Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: A helyi értékek megőrzése a nemzetközösség építésének záloga
2018. július 14.

A VI. Martosi Szabadegyetem vendége volt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, aki a harminc évvel ezelőtti lakiteleki találkozóról és a rendszerváltás mozzanatairól beszélt. Az előadást követően a Felvidék.ma kérdéseire közösségeinkről, az összetartozásról és a felvidéki viszonyokról  mondta el véleményét.

Milyennek a benyomásai a Martosi Szabadegyetemről?

Különféle közösségek meghívására közel öt évtizede járok a Felvidékre. Többek között a szabadegyetemhez hasonló rendezvényeken is rendszeresen megfordultam. Van egy kialakult képem az itt élőkről. Gubík Lászlóval is huzamosabb ideje kapcsolatban állok. Látom, hogy a Martosi Szabadegyetem egy építkező elképzelés, nagy önfegyelemmel és türelemmel lépésről lépésre építik ki a népfőiskolának is tekinthető szabadegyetemet. Bizalmi tőkével építkezik, ez egy fontos alapja a rendezvényfolyamnak. Építkező és közösségfejlesztő népfőiskola tehát a Martosi Szabadegyetem.

A főszervezők, illetve a társszervezők is arra törekednek, hogy az egyének sikerélményt szerezzenek itt, Martoson. Fontosak az egyéni sikerek. Jó érzés azt is érzékelni, hogy megfelelő politikai, egyházi és civil intézmények vannak jelen, melyek a nemzetközösség kis köreiként működnek, együttműködnek.

 

Milyennek látja a felvidéki magyarság helyzetét?

Jómagam és a környezetem is egységes magyar nemzetben gondolkodik, hiszen például csak egységes magyar irodalom létezik. Számomra életidegen a csehszlovákiai magyar irodalom kifejezés. Manapság reneszánszát éli ez a gondolatiság.

A határok mára jelképessé váltak.  A tét az, hogy mennyire tudjuk a helyi magyar értékeket megerősíteni. Ezt a közösségek számára sikerélményként lehet kezelni. A Magyar Értéktár Kollégiumok kapcsán is tapasztalom, hogy a fiatalok érdeklődnek a helyi értékeik iránt, melyek nemzeti örökségük fontos részei. Egészséges virtus is érzékelhető, ezt kell felerősíteni a közösségeinkben, ez erősíti a térség gazdagságát. Csupán együttes összefogással lehetséges a Kárpát-medence felemelkedése.

 

Hogyan értékelné a magyar-szlovák viszonyt?

A migránsválság okozta veszélyérzet sajátos együttműködési lehetőségeket hozott felszínre. Olyan folyamat közepén vagyunk, amikor a veszélytudat összehozza a Kárpát-medencei nemzeteket. Új korszakba kerültek a magyar-szlovák kapcsolatok is.

A két parlament közötti politikai kapcsolatokban is érzékelhető a viszony barátibbá válása. A dimenziós fenyegetettség összehozza a nemzeteket. Úgy vélem, a közös ellenféllel szembeni szövetkezés egyben gyógyítja a korábbi sebeket is.

 

Mit üzen a felvidéki magyar közösségeknek?

Azt üzenem, mint a családomnak: Jó egészséget!

 

felvidek.ma


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép