Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor napirend előtti felszólalása a Lakiteleki Találkozó 25. évfordulóján
2012. szeptember 24.

Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim!

Szeptember 27-én, csütörtökön lesz 25 éve annak, hogy az élő Tisza mellett, Lakiteleken, a falu szélén, házunk kertjében több mint 180-an gyűltünk össze az ország csaknem minden részéből és több órás tanácskozás keretében elindítottuk azt a politikai mozgalmat, amely a Magyar Demokrata Fórum nevet kapta.

Az 1956-os forradalom- és szabadságharc leverése után a Kádár-korszakban csak kisebb körökben, óvatosan lobbantak föl itt-ott a politikai ellenállás fényei.  Ritkán a politikai rendszer teljes elvetése, de inkább csak kritikája és korrekciója jegyében.

A 70-es évek második felétől az 1987-ig tartó időszakot egy lassú érlelődési folyamatnak tekintettük, és egyre többeket vezetett el a diktatúra teljes fölszámolásához, a rendszerváltás követeléséhez.

Sok társammal együtt meggyőződésem, hogy a lakiteleki első és második találkozó fordulópontja lett Magyarország 56 után történetének. Ezért, és nem az akkori kezdeményezők, szervezők – és köztük a magam – személyes érintettsége az, ami miatt kötelességemnek érzem, hogy a T. Ház előtt röviden emlékezzek és emlékeztessek erről az eseményről.

Ülnek köztünk e házban képviselőként olyanok, akik azokban az években életkoruknál fogva nem lehettek a közélet szereplői és személyes emlékeik is igen homályosak a 80-as évekről.  Miattuk tartom elsősorban fontosnak hangsúlyozni, hogy magyar történelmi vállalkozásként ők is bátran tekinthetik a magukénak a lakiteleki sátort, mint ahogy mi is magunkénak tekintettük 87-ben a népi mozgalom 1943-as szárszói találkozóját és 56-os forradalmunk- és szabadságharcunk eszmei hozadékát. Mert a Magyar Demokrata Fórum Lakiteleken ennek a hagyatéknak, örökségnek a szellemében indult, nem függetlenül az akkori nemzetközi eseményektől és hatásoktól, de önálló demokratikus és magyar nemzeti programmal.

Ha az elmúlt 25 év nem is tölthet el bennünket büszkeséggel, mert sok keserűséggel, kudarcokkal kellett is átélnünk ezt a negyedévszázadot, de azért tudnunk kell, hogy egy ember– és nemzetellenes diktatúra felszámolásában Magyarország Európában kezdeményező volt, és ezt nem tehette semmivé a rendszerváltó folyamat torzulása és számos kudarca.  Tisztelet és megbecsülés sok százezer honfitársunknak, akik a rendszerváltó évek kezdetén áldozatos helytállással próbáltak helyben és országosan a lakiteleki nyilatkozat szellemében politizálni.

Azt a lakiteleki sátrat ma már, egészen más történelmi viszonyok között nem lehet felállítani, de hiszem, hogy emlékezetünkben megőrizni érdemes. Az eredeti sátor egy részét a napokban darabokra vagdostuk és ebből egy-egy kis darabkát adok mindazoknak, akik alatta egybegyűltek, akik hűségesek maradtak a Lakiteleki Nyilatkozathoz és egy-egy kis sátordarabkát itt a Parlamentben szétosztottam azok között, akik az elmúlt esztendő áprilisában megszavazták Magyarország Alaptörvényét. Mert 1987-ben, 25 esztendővel ezelőtt ott a lakiteleki sátorban a magyarság esélyéről, jövőjéről fogalmaztunk meg politikai programot. A kétharmados parlamenti többségünkkel szentesített új Alkotmányunk most új esélyt ad nemzetünknek, mindazon magyaroknak, akik a szabadság és tulajdon védelmében végre birtokba akarják venni hazájukat.

Hiszem, hogy akiket ez a szándék késztet cselekvésre az országban, az Országgyűlésben, a Kormányzatban, ők erőt meríthetnek a történelmi kezdetekből a történelmi folytatáshoz. A nemzeti sikerélmény reményével, az országépítő nyugalom jegyében

köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Lezsák Sándor

Országgyűlés, napirend előtti felszólalás, 2012. szeptember 24.


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép