Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor: Korlátok nélkül
2018. március 26.

Lezsák Sándor beszéde elhangzott az Országházban 2018. március 23-án, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tanácskozásán.

Kedves Vendégeink!

A mozgásukban korlátozott honfitársaink infokummunikációs akadálymentesítése című szakmai nyitókonferencián – képviselőtársaim nevében is – az ország legszebb munkahelyén, a Parlamentben, tisztelettel köszöntöm a szakma jeles és avatott képviselőit, vendégeinket, az előadókat, szervezőket, Államtitkár urat, a MEOSZ elnök asszonyát.

Tisztelt Konferencia!

Miközben országunk védelmére, szabadságunk, függetlenségünk megóvására összpontosítunk, addig figyelmünket nem vonhatjuk el az élet más területeiről. A mozgássérült, a látássérült, a hallássérült és más fogyatékossággal élő honfitársaink nem lehetnek másodrendű polgárai hazánknak. Továbbra is meg kell teremtenünk a korlátok nélküli, az akadálymentes élet lehetőségeit.

Mindenkire vonatkozik az a pedagógiai alapelv, hogy minden embernek rendeltetése, küldetése, feladata van az életben, minden emberben van előhívható, erősíthető készség, képesség, tehetség. Nincsen tehetségtelen gyermek, nincsen tehetségtelen felnőtt. Csak tehetetlen, tehetségtelen környezet van, csak tehetségtelen politika van, amelyik nem képes olyan helyzetet teremteni, ahol és amikor a minden emberben ott rejlő tehetség kibontakozik, személyes és közösségi élményforrás lesz, sikerélménnyé nemesedik.

Erre hivatott a MEOSZ Korlátok nélkül – a mozgáskorlátozott emberek infokummunikációs akadálymentesítése című pályázat, amelynek megvalósítása az életminőség javulásával, sikerélménnyel kecsegtet bennünket.

Végezetül megkerülhetetlen számomra, hogy a szakma képviselői előtt ne sirassam el a február elején elhunyt Ignácz Beát, a MEOSZ havi folyóiratának, a Humanitás főszerkesztőjét. Tisztelettel, megbecsüléssel hajtom meg fejemet életútja, munkássága előtt. Kitüntető figyelmével, közösségi programokat erősítő javaslataival, az egyéni, drámai életsorsok iránti empátiakészsége, a gyakorlati megoldásokat kereső és találó fáradhatatlan munkája nehezen lesz pótolható.

Nehezen pótolható támogatója volt a lakiteleki Népfőiskolának is. Több mint két évtizeden át velünk volt a Népfőiskola akadálymentes napjain. Sokszáz résztvevő szeretete, tisztelete vette körül minden alkalommal. Az újságomat ők szerkesztik – mondogatta –, és rendíthetetlen nyugalommal és érdeklődéssel hallgatta és jegyzetelte a programokat, a keserítő történeteket, az élménybeszámolókat, a sikerélményeket. Magam is sokat tanultam Ignácz Beától. Együtt örültünk a kerekesszékes táncosok vastapsot dübörögtető, sikeres bemutatóinak, a Kapaszkodó táborok, vagy legutóbb az Autista Alapítvány és a lakiteleki autista óvoda megszervezésének. Tapasztalatival, gyakorlati érzékével, tudásával törvényhozási munkámat, munkánkat is formálta, segítette.

Ez a nyitókonferencia akkor lesz sikeres, a MEOSZ Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek infokummunikációs akadálymentesítése című pályázat megvalósítása akkor lesz eredményes, ha a szakmában, mozgalomban az Ignácz Beához hasonló személyiségek csöndes szorgalmukkal, gyakorlati tudásukkal lehetőséget kapnak a bizonyításra. Tapasztalatból mondom: sokan vannak, nagyon sokan. Itt ülnek körülöttünk, vagy várják a feladatot szerte a hazában. Megérdemlik a bizalmat.

Isten éltesse őket!

Köszönöm a figyelmüket!

 

Elhangzott az Országházban 2018. március 23-án, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tanácskozásán

Magyar Hírlap


Képtár


Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar koncertje Lakiteleken
2019. augusztus 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép