Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: be kell lakni az ország minden négyzetméterét
2013. július 29.

A tanyasi életmód és a tanyák fontosságát hangsúlyozta Ásotthalmon a XI. Gátsori tanyasi ünnepségen tartott előadásában az Országgyűlés alelnöke.

Lezsák Sándor úgy fogalmazott: "be kell lakni" az ország minden négyzetméterét, és ehhez kellenek a tanyák is és azok a gazdálkodók, akik hallatlan leleménnyel, tudással és az ősök tapasztalataival együtt képesek arra, hogy területeiket rendbe hozzák, megműveljék, évszázados, évezredes értékeket "hívjanak elő".

Bizonyítható, hogy szükség esetén az ember csodákra képes. "Nagy szükség van ezekre az emberekre a tanyán, ezt magam is tudom; Lakiteleken egy olyan házban élek, amely valamikor tanyasi épület volt, és tanyasi tanítóként kezdtem pályafutásomat is" - mondta el.

Az alelnök a rendezvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta: az Ásotthalom környéki tanyavilág különösen bizonyítja, hogy életerős családok képesek a leheletlenben a lehetségest megtalálni. Ehhez azonban törvények is kellenek: olyan helyzetet kell teremtenie a törvényhozásnak, amely alkalmassá teszi az életre a tanyákat. Évtizedekkel ezelőtt körbeszántották a tanyákat, nem engedték, hogy építkezzenek rajtuk, az ott élők harmad-, negyedosztályú állampolgároknak számítottak, és a gyötrelmeket ma is megérzik, legyen az az időjárási viszontagság vagy a megélhetési nehézség - idézte fel.

Lezsák Sándor kedvező fejleményként értékeli, hogy készül a tanyatörvény. "Úgy gondolom, hogy a magyar értékekről, a hungarikumokról szóló törvény olyan lehetőséget biztosít, amellyel a tanya is hungarikum lehet" - mondta.

Egyedülálló, különleges, a világban megcsodált gazdálkodási forma, amely nemcsak teljes embert kíván, hanem olyan teljes ismeretet ad az életről, természetről, környezetről, amelyik képes nevelni, tanítani, formálni a családot, gyermeket, közösséget - tette hozzá. Amikor az emberek kimennek a városból, rácsodálkoznak arra, hogy milyen mások az ízek, a termékek. "Talán eljutunk oda, hogy az emberek keresik a gazdálkodókat, a tanyatulajdonosokat és termékeiket" - mondta.

A kétmilliárdos tanyafejlesztési program megvalósítása már folyamatban van, és a tanyatörvény előkészítése is megkezdődött. Reményei szerint a következő ülésszak elején, az elsők között fogadják el - tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

(Forrás: MTI/Szeged Hír 24)


Képtár


Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép