Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák: Csonka iskola az, amelyik nem nevel
2013. szeptember 15.

Az Országgyűlés alelnöke az egykori kígyós-gárgyáni iskola centenáriumi ünnepségén úgy fogalmazott: ne higgyenek azoknak, akik azt mondják, hogy egy kis iskola nem lehet színvonalas.

Ez a száz esztendős iskola azt üzeni nekünk, hogy a legfontosabb a nevelő ember, a pedagógus, mert csonka iskola az, amelyik nem nevel mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke vasárnap a Kiskunhalashoz tartozó egykori kígyós-gárgyáni iskola centenáriumi ünnepségén. Ebben az iskolában tanított az egykori iskolarádióból és az iskolatelevízióból országos ismertségre szert tett Benedek István.

Nem iskola az, amelyik csak oktat hangsúlyozta Lezsák Sándor az 1913-ban alapított, egykor Kígyós Puszta I. számú általános iskolának nevezett intézmény udvarán tartott megemlékezésen, amelyen az 1998-ban végleg bezárt intézmény egykori diákjai és pedagógusai vettek részt.

Lezsák: Csonka iskola az, amelyik nem nevel

Özvegy Benedek Istvánné nyugdíjas tanítónő -, aki több mint fél évszázadon át tanította a tanyasi gyerekeket - Lezsák Sándorral, az Országgyűlés alelnökével beszélget az 1913-ban alapított, százesztendős, egykor Kígyós Puszta I. számú általános iskolának nevezett intézmény ünnepségén a Kiskunmajsa külterületén lévő Kígyós-Gárgyánon 2013. szeptember 15-én.

Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy a kígyósi iskolában, ahol az alsó és a felső tagozatos diákokat is összevontan tanították, képesek voltak olyan oktatási eszközöket készíteni, amelyek segítettek a tananyag elsajátításában a diákoknak.

Kell a számítógép, de kell a nevelő ember, mert minden gyermekben van tehetség, minden gyerekben van képesség fogalmazott a politikus. Lezsák Sándor visszaemlékezett az 1970-es évekre, amikor még a Lakitelek melletti Szikra összevont iskolájában tanított, ahol hallgatták a kígyósi iskolában tanító Benedek István és felesége, Ilona néni "magnós rejtelmeit", majd szurkoltak az iskolarádió Nyitnikék című műsorában.

Lezsák Sándor felidézte az 1970-es éveket, amikor sorra bezárták a külterületi iskolákat, és lakótelepekre kényszerítették az embereket. A Lakiteleki Népfőiskola alapítója szerint a mindenkori kormányok felelőssége, hogy döntéseinek milyen lesz 10-15 év múlva a következménye.

Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi minisztert idézte, aki szerint az iskola akkor van jó helyen, ha a gyerek gyalog is el tud menni oda.

Benedek Istvánné, aki 1955-ben került a Kígyós pusztai általános iskolába, ahol nyugdíjazásáig tanított férjével együtt, a centenáriumi ünnepet megnyitó beszédében kiemelte: nem az a fontos, hogy hol épül fel egy iskola, falun, városon vagy a pusztában, hanem az, hogy kik tanítanak ott és mit tanítanak ott.

A megemlékezésen a közösségi házként funkcionáló egykori intézmény falán felavatták az egykori népszerű tanító, Benedek István emléktábláját.

A tanyai általános iskolát 1913-ban alapították, egy kígyósi gazda által adományozott telken, a közeli tanyákon élő emberek adományából épült. A környék "tanító bácsija", Benedek István 1951-ben került az iskolához, ahol feleségével 1992-ig tanított. Benedek István 1997-ben halt meg, a Kígyós pusztai iskolát, óvodát és a napközit 1998-ban végleg bezárták. Az intézmény ma a 16 kilométerre lévő kiskunmajsai művelődési központhoz tartozik.

(Forrás: magyarhirlap.hu)


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép