Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor Petőfi-szobrot avatott Bugacon
2013. március 16.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke avatta fel a Hunyadi László szobrászművész által készített Petőfi-szobrot március 15-én Bugacon.

"Szabadság, szerelem" idézte Petőfi szavait az országgyűlés alelnöke, a téliesre fordult zord időben, majd hozzátette: ez a nap Petőfi napja volt 1848. március 15-én, mely nem csak szabadságot termett neki, hanem szerelmet is.

Kisfia, Zoltánka december 15-én született - tette hozzá, utalva arra, hogy március 15.-e után pontosan kilenc hónappal később született Petőfi kisfia.

Az 1848-49-es forradalomnak és szabadságharcnak Széchenyi előkészítője, Kossuth kormányosa, míg a huszonhat és fél esztendőt megélt Petőfi lelke és szívdobogása volt.

A világirodalomban és a világtörténelemben is egyedülállónak nevezte Lezsák Sándor azt, hogy egy vers, A nemzeti dal, képes volt mozgósítani akkor tömegeket, jóindulatot, s aztán élt tovább.

Visszautalt arra, hogy március 14-én Varsóban avatott Pető-szobrot, a lengyel főváros Bem tábornokról elnevezett kerületében.

Jó érzés volt akkor is, a zord időben ott érzékelni a tömeget, a lengyel hadsereg jelenlétét és jó volt érzékelni azt, hogy a Petőfi Sándorról elnevezett varsói iskola tanulói milyen erővel érzékeltették azt, hogy számukra, Bem tábornok mellett Petőfi is fontos - fűzte hozzá.

Lezsák Sándor hangsúlyozta: a lengyel magyar sorsközösség valóban élő, eleven, s a gyakorlatban is dolgozik.

Hasonló tapasztalata volt az Országgyűlés alelnökének a lengyel egyetemistákkal történt találkozásakor, akik fél esztendeje tanulnak magyarul, és 48-as dalokat énekeltek.

Amit elvesztettünk Világosnál, az lélekben soha nem veszítettük el, mert amit elvesztettük Trianonban, azt sem vesztettük el igazán, lélekben soha, amit elvesztettünk 56-ban, azt sem vesztettük el soha, amit elvesztettünk 89-90-ben azt sem vesztettük el soha - emlékeztetett az ünnepi szónok a magyar történelem soha el nem felejthető, tragikus eseményeire.

A korabeli rendszerváltóknak, Petőfiéknek, Kossuthéknak nem üzleti vállalkozás volt a rendszerváltás, mint ahogy kései utódaiknak - fogalmazott Lezsák Sándor hozzátéve: s amit ma élünk meg, ebben a nagy nagy európai uniós belső közdelemben, ami egy sajátos szabadságküzdelem, abban éppen a lengyel magyar sorsközösség, az összefogás kell hogy rendkívüli erő legyen.

Úgy tűnik számomra, hogy ez az összefogás akár a Visegrádi Négyek, akár egy kiteljesülő közép-európai, a volt szocialista országok közötti együttműködésben, képes lesz megvalósítani mind azt, amit elődeinknek különböző okok miatt nem sikerült - mondta a jövőbe vetett hittel az ünnepi szónok.

A mának is üzent Lezsák Sándor, amikor úgy fogalmazott: a közteherviselés legyen valóban közteherviselés, amit 48-ban megfogalmaztak és akartak.

Az Országgyűlés alelnöke szerint ez ma azt jelenti: a közüzemi díjakból képződő profitot nem vihetik mindet el, hanem a multinacionális cégeknek is be kell tenni a közösbe, ami az ország megerősödését szolgálja.

Lezsák Sándor avatóbeszéde végén megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy Petőfinek szobra legyen Bugacon.

Szabó László, Bugac polgármestere elmondta: a településen élő dr. Mészáros Gyula kezdeményezte a szobor felállítását, mely közadakozásból valósult meg.

A polgármester hangsúlyozta: a bronz mellszobor felállítását helyi vállalkozók és családok mellett Lezsák Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője anyagilag is támogatta.

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép