Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: A művészeti nevelésről
2014. november 18.

Lezsák Sándor napirend előtti felszólalása elhangzott 2014. november 18-án, a Magyar Országgyűlésben.

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz képviselőcsoportjából napirend előtti felszólalásra jelentkezett Lezsák Sándor képviselő úr, az Országgyűlés alelnöke: „A művészeti nevelésről” címmel. Parancsoljon, alelnök úr!

LEZSÁK SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! A művészeti nevelés hatékonyan szolgálja a gyermekek, a fiatalok és a hosszabb ideje fiatalok erkölcsi érzékét, lelki egészségét. Ennek egyik formája, lehetősége a film. Ezen belül most a kisfilmekről, a filmszociográfiákról, a dokumentumfilmekről és az alkotókról, a valóság jegyeseiről szólok.

A gödöllői Szent István Egyetem, a Dunaversitas Egyesület és a Népfőiskola szervezésében november elején immár 14. alkalommal az idén Csoóri Sándor költő tiszteletére rendeztük meg a kisközösségi televíziók filmszemléjét Lakiteleken. A szemlére 61 filmet küldtek, közülük 22 jutott a döntőbe. A fődíjat Vargyasi Levente sepsiszentgyörgyi rendező Meszesek című alkotása kapta.

Ez a lakiteleki filmszemle sajátos próbatétel a színvonalas hazai és nemzetközi szemlék sorában. A zsűri mindenkori elnöke Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendezőnk, a 30 tagú szakmai zsűri összetétele pedig évek óta alig változik. Az idén is volt diákzsűri több mint háromszáz diákkal, akik Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Nagykőrös, Csongrád és Tiszakécske középiskoláiból érkeztek, és belső viták után különdíjakról döntöttek. Hozzáállásuk, érdeklődésük most is példaszerű volt.

A Kölcsey-házban esténként a Kárpát-medence minden részéből érkezett filmes alkotók és a zsűri beszélgetése, vitája több olyan javaslatot fogalmazott meg, amit közvetítenem kell a szaktárca részére is. Csuja László és Farkas György részéről az is elhangzott, hogy a magyar filmtörténet egyik nagymestere, Szőts István 1945-ben Röpirat a magyar filmművészet ügyében címmel átfogó javaslatot tett arra, hogy milyen módon alakítsa ki az állam a magyar filmkultúrát. Szőts István ma is időszerű javaslata többek között a filmes műhelyek létrehozása volt.

A lakiteleki filmszemle zárónapján Sára Sándor nem ok nélkül jellemezte sanyarúnak a filmek utóéletét, forgalmazását, amin az segítene, ha lenne egy olyan intézmény, amely a forgalmazást összefogja, mert - szavai szerint - a film akkor születik meg, ha megnézi az ember. Az előzsűri elnökét, Bíró Zoltánt idézem: „Ahhoz, hogy az alkotások létrejöhessenek, szükség van mindenekelőtt olyan műhelyekre, amelyek az egyéni alkotómunkához is ösztönzést, bírálatot és támogatást képesek adni. Ilyenek a film területén a kisebb-nagyobb filmstúdiók, a filmklubok, amelyek egykor értékteremtő módon működtek. Elég a Balázs Béla Stúdió nemzetközileg is jegyzett aranykorszakára utalni. Megfontolásra javaslunk tehát egy olyan, állami költségvetésben garantált pénzalap létrehozását, amely a filmes műhelyek számára biztonságot teremthet.

Értékes erőfeszítések - akár a szaktárca részéről is - az elmúlt években is történtek. Most csak néhányat említek: a Magyar Művészeti Akadémia film- és fotóművészeti tagozatának céltudatos munkája, Buglya Sándorék tevékenysége, a magyarkanizsai Cinema Filmműhely, a zentai Bolyai Filmműhely és nyári tábor, a Multikulti Diákfilmszemle, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum, a Faludi Ferenc Akadémia, Szőts István filmműhelye, a szeptemberi budapesti nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál, és még hosszan sorolhatnám.

Államtitkár Úr! A szaktárca figyelmébe érdemi konzultációra ajánlom a kiérlelt elképzeléseket megfogalmazó lakiteleki filmszemle zsűritagjait. Mert ez a filmszemle is bizonyítja, hogy gazdagok vagyunk tehetséges emberekben, de szükség van tartós intézményekre és filmes műhelyekre, akár egy filmművészeti tékára is. Mert örök igazság, ember nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül pedig semmi nem tartós. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(8.50)

ELNÖK: Köszönöm szépen, alelnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az elhangzottakra a kormány nevében Hoppál Péter államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen, hogy a napirend előtti felszólalások sorában ilyen fontos témakört vetett fel. Engedje meg, hogy elöljáróban méltányoljam azt a munkát, azt az elvégzett tevékenységet, amelynek keretében a Lakiteleki Népfőiskola az elmúlt két évtizedben nagyon jelentős figyelmet szentelt a magyar kulturális értékeknek, és kiemelten is szem előtt tartja a magyar filmművészet örökségének ápolását, gondozását és jelen idejű törekvéseinek segítését. Nagyon fontos tevékenységet végeznek ezáltal.

Tisztelettel emlékeztetem képviselő urat arra, hogy 2011-ben a kormány döntésének megfelelően a korábbi, rosszul működő filmszakmai struktúrát átalakította a kormányzat, és ennek következtében a feladatok egy része a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, másik része az Emberi Erőforrások Minisztériumához, a harmadik része pedig az NMHH-hoz, a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz került. Világos, hogy ezeket a szakterületeket körül kell határolni és jól el kell választani egymástól annak érdekében, hogy mindenki tudja, hogy milyen feladatot végez, és ezek a munkák beindultak az elmúlt esztendőkben. Nagyon fontos az a törekvés, amit a képviselő úr említett, hiszen a filmművészeten, a filmalkotásokon keresztül egy sajátos magyar identitás formálódik és rajzolódik ki az elmúlt évtizedekben. Nagyon fontos neveket említett a képviselő úr, hiszen Szőts István örökségén mint fundamentumon állva, előretekintve a mai alkotók sorából kiemelhető természetesen Kossuth-díjas kiváló alkotónk, Sára Sándor, aki felügyeli ezt a fajta dokumentarista törekvést, amely a magyar filmművészetnek egy nagyon fontos ága.

Az is kiemelt és üdvözlendő törekvés, hogy a művészeti nevelésben és egyáltalán a tananyagtartalomban minél erőteljesebben ezen identitásunkhoz tartozó művészeti ág vonulata benne legyen, helyet kaphasson. Ezt szívből és jó szívvel tudjuk támogatni természetesen. Nagyon fontos az az együttműködés, amit a kulturális tárca, a kulturális államtitkárság, illetve a köznevelési államtitkárság Czunyiné Bertalan Judit vezetésével több lépésben elkezdett. Nagyon szeretnénk, ha a kulturális tartalmaknak a minél szélesebb körökhöz történő eljuttatása, ez a folyamat, ami a kormányzat jelenlegi célja a kulturális alapellátás megszervezése terén, a gyermekeken keresztül erősödne. Nyilván az a célunk, hogy az iskolai keretek között ezeket az értékeket, amelyeket a képviselő úr a lakiteleki működése során is őriz, és amelynek kapcsán ez a szervezet is együttműködését ajánlotta fel, konzultációt ajánlott fel, ezt az értékrendet próbáljuk meg segíteni és támogatni.

A film egy olyan különleges kincsünk, kulturális értékünk, aminek nemcsak a megőrzése, nemcsak a mai modern eszközökre történő átváltása a digitalizálás feladatkörében jelenik meg fontos célként és feladatként, hanem ezenkívül természetesen a jelenkori alkotások ösztönzése és létrehozása, ez is egy különleges feladat. Ebben természetesen az előrelépések már láthatók. Az egész estét betöltő nagyobb alkotások ösztönzésére a Nemzeti Filmalap jött létre, amely most már láthatóan megkezdte a forgatókönyvírás, a filmtervfejlesztés, ezek előkészítése, a filmgyártás és az utómunkák segítését, támogatását. De egyébként az ő kereteiken belül még egy érdekvédelmi szervezet is létrejött az elmúlt időszakban, ez a Magyar Filmakadémia, amelynek célja épp a magyar filmművészet és a magyar filmipar hosszú távú fejlődésének ösztönzése, a filmszakmai ágazat és a filmszakmában működő alkotók érdekeinek képviselete. Természetesen nem vállalhat mindent a Filmalap, ezért fontos, hogy azok a dokumentarista szemléletű alkotások, azok a rövidfilmek, azok a kisebb időterjedelmet igénybe vevő művek, amelyek létrejötte kimaradna a Filmalap tevékenységéből, ezeket is felkaroljuk. Erre az idei évben az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatási rendszerében csak az art-, művészfilmek készítésére 64 millió forint állt rendelkezésre, és van egy másik filmszakmai támogatási alapunk, amelyben 53 millió forint került feltüntetésre.

Abban bízom, tisztelt képviselő úr, hogy mindazok a lehetőségeink, amelyek ma még a dokumentumfilmek, a művészfilmek tekintetében kevesebb anyagi ráfordítással bírnak, ezek is ki tudnak teljesedni és növekedni tudnak, és nagyon köszönöm a támogató hozzászólását, amelynek értelmében azt a konzultációs kezdeményezést, hogy Sára Sándorékkal és az önök által összefogott civil szervezetekkel leülhetnek a filmszakmai szervezet képviselői, ennek máris megszervezzük a körülményeit és lehetőségeit. Köszönöm szépen a felszólalását. (Taps a Fidesz soraiból.)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép