiskoláknak adta az alapítvány. A bibliotéka 2007-ben jutott a szervezet birtokába, amikor sikerült dűlőre jutni a csődbe ment gimnázium felszámoló biztosával. „Az akció anyagi hátterét egy tehetős volt tanítvány biztosította, s a szállítást is volt iskolatársunknak köszönhetjük” – mondta ezzel kapcsolatban Fedor Alíz. Hozzátette, nagyon fontos továbbá, hogy az egészséges magyar szellemiség tovább öröklődjön, azt megismerjék a fiatalok, hiszen enélkül nincs jövő.

Lázin Miklós András

(Megjelent a Magyar Hírlap 2012. április 30-i számában)


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép