Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor búcsúbeszéde Dobos Krisztina temetésén
2014. január 9.

Elhangzott a budapesti Rákospalotai temetőben, 2014. január 9-én

Tisztelettel köszöntöm Dobos Krisztina családját, a gyászoló gyülekezetet.

Magunkban a múltat, a rendszerváltó közelmúltat elföldelni, eltemetni soha nem leszünk képesek, de abból kizárni sem lehet bennünket.

Dobos Krisztina magyar pedagógus ennek a negyedévszázados közéleti küzdelemnek volt a fáradhatatlan, nemzetpolitikai napszámosa.

Az első szabad választásokat követően, a kilencvenes évek elején magam is azt gondoltam, sokan azt hittük, hogy ők ketten, Andrásfalvy Bertalan és Dobos Krisztina lesznek a verhetetlen páros. A tudós miniszter és a gyakorlati érzékkel megáldott helyettes államtitkár, aki a közoktatást érdemben felügyelte, irányította, és szakmai vezetésével korszakos törvény is született. De a belső és külső ellenerőt ők sem gyűrhették le. Vereségük, valamennyiünk veresége elkerülhetetlen volt, mert már kezdetben megszálltak bennünket a cinikus vérprofik, a sejtelmes hipnotizőrök, s miközben pántlikás díszdobozba került a szögesdrót, azok ültek diadalt, akiknek a rendszerváltás csak üzleti vállalkozás, zsákmányszerzés és hatalmi ambíció volt. A verhetetlennek hitt páros veresége olyan erkölcsi, pedagógiai és politikai sebeket ejtett, amit még évekig gyógyítani történelmi kötelességünk.

Dobos Krisztina neve ezidőtájt vált fogalommá szerte a Kárpát-medencében és olykor egyszemélyes intézményként segítette életre egy-egy kistelepülés óvodáját, iskoláját. Klebelsberget, a legnagyobb álmú kultuszminisztert már akkor idézte, amikor a nevét helyesen csak kevesen tudták leírni: „Én minden kulturális intézményhez a végsőkig ragaszkodom. Ragaszkodom az utolsó óvodához egy pici dunántúli faluban is… A magyar kultúráért folytatott harcban egyetemet veszíteni nem akarok.”

Ha most összerakjuk Dobos Krisztina életútjának mozaikkockáit, abból kitűnik, hogy tudásából, idejéből – a napi megélhetést szolgáló munkája mellett – nagyon sokat áldozott a matematika, mint tudomány gyakorlati alkalmazásának kiszélesítésre, a pedagógiai módszerek fejlesztésére, a politikai hatalom és a civil világ kapcsolatának megerősítésére, a civil szerveződésű pedagógiai mozgalmak fenntartására, a politikai pártok, országgyűlési szakbizottságok kapcsolatainak bővítésére és nem utolsó sorban, MDF-es parlamenti képviselőként is a tudományos eredményeknek a gyakorlatban történő meghonosítása érdekében dolgozott.

Fáradhatatlan volt. Mennyi sikeres próbatétel, mennyi kudarc és mennyi újrakezdés. Hívószavak, munkacímek a hétköznapok küzdelmeiből: Iskolaszék, Közoktatási és Modernizációs Alapítvány, a KOMA sikertörténete. Szabadegyetemek, Deák Ferenc Kollégium, a Kárpát-medencei Klebelsberg Kollégiumok a Lakiteleki Népfőiskolán, az MDF Pedagógus Kollégiuma, majd a kiűzetés után a Nemzeti Fórum Tanügyi Munkacsoportja.

Népesedési és családpolitikai fórumok 1997-ben, a Kossuth Klub tanácskozásai 2000-ben, a Klebelsberg Tanügyi Programot alkotó munkacsoport 2006-ban. Katolikusként a fasori Evangélikus Gimnázium igazgatóhelyettese.

Dobos Krisztinától tanultam el a „csonka iskola” kifejezést. Hányszor, de hányszor elmondta, hogy iskolaalapítóink, tíz évszázad iskolaszervezői nagyon jól tudták, hogy az iskola az oktatás és a nevelés együttes intézménye. Amelyik iskolában nem folyik tudatos, megfontolt nevelés, azt nem illeti meg az iskola elnevezés.

A kétharmados többséggel elfogadott köznevelési törvény az ő történelmi elégtétele is, a törvényben ott van Dobos Krisztina negyed évszázados pedagógiai, politikai munkássága is.

Nem tündökölni akart, kerülte a hivalkodásra, a talmi népszerűségre csábító közszereplést, de mégis vonzerő maradt. A pedagógus köztudatban ő volt a nyugodt, megfontolt hang és hangsúly, a nyugodt erő.

Az utóbbi két esztendőben a jövendőt készítette elő. A Nemzeti Tehetség Programiroda vezetője, majd a Nemzeti Pedagógus Kar előkészítő bizottságának tagja lett. Legutóbbi találkozásunk alkalmával, 2010 májusa óta sokadszor Klebelsberget idézte. Legyen ez Dobos Krisztina fegyelmező és figyelmeztető üzenete: „Ki tudja, mit rejteget még számunkra méhében a jövő, de a jelen a miénk, annak urai vagyunk, és rettenetes lenne a felelősségünk, ha a megújhodásnak most kínálkozó nagy alkalmát ismét elmulasztanók.”

Krisztina, kedves!

Akik társaid voltak iskolában, közéleti munkában, politikai küzdelemben, akik barátaid, tisztelőid maradtak szerte a Kárpát-medencében, most búcsúznak Tőled.

Lélekmélybe ható tekinteted velünk marad. Vizsgáztat.

Nemzeti jövendőnk érdekében maradt bőven tennivalónk.

Isten Véled, Krisztina!

Isten Velünk, kedves Dobos Krisztina!


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép