Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák: A felelős politikának ügyelnie kell a családokra
2012. július 25.

A többgyermekes szülők is megérdemelnék az elismerést például életjáradék vagy családi nyugdíj formájában – fogalmazott lapunknak Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke szerint a családellenes politika életveszélyes. A felelős politikának, ahogy azt az Orbán-kormány teszi, ügyelnie kell a családok véleményére, javaslataira, emellett pedig reálisan kell felmérnie a lehetőségeket.

Hasznosítható javaslatokat adtak a tárcának

5 perces interjú: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke

– A kongresszus a „szüleink tisztelete” témát járta körbe. Ezzel kapcsolatban mit üzenne a fiatalabb generációknak?

– Sors- és életmintákra van szükség, ami bizonyítja, a zaklató, bizonytalan életkörülmények ellenére is lehet házasságban, szeretetben, nagycsaládban élni. A lakiteleki találkozó számos belső, családon belül megélt sikerélményt közvetített. A rendezvény igazi üzenetét a szentmisén fogalmazta meg Gyulay Endre püspök: örömet szerezni másoknak. A szeretet összetartó erejének ez a titka.

– Milyen élményekkel tért haza otthonába Lakitelekről, milyen benyomása volt a programok kapcsán?

– Lakiteleken élek, de egyéb teendőim nem teszik lehetővé, hogy sok időt töltsek a népfőiskolán. Reggelente mégis végigjártam a sátrak nagy részét, napközben is találkozhattam a nagycsaládos édesanyákkal, édesapákkal. Az élethelyzetek, a siker- és kudarcélmények nem voltak ismeretlenek számomra, hiszen magam is nagycsaládos vagyok. Újra meggyőződhettem arról, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetői, szervezői minőségi, igazi élményt jelentő programokat készítettek elő. Külön elismerést érdemelnek az egyesület fiatal tagjai, akik áldozatkészséggel és szeretettel látták el a rájuk bízott rendezői feladatokat. Az ellátást a támogatók adományai tették teljessé, a népfőiskola konyhája, szakácsai pedig megőrizték méltán jó hírnevüket.

– Milyennek látja a magyar családok helyzetét?

– A családellenes politika életveszélyes. A felelős politikának ügyelnie kell a családok véleményére, javaslataira, emellett pedig reálisan kell felmérnie a lehetőségeket. Az a tapasztalatom, hogy az Orbán-kormány által hozott családerősítő intézkedések fogadtatása kedvező, Soltész Miklós államtitkár közvetlen, közérthető stílusa, fogadókészsége erősíti a bizalmat. A kongresszus előadásain és konzultációkon több javaslat is megfogalmazódott a családok helyzetét illetően.

– Voltak olyanok köztük, amelyek megvalósíthatók?

– Elhangzott, hogy a kiváló sportolók, művészek joggal kapnak életjáradékot, ám a jelentős közterhet vállaló, gyermekeiket tisztességgel iskoláztató nagycsaládos szülők is megérdemelnék az állami elismerést életjáradék vagy családi nyugdíj formájában. Egy másik felvetés a támogatott képzés húszórás korlátjának módosítását szorgalmazza annak érdekében, hogy a gyermekgondozási ellátásban részesülő édesanyák átképzése zavartalanabb legyen. Olyan lehetőségre is szükség lenne, ami csökkenti a gépjárműadót azoknál a családoknál, akiknek elengedhetetlen az autó fenntartása. Számos más javaslattal együtt ezek is szerepelnek a szaktárca napirendjén, de kell a megerősítés a hiteles helyről, a valóságból. A NOE pontosan ezt a szerepet tölti be.

– Napjaink központi problémája, hogy a fiatalok vonakodva vállalnak gyermeket.

– A lakiteleki találkozóhoz hasonló események élményforrást jelentenek, családi kapcsolatok, barátságok születnek, a beszélgetések által csiszolódik a problémamegoldó képesség. Nem utolsósorban megfogalmazódnak hasznosítható javaslatok a szaktárca részére is. Az idén januárban hatályba lépett alkotmány azonban rögzíti, mire van szükség: új társadalmi, gazdasági, politikai, kulturális és erkölcsi rendszert, jövőképet fogalmaz meg, ahol a kismama nem terhes, hanem várandós, hitünk szerint áldott állapotban van. A lakiteleki kongresszus közel ezer résztvevője, a gyermekek, fiatalok ezt a megvalósítható jövőképet szolgálták és erősítették.

JZS

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép