Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák: Előbb-utóbb megtörténik Mindszenty boldoggá avatása
2012. június 15.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint Mindszenty József volt "a magyar Gandhi", aki erőszak nélkül harcolt az igazságért és hirdetett ellenállást. Rétvári Bence erről a mártír sorsú bíborosról pénteken a fővárosban rendezett emlékkonferencián beszélt.

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára – az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) észak-pesti szervezete és az újpesti Fidelitas által rendezett tanácskozáson – kiemelte: a magyar történelemnek sokféle kiemelkedő alakja volt, Mindszenty József azonban azáltal emelkedik ki a többiek közül, hogy a bíboros teljes erőszakmentességet hirdetett. A nemzetek történetében csak egy-egy ilyen alak van – mutatott rá.

Egyetemes emberi értékek

Hozzátette: a bíboros az egyetemes emberi értékek alapján cselekedett, és munkássága, értékvállalása korszakokon átívelő. Az emberi méltóság védelme érdekében fogalmazta meg az álláspontját, ezért üldözte mindkét diktatúra – állapította meg a KDNP alelnöke, aki kitért arra is: a bíboros erkölcsi rehabilitálása már a rendszerváltáskor megtörtént, de fontos volt, hogy jogilag is megtörténjen. Rétvári Bence az IKSZ által szervezett programokra kitérve azt mondta: fontos az is, hogy ismerjék a fiatalok a bíboros életútját, az általa képviselt értékeket.

Boldoggá avatás

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke kiemelve annak fontosságát, hogy időről időre felidézzék a bíboros gondolatait, személyiségét és tanításait, azt mondta: előbb-utóbb megtörténik Mindszenty József boldoggá avatása, és ebben a folyamatban az idei esztendő fordulatot jelenthet.

Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke a boldoggá avatási folyamatról azt mondta: közel négyezer oldalnyi dokumentum gyűlt össze, és várhatóan még idén megkezdi az első szakértői bizottság az anyag tanulmányozását. Boldoggá avatása feltételeként már két gyógyulás is van, amely kivizsgálásra vár – jelezte, hozzátéve: biztos benne, hogy a boldoggá avatás hamarosan megtörténhet.

Mindszenty József 1975-ben halt meg, Mariazellben temették el, majd 1990. május 18-án a magyar Legfelsőbb Bíróság kinyilvánította Mindszenty József ártatlanságát. Holttestét 1991. május 4-én ünnepélyesen hazahozták, majd újratemették az esztergomi bazilika kriptájában. A mártír sorsú bíboros boldoggá avatási eljárása jelenleg folyamatban van a Vatikánban.

(Forrás: Magyar Nemzet Online)


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép