Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák: A mítoszvilág és a valóság együtt tud élni
2013. augusztus 2.

Idén másodjára rendezik meg az Ősök napja hagyományőrző találkozót, amelynek célja a mítoszok és tudományok összehangolásával bemutatni a magyarság teljes múltját - jelentette be az esemény védnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón.

A parlament alelnöke hangsúlyozta, az idén augusztus 9-11. között, Bugacon zajló rendezvény annak bizonyítéka, hogy a magyar mítoszvilág és a történelmi valóság, a tudomány együtt tud élni. Lezsák Sándor kiemelte, az eseményen felvonuló hagyományőrzők fontos szerepet játszanak abban, hogy táguljon a magyarok egészséges nemzeti öntudata.

Bíró András Zsolt, a szervező Magyar Turán Alapítvány elnöke elmondta, ingyenesen látogatható rendezvényük különlegessége, hogy nem egy-egy konkrét történelmi eseményre, hanem a magyarság valamennyi ősére megemlékeznek. "Célunk, hogy hőseink megfelelő helyre kerüljenek a köztudatban és az emlékezetünkben" - fogalmazott, hozzátéve: a magyarok sztyeppei lovas nomád kultúrából induló múltját nem "homályos fantazmagóriák", hanem tények mentén kívánják bemutatni, amiben a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai is segítik őket. Az alapítvány vezetője aláhúzta, a tavaly több tízezer embert megmozgató rendezvényen két kornak szentelnek kiemelt figyelmet. Elsőként a szerinte méltatlanul elfelejtett hunoknak, akiknek elmondása alapján akkor is kijár a méltó tisztelet, ha nem egyenes ági őseink, mivel emlékük a magyar hagyományok szerves részévé váltak, vezérük, Attila pedig a Kárpát-medencéből irányította birodalmát, és valószínűleg itt is nyugszik. Az Ősök napján emellett külön hangsúlyt kapnak a végvári idők harcai, amelyek vitézei a 15. századtól kezdődően háromszáz éven át folytattak heroikus küzdelmet a törökök ellen.

A szervezők ezzel összefüggésben Eger városát kérték fel a rendezvény díszvendégének. A település kormánypárti alpolgármestere, Rázsi Botond elmondta, a találkozón egyebek mellett bemutatják Dobó István arcképének legfrissebb rekonstrukcióját, amely a közelmúltban végzett anatómiai vizsgálatoknak köszönhetően minden eddiginél valóságosabban idézheti fel az egri kapitány vonásait.

Szabó László, Bugac független polgármestere többek között a helyiek segítségét köszönte meg, valamint reményét fejezte ki, hogy a találkozónak köszönhetően egyre többen fedezik fel és választják kikapcsolódásuk helyszínéül Bugacot és környékét.

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép