Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor búcsúbeszéde Dobos Krisztina temetésén
2014. január 9.

Elhangzott a budapesti Rákospalotai temetőben, 2014. január 9-én

Tisztelettel köszöntöm Dobos Krisztina családját, a gyászoló gyülekezetet.

Magunkban a múltat, a rendszerváltó közelmúltat elföldelni, eltemetni soha nem leszünk képesek, de abból kizárni sem lehet bennünket.

Dobos Krisztina magyar pedagógus ennek a negyedévszázados közéleti küzdelemnek volt a fáradhatatlan, nemzetpolitikai napszámosa.

Az első szabad választásokat követően, a kilencvenes évek elején magam is azt gondoltam, sokan azt hittük, hogy ők ketten, Andrásfalvy Bertalan és Dobos Krisztina lesznek a verhetetlen páros. A tudós miniszter és a gyakorlati érzékkel megáldott helyettes államtitkár, aki a közoktatást érdemben felügyelte, irányította, és szakmai vezetésével korszakos törvény is született. De a belső és külső ellenerőt ők sem gyűrhették le. Vereségük, valamennyiünk veresége elkerülhetetlen volt, mert már kezdetben megszálltak bennünket a cinikus vérprofik, a sejtelmes hipnotizőrök, s miközben pántlikás díszdobozba került a szögesdrót, azok ültek diadalt, akiknek a rendszerváltás csak üzleti vállalkozás, zsákmányszerzés és hatalmi ambíció volt. A verhetetlennek hitt páros veresége olyan erkölcsi, pedagógiai és politikai sebeket ejtett, amit még évekig gyógyítani történelmi kötelességünk.

Dobos Krisztina neve ezidőtájt vált fogalommá szerte a Kárpát-medencében és olykor egyszemélyes intézményként segítette életre egy-egy kistelepülés óvodáját, iskoláját. Klebelsberget, a legnagyobb álmú kultuszminisztert már akkor idézte, amikor a nevét helyesen csak kevesen tudták leírni: „Én minden kulturális intézményhez a végsőkig ragaszkodom. Ragaszkodom az utolsó óvodához egy pici dunántúli faluban is… A magyar kultúráért folytatott harcban egyetemet veszíteni nem akarok.”

Ha most összerakjuk Dobos Krisztina életútjának mozaikkockáit, abból kitűnik, hogy tudásából, idejéből – a napi megélhetést szolgáló munkája mellett – nagyon sokat áldozott a matematika, mint tudomány gyakorlati alkalmazásának kiszélesítésre, a pedagógiai módszerek fejlesztésére, a politikai hatalom és a civil világ kapcsolatának megerősítésére, a civil szerveződésű pedagógiai mozgalmak fenntartására, a politikai pártok, országgyűlési szakbizottságok kapcsolatainak bővítésére és nem utolsó sorban, MDF-es parlamenti képviselőként is a tudományos eredményeknek a gyakorlatban történő meghonosítása érdekében dolgozott.

Fáradhatatlan volt. Mennyi sikeres próbatétel, mennyi kudarc és mennyi újrakezdés. Hívószavak, munkacímek a hétköznapok küzdelmeiből: Iskolaszék, Közoktatási és Modernizációs Alapítvány, a KOMA sikertörténete. Szabadegyetemek, Deák Ferenc Kollégium, a Kárpát-medencei Klebelsberg Kollégiumok a Lakiteleki Népfőiskolán, az MDF Pedagógus Kollégiuma, majd a kiűzetés után a Nemzeti Fórum Tanügyi Munkacsoportja.

Népesedési és családpolitikai fórumok 1997-ben, a Kossuth Klub tanácskozásai 2000-ben, a Klebelsberg Tanügyi Programot alkotó munkacsoport 2006-ban. Katolikusként a fasori Evangélikus Gimnázium igazgatóhelyettese.

Dobos Krisztinától tanultam el a „csonka iskola” kifejezést. Hányszor, de hányszor elmondta, hogy iskolaalapítóink, tíz évszázad iskolaszervezői nagyon jól tudták, hogy az iskola az oktatás és a nevelés együttes intézménye. Amelyik iskolában nem folyik tudatos, megfontolt nevelés, azt nem illeti meg az iskola elnevezés.

A kétharmados többséggel elfogadott köznevelési törvény az ő történelmi elégtétele is, a törvényben ott van Dobos Krisztina negyed évszázados pedagógiai, politikai munkássága is.

Nem tündökölni akart, kerülte a hivalkodásra, a talmi népszerűségre csábító közszereplést, de mégis vonzerő maradt. A pedagógus köztudatban ő volt a nyugodt, megfontolt hang és hangsúly, a nyugodt erő.

Az utóbbi két esztendőben a jövendőt készítette elő. A Nemzeti Tehetség Programiroda vezetője, majd a Nemzeti Pedagógus Kar előkészítő bizottságának tagja lett. Legutóbbi találkozásunk alkalmával, 2010 májusa óta sokadszor Klebelsberget idézte. Legyen ez Dobos Krisztina fegyelmező és figyelmeztető üzenete: „Ki tudja, mit rejteget még számunkra méhében a jövő, de a jelen a miénk, annak urai vagyunk, és rettenetes lenne a felelősségünk, ha a megújhodásnak most kínálkozó nagy alkalmát ismét elmulasztanók.”

Krisztina, kedves!

Akik társaid voltak iskolában, közéleti munkában, politikai küzdelemben, akik barátaid, tisztelőid maradtak szerte a Kárpát-medencében, most búcsúznak Tőled.

Lélekmélybe ható tekinteted velünk marad. Vizsgáztat.

Nemzeti jövendőnk érdekében maradt bőven tennivalónk.

Isten Véled, Krisztina!

Isten Velünk, kedves Dobos Krisztina!


Képtár


Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép