Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor megnyitóbeszéde és újabb képek a bugaci Kurultajról
2010. szeptember 27.

Tisztelettel és rokoni szeretettel köszöntöm vendégeinket itt Bugacon, azon a vendéglátó helyszínen, amely emlékeztet azokra az eurázsiai tájakra, amelyeken egykor a magyarság ősei és testvérnépei éltek.

Több mint ezer esztendő eltelt azóta, hogy mi magyarok, a rokoni, testvéri népek köréből kiszakadva, hazát foglaltunk Európa szívében, a Kárpát-medencében.

Volt idő – az Árpád-házi királyok és a Hunyadiak alatt – amikor a magyarság erős európai hatalom birtokosa volt, és amikor a magyar állam megtörhetetlen erőt jelentett a germán vagy szláv hódító törekvések ellenében. Megviseltek bennünket olyan idők is, amikor leigáztak bennünket, amikor be akartak olvasztani és meg akarták semmisíteni édes anyanyelvünket, kultúránkat, éltető ősi hagyományainkat és a nyugati nagyhatalmak gyalázatos trianoni döntésével 1920-ban még országunkat is.

Mindezt túléltük.

Voltak idők – és ennek ma is megvannak a nyomai és következményei – amikor a magyarság gyökereit akarták elpusztítani a tudatunkban, megtagadtatni velünk a turáni népekkel való rokonságot és vele származástudatunkat, legszebb legendáinkat, a csodaszarvas, a fehér ló fia, a Turul közös emlékezetét, a sztyeppei kultúrkör emlékeit, még élő hagyományait mondákban, zenében, táncban, tárgyi néprajzi elemekben. Születtek hamis elméletek, dogmák, jól fizető tudományos fokozatok melyek jegyében múltunktól akartak megfosztani bennünket, és bár ezek a törekvések ma is léteznek, egyre inkább háttérbe szorulnak.

Mi magyarok itt a Kárpát-medencében gyakran éreztük magunkat magányosnak idegen népek között, sokszor éreztük és mondtuk: egyedül vagyunk. Most – úgy érzem – együtt mondhatjuk: nem vagyunk egyedül. Alighanem ez az érzés a legnagyobb hozadéka ennek a találkozásnak, az eddigieknek és a jövőbeli újabb és újabb találkozóknak.

Tisztelt Kurultáj! Kedves rokoni gyülekezet!

Kívánom, hogy ez a bugaci nagy találkozás legyen emlékezetes valamennyi jelenlévő számára és vigyék hírét amerre járnak, hogy régi, nagyon régi alapokon új összetartozás és együttérzés bontakozik egyre teljesebben Közép-Európától Japánig azok között, akik valaha egy nagy közös kultúra keretében együtt indultak a történelem szerteágazó útjain. S ha utak és sorsok el is váltak, el is távolodtak egymástól, most újra találkoznak, és új reményt adnak népeinknek a helytálláshoz, önazonosságunk és öntudatunk újjáépítéséhez, az egyre bonyolultabb és egyre elidegenítőbb világban.

Köszönet ezért a találkozóért a tudós és lelkes szervezőknek, a házigazdáknak, vendégeinknek és különösen a távoli tájakról - fáradságot, áldozatot is vállalva – ideérkezett társainknak, testvérnépeink képviselőinek, akik jó remények szerint lélekben feltöltődve, közös öntudatunkkal gazdagodva térnek vissza hazájukba.

Most pedig csendesedjünk el.

Emlékezzünk a közös múltunkra, emlékezzünk a régvoltakra, őseinkre, Attilára, Csaba királyfira, Álmosra, Árpádra, Baján kagánra, Madjar babára, Karcag batirra, az Ősök Sátrában emlékezzünk Bene vitézre, neves és névtelen elődeinkre.

Emlékezzünk az együtt töltött időkre, rokonokra, testvérnépekre, emlékezzünk a régvoltakra és köszöntsük a méltó utódokat, a jelenvalókat, akik ma is védelmezik hazájukat, hagyományaikat.

A magyar Országgyűlés nevében is köszöntöm tisztelettel a török-hun tudatú népek képviselőit, Kazakisztán, Üzbegisztán, Törökország, Azerbajdzsán, Kirgízia, Türkmenisztán, Ujgurisztán, Baskíria, Tatársztán, Csuvasföld, Tuva,  Karacsáj-Balkárföld, Dagesztán, Csecsenföld, Jakutia, Mongólia, Gagauzia és Bulgária küldöttségét, vezetőiket.

Köszöntöm szeretettel a magyar hagyományőrzőket, akik a Hargitától a Délvidékig vannak jelen a bugaci nagy Kurultájon.

Vigyék a hírt: mi magyarok voltunk, vagyunk és leszünk, a rokoni, testvéri szálakat, kapcsolatokat erősítjük, a regéket, mondákat, az ősök kézműves mozdulatait, tudását, énekeit, tánclépésit megőrizzük, fiainknak, lányainknak továbbadjuk.

Így legyen!

Bugac, 2010. augusztus 7.

Lezsák Sándor

 

Az eseményen készült fotósorozat újabb képei megtekinthetők a képtárban


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép