Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor a hungarikumokról oktatta a diákokat
2013. március 20.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke március 20-án Jászszentlászlón, az általános iskola hetedikes és nyolcadikos tanulóinak rendhagyó történelemórát tartott, mely a hungarikumokról szólt.

Hungarikum megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet a magyar nemzet eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon a világban - fogalmazta meg a hungarikumok definícióját Lezsák Sándor a Szent László Általános Iskola diákjainak.

Az Országgyűlés alelnöke a 2012. július 1-el hatályba lépett, A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta: a hungarikumok közé tartozhat magyar feltaláló vagy alkotó műve, az őshonos vagy nemesített állatok és növények, a népművészet, a zene, sőt még az országra jellemző tájegység is.

Lezsák Sándor az ország és a nemzet fogalmát tudatosította a diákokban amikor leszögezte: Magyarország a világ egyetlen országa mely önmagával határos.

Az egykori pedagógus óráján a diákok egyre aktívabbá váltak, bizonyosságot adva történelmi és földrajzi ismereteikről fel tudták sorolni a Trianonban feldarabolt Magyarország elszakított területeit: a mai Szlovákiához tartozó Felvidéket, az Ukrajnához tartozó Kárpátalját, a Romániához tartozó Erdélyt, benne Székelyfölddel, a Szerbiához tartozó Délvidéket, benne Vajdasággal, valamint az Horvátországhoz, Szlovéniához és Ausztriához tartozó Őrvidéket.

Lezsák Sándor kérdésére, hogy Jászszentlászlón mit mutatnának meg, a diákok először a pusztát nevezték meg.

A puszta valóban nemzeti érték, melynek csodájára járnak a világból - mondta Lezsák tanár úr, hozzátéve: a szabadságot is jelképezi a puszta, ahol háborítatlanul lehet megtekinteni a tiszta égboltot.

Kiemelt értékké az válhat, amit a Hungarikum Bizottság azzá nyilvánít - mondta az Országgyűlés alelnöke.

A diákok lelkesen sorolták fel, hogy szerintük miket lehetne a hungarikumok közé felvenni. A busójárást, a táncház mozgalmat, a csabai kolbászt, a kalocsai fűszerpaprikát, a herendi porcelánt, a racka juhot, a kuvaszt, a komondort, a szürke marhát és a makói hagymát is megemlítették.

Lezsák tanár úr emlékeztette a diákokat arra, hogy a golyóstoll és a szódavíz is magyar találmány.

Szinte nincs a tudománynak és a technikának olyan szegmense, amelyben magyar tudós ne tette volna le névjegyét - fűzte hozzá.

A Rubik-kockát is jellemző magyar példaként hozta fel az előadó, melyből - annak ellenére, hogy az egész világ megismerte - nem sikerült kiaknázni azt a lehetőséget ami benne rejlett.

Lezsák Sándor fontosnak nevezte, hogy legyen a hugarikumoknak háza, valamint azt, hogy a közszolgálati televízió segítsen a népszerűsítésben.

A diákok figyelme az óra végére sem lankadt, Lezsák tanár úr sem vette észre az idő múlását. Az egyik kisdiák figyelmezette a közelgő csengetésre.

Fontos, hogy tudatosuljon, rendkívüli értékeket teremtő és termelő nemzet tagjai vagyunk - mondta búcsúzóul az országgyűlés alelnöke a rendhagyó történelemóra végén.

Kapcsolódó képeinket ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép