Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: komoly gondot jelent a belvíz a választókerületemben
2015. február 26.

Az esőzések következtében komoly gondot jelent a belkvizek elvezetése, de az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) szakemberei megnyugtattak, hogy mindent megtesznek azért, hogy lakóházat, emberi életet ne érjen kár.

Erről beszélt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a választókerület országgyűlési képviselője, miután Kádár Mihállyal, az ATIVIZIG műszaki igazgató-helyettesével február 25-én végigjárta a belvíztől legjobban veszélyezetett településeket.

A bejárás alkalmával Gátér, Pálmonostora, Jászszentlászló, Petőfiszállás, Kömpöc településeken és a külterületeken megmutatták azokat a kritikus helyeket, amelyek a nagy mennyiségű csapadékvíz miatt problémát okoznak – hangsúlyozta a képviselő.

Lezsák Sándor: komoly gondot jelent a belvíz a választókerületemben

Lezsák Sándor a Gátéren és környezetében tapasztalt állapotokkal kapcsolatban elmondta: arról tájékoztatták, hogy a megelőző 5 hónapban a külterületi belvízelvezető rendszer telítettsége 80-100 százalék közötti volt, a magas telítettség állandósult a mellékcsatornákon.

Hangsúlyozta: hatalmas területeket foglalt el a belvíz, amelynek a nagysága 1200-3000 hektár között változott, a közeli, 1,5 millió köbméterres ideiglenes belvíztároló 25 százalékos túltöltöttséggel üzemelt.

Lezsák Sándor megnyugtatónak nevezte, hogy Csukáséri főcsatorna, Kiskunfélegyháza-Gátér-Pálmonostora belvizeit szállító mellékcsatornákból az ATIVIZIG saját szivattyúkat telepített és üzemeltetett, amelyek mentesíteni tudták a veszélyeztetett lakóingatlanokat.

Pálmonostorán és Gátéren a belvíz belterületi gazdasági épületeklet, külterületi tanyaingatlanokat és tanyabejárókat veszélyeztet, de a szakembereknek sikerült a településekről is a vizek bevezetni a főcsatornába – fűzte hozzá.

Az Országgyűlés alelnöke arról kapott tájékoztatást, hogy a petőfiszállási-pálmonostori 800 ezer köbméteres állandó belvíztározó 57 százalékos túltöltöttséggel üzemelt, mellette gondot jelent az is, hogy a talaj víztelítettsége 100 százalékos.

A két település külterületein tanyaingatlanokat, földutakat és állattartó építményeket, állatállományt veszélyeztetett a belvíz közvetlen elöntéssel, valamint általános probléma, hogy a tanyaközi földút-hálózat részben használhatatlanná vált – részletezte a külterületek legnagyobb problémáit.

Lezsák Sándor leszögezte: a belvíz elleni védekezés eredményességét bizonyítja, hogy a települések közül csak Petőfiszálláson rendeltek el helyi belvízvédelmi készültséget, amit rövid idő után feloldottak.

A képviselő Jászszentlászlón és környékén azt tapasztalta, hogy a település belterületén nem volt probléma, a külterületeken az önkormányzati kezelésben lévő csatornákon kellett beavatkozást végezni, melyet a gazdák egy része el is végzett.

Kömpöcön és külterületén eredményes védekezésről számoltak be szakemberek, akik arról biztosították Lezsák Sándort, hogy mindent megtesznek azért, hogy a tanyaingatlanok, valamint a külterületi földutak mentesítése eredményes legyen.

Kádár Mihály, az ATIVIZIG műszaki igazgató-helyettese arról tájékoztatott, hogy az ATIVIZIG Csongrádi Szakmérnöksége az Önkormányzatokkal folyamatosan tartja a kapcsoaltot, így a kölcsönös tájékoztatás eredményeként az elvégzett beavatkozások mindenki számára ismertek.

A szakember elmondta, hogy a területen végzett munkálatokkal részbeni sikereket értek el, ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy még csak március eleje van és az általános tavaszi esőzések teljes talajtelítettségre érkeznek és a csatornák még mindíg közel 100 százalékos vízszinten üzemelnek.

A belterületek védelme és a külterületi tanyaingatlanok védelme valamint megközelíthetősége teszi nagyon sürgőssé a további folyamatos beavatkozásokat – hangsúlyozta a szakember.

Garaczi János

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép