Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor köszöntője a kiskunfélegyházi Libafesztiválon
2014. szeptember 5.

Ezúton is tisztelettel köszöntöm a Libafesztivál vendégeit, látogatóit, libatartó gazdákat és vásározókat. A fesztivál keretében van mit megmutatnunk és van bőven mit féltenünk.

A hízott libából előállított magyar termékek elleni támadások egyben a magyar kulturális örökség elleni támadások. A lúd a sokoldalú hasznosíthatósága révén mindig fontos szerepet töltött be a hazai állattartásban. Történelmi és néprajzi kutatások igazolják, hogy a libahízlalás, és a hízott liba feldolgozása Magyarországon évszázadokra visszanyúló nemzeti tradíció, - azaz hungarikum. A 2013-ban publikált hungarikumok jegyzéke szerint a hízott libából előállított termékek olyan gasztronómiai kincsek, amelyek csak magas élőmunka-ráfordítással, odafigyeléssel, szakértelemmel, és állatszeretettel lehet megvalósítani. A helyi, nemzeti tradicionális termékek az Európai Unió jogelvei szerint is védelmet élveznek.

Öt évvel ezelőtt több per indult a nyilvánvalóan hamis állításokat hangoztató – és ezáltal Magyarországnak súlyos károkat okozó – álságos állatvédők ellen, de mindeddig a nyugati bíróságok nem siettek igazságot szolgáltatni. A perek folyamán sajnos, szembesülhettünk a magyar közoktatás korábbi nagy hiányosságával – a hazafiságra nevelés gyengeségével. Ezekben az úgynevezett állatvédő alapítványokban magyar állampolgárok is buzgón tevékenykedtek annak érdekében, hogy a magyar gazdák tönkretétele révén simára seperjék az üzleti utat nyugati vállalkozások érvényesülése előtt.

Az Európai Unió Gazdasági Bizottságában is támadás indult a libamáj-exportáló országok ellen – követelve a termelés és az export betiltását állatkínzásra hivatkozva – de Franciaországban túl erős ellenfélre találtak az álságos állatvédők, és nagy arányban leszavazták a kezdeményezést. Magyarország időközben a keleti nyitás révén próbálta pótolni a kieső amerikai és európai piacokat, és egyre több libamájat sikerül eladni Törökországban, Kazahsztánban és Üzbegisztánban. Van jövője tehát a libatartásnak, és ez a fesztivál azt a célt is szolgálja, hogy fiatal gazdák itt megismerjék ezt a lehetőséget, és belefogjanak ebbe a tevékenységbe.

Külön köszöntöm a szervezőket, a rendezvény támogatóit. Parlamenti és kormányzati felelősség, hogy bizonyítsuk: közös erőfeszítésünk nem hiábavaló.

Lezsák Sándor
az Országgyűlés alelnöke

Az eseményen készült fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép