Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák: az alaptörvényben jelen van Mindszenty öröksége
2013. október 11.

Magyarország alaptörvényében benne van Mindszenty József hercegprímás öröksége, a keresztény értékek örökállósága - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke pénteken Kecskeméten.

 

Lezsák: az alaptörvényben jelen van Mindszenty öröksége

Mindszenty öröksége ma is üzenet itt Európában, ahol a keresztény értékek nincsenek jelen az unió alaptörvényében - mondtaLezsák Sándor a Mindszenty-emlékkonferencián.

A Mindszenty Társaság elnöke emlékeztetett arra, hogy sokan vitatják az a hercegprímás 1956-os rádióbeszédét, ami pedig szerinte nem más, mint "a harmadik út gondolata".

Lezsák Sándor szerint egyet kell érteni azokkal a fiatal történészekkel, akik szerint az egykori esztergomi hercegprímás beszédének üzenete az, hogy a barna és a vörös diktatúra között kell megtalálni azt az utat, amelyik nem visz szélsőségbe.

Lezsák Sándor szólt arról, hogy egészséges Mindszenty-kultusz van születőben, amelynek sok formájával találkozott már a Kárpát-medencében. Szoboravató ünnepségek, konferenciák, a szülőház felújítása, a Mindszenty Társaság és a Mindszenty Alapítvány működése, zarándokutak szervezése segít a hercegprímás emlékének ápolását - sorolta a tisztelet különböző megnyilvánulási formáit.

Az Országgyűlés alelnöke szólt arról, hogy nagyon sok olyan közösség szerveződik, amelyek tagjai azt kérdezik, hogy miért késik vajon Mindszenty József boldoggá avatása.

"Ilyenkor azt szoktam válaszolni, amit Mindszenty boldoggá avatási eljárásának a kezdeményezője, Szőke János atya, szalézi szerzetes mondott: a mai nappal is közelebb vagyunk a boldoggá avatáshoz, és legyen bennünk keresztény türelem, hiszen mi már szentnek tekintjük, nem kell ahhoz szertartás" - mondta Lezsák Sándor.

Másrészt az egyházon belül is, annak környezetében nagyon sok olyan közösség szerveződik, amelyik feldolgozza Mindszenty életútját - tette hozzá.

Mindszenty bíboros életútja a 20. század szenvedéstörténete, benne van mindaz, amit a magyar nép rendkívül keserves, nagy küzdelemben élt meg - fogalmazott a Mindszenty Társaság elnöke.

Mindszenty háromszor volt börtönben: először 1919-ben, a kommunista kommün kikiáltásának a napján tartóztatták le, aztán a nyilas hatalomátvétel után Szálasiék, majd 1948-ban Rákosiék börtönébe került.

Ő az, aki valóban megtapasztalta a barna és a vörös diktatúra szörnyűségeit - mondta az Országgyűlés alelnöke, hozzátéve, hogy Mindszenty hercegprímás életét a hit, a magyarság és minden üldözött támogatása, valamint a szegények gyámolítása határozta meg.

Az emlékkonferencia további programja szerint Wittner Mária országgyűlési képviselő (Fidesz) Mindszenty bíboros és Pio atya szakrális kapcsolata címmel, Pallagi Mária egyetemi oktató A XX. század keresztjeire feszített Mindszenty bíboros címmel, valamint Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Az igehirdető Mindszenty címmel tart előadást.

(Forrás: mti.hu)


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép