Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezajlott a Csehov orosz-magyar színházi műhely
2015. augusztus 16.

A Tolsztoj Társaság szervezésében 2015. augusztus 9-én immár második alkalommal vette kezdetét a Csehov orosz-magyar színházi műhely, melynek keretében orosz szakos magyar egyetemisták, és magyar szakos orosz egyetemisták tanultak be és adtak elő a tanult idegen nyelvükön egy drámarészletet augusztus 14-én pénteken este.

2015. augusztus 9-e és 16-a között immár második alkalommal rendeztük meg magyar szakos orosz egyetemisták, és orosz szakos magyar egyetemisták számára a Csehov orosz-magyar színházi műhelyünket. A műhely célja idén is az volt, hogy a hallgatók a tanult idegen nyelvükön egy drámarészlet szövegének rögzítésén és színpadi adaptációján keresztül intenzíven foglalkozzanak a nyelvvel. Idén két orosz és egy magyar színdarab részletét állítottuk színpadra.

Jurij Poljakov: Homo Erectus avagy Párcsere című drámájának színre vitele nemcsak amiatt volt érdekes, mert „fiúk hiányában” csak lányok szerepeltek benne, hanem azért is, mert az előadás előtt Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója is megtisztelte a közönséget, és megosztotta a saját, ugyanezzel a darabbal kapcsolatos rendezése élményeit. Polajkov drámarészletét a Debreceni és a Szegedi Egyetem hallgatóinak a Gyevi Bíró Eszter-Ivaskovics Viktor színész és dramaturg házaspár tanította be.

Lezajlott a Csehov orosz-magyar színházi műhely

A másik orosz nyelvű előadás Ljudmila Petrusevszkaja: Három lány kékben című darabjának egy részletéből készült. Az anya, Marja Filippovna, és a lánya, Ira közötti dialógust a drámában Ira kisfiának, Pavliknak a jelenlétével „dúsítottuk”, melynek eredményeképp egy igazán bizarr és tragikomikus triót láthatott a közönség a színpadon. A darabrészlet színrevitele Bilku Marina zenész és dramaturg munkáját dicséri.

Lezajlott a Csehov orosz-magyar színházi műhely

A Szentpétervári Állami Egyetem hallgatói a Nemzeti Színház dramaturgja, Kozma András segítségével folytatták a tavalyi „anyagot”: Örkény István: Macskajátékából egy újabb részletet dolgoztak fel. A Gizát, Orbánné Erzsit, Ilust és Egérkét játszó hallgatók tökéletesen felidézték a dráma miliőjét, s a melankolikus hangulatú, az elvágyódást, a féltékenységet, a barátságot, mint kapcsot s egyben átkot elemző részlet mélyen megrendítette a közönséget.

Lezajlott a Csehov orosz-magyar színházi műhely

Az idei tábor augusztus 14-ei premierjének sikere ismét azt bizonyította, hogy érdemes a hallgatók idegennyelv-tudását ilyen „módszerrel” is továbbfejleszteni, tökéletesíteni.

Lezajlott a Csehov orosz-magyar színházi műhely

Lakitelek, 2015. augusztus 16.

Gyürky Katalin, a tábor szervezője és lebonyolítója

További fotók ide kattintva megtekinthetők a Lakitelek Népfőiskola képtárában


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép