Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák: a szárszói gondolatok megjelentek az alaptörvényben is
2013. szeptember 21.

Lezsák Sándor szerint az 1943-as szárszói találkozó sok gondolata ma is jelen van a közéletben, és azok valamilyen formában megjelentek az alaptörvényben is. Az Országgyűlés alelnöke erről a találkozó 70. évfordulója alkalmából tartott háromnapos emlékkonferencia utolsó napján, szombaton beszélt Budapesten, az Országházban.

A találkozó felszólalói azt hangoztatták: ma is újabb és újabb "Szárszókra" lenne szükség.

Lezsák Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország sorsa, jövője alakításában nemcsak a mindenkori politikusoknak, hanem az értelmiségnek is szerepe, felelőssége kell, hogy legyen.

Erre utalva a szárszói találkozó egyik résztvevőjét, Németh László írót idézte, aki szavai szerint azt mondta: a fejétől bűzlik a hal, de a fejen nem kell mindig politikusokat érteni; ha ugyanis a magyar művelt osztály csak egy töredéke is megtette volna a kötelességét, akkor a mai politikusok nagy része nem csak a Parlamentből, de a ferencvárosi sörcsarnokból is kiszorult volna.

Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója a szárszói és a lakiteleki találkozó útkeresése között vont párhuzamot, és arról beszélt: Lakiteleken 1987-ben nem abban gondolkodtak, hogy Magyarországnak hanyatt-homlok a NATO-ba vagy az Európai Unióba kell rohannia, és abban sem, hogy feltétlenül valamilyen gyors kapitalizálódásra, jellegzetesen liberálkapitalista mentalitás kialakítására és rendszer megteremtésére van szükség.

Úgy fogalmazott: abban gondolkodtak mint az 1943-as szárszóiak, hogy "meg kell teremteni a saját utunkat", és hogy erre ad lehetőséget a rendszerváltás, nem másra. Elmondta, azt akarták megteremteni a rendszerváltás révén, amit a történelem során még nem sikerült, hogy "kezdjünk el gazdamódra gondolkodni és viselkedni a saját hazánkban".

Hozzátette: ez a gondolat már 1943-ban sem volt újdonság, csak az elnevezés, a "harmadik út". A nemzeti függetlenségi törekvés korábban is mindig jelen volt a magyar szellemi életben, Zrínyi Miklóstól kezdve, aki "nem véletlenül akart magyar királyságot" - mondta Bíró Zoltán.

Somodi István, a szárszói találkozó résztvevője azt mondta, az 1943-as találkozó abban az értelemben volt egyedülálló, hogy "deklarálta a nemzet akaratát, a népfelszabadítás, a demokrácia leendő építésének akaratát, és ebben az értelemben modellként emelkedik ki korának történelmi eseményei közül".

Arról beszélt, ez a modell azt jelenti, hogy a nemzetnek mindig arra kell törekednie, hogy a saját kezébe vegye sorsának alakítását, vagy ha erre nincs módja, akkor legalább azt a jogot, hogy követelje a sorsába való beleszólását.

Úgy látja, ha a hivatalos Magyarország nem tud vagy nem akar mozdulni, ezért tenni, akkor a gondolkodó, a nemzet sorsáért felelősséget érző magyaroknak kell összegyűlniük, szót érteniük egymással és cselekedni, "félretolva a nemzet sírásóit és vámszedőit".

A népi írók műveit publikáló Püski Sándor Magyar Élet Könyvkiadójának baráti társasága és a Soli Deo Gloria református ifjúsági szövetség hetven éve, 1943. augusztus 23. és 29. között rendezte meg Kiútkeresés '43 címmel találkozóját Balatonszárszón. Az akkori tanácskozás mintegy 600 résztvevője, többségében fiatalok előtt vitázó írók, szociológusok, publicisták, közgazdászok és politikusok a háború utáni új Magyarország berendezkedésének közgazdasági, szociálpolitikai és közoktatási kérdéseit taglalták.

Lezsák: a szárszói gondolatok megjelentek az alaptörvényben is

(Forrás: www.mti.hu)


Képtár


Kurultaj a bugaci pusztában
2018. augusztus 11.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép